Demenciją sukelia smegenų nervinių ląstelių ir jų jungčių pažeidimas arba praradimas.
Kai kurie rizikos veiksniai, pavyzdžiui, amžius, yra neišvengiami, tačiau kiti priklauso tik nuo jūsų.
Mityba yra vienas iš būdų, padedančių sustiprinti smegenų veiklą. Vienas gydytojas atskleidė, kad jums labai praverstų trys vertingi maisto produktai, rašo express.co.uk.
Kinų bei funkcinę mediciną praktikuojantis gydytojas Michaelas Gaeta socialiniame tinkle „TikTok“ kalbėjosi su neurologu Robertu Love‘u, kuris pasitelkdamas mokslą padeda žmonėms užkirsti kelią Alzheimerio ligai. Jis pateikė keletą naudingų maisto produktų, kuriuos verta valgyti reguliariai.
Riebi žuvis
M. Gaeta paaiškino, kad smegenys iš dalies sudarytos iš riebalų, todėl sveiki riebalai, ypač omega-3, tokie kaip EPA (eikozapentaeno rūgštis) ir DHA (dokozaheksaeno rūgštis), gali būti labai naudingi mūsų smegenims.
Žurnale „BMJ“ paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad gausus žuvies ir DHA vartojimas nuosekliai siejamas su geresne kognityvine sveikata vyresniame amžiuje.
Dar daugiau, šių riebalų rūgščių vartojimas siejamas su 10-30 proc. mažesne Alzheimerio ligos ir mirties, smegenų atrofijos bei pažintinių funkcijų pablogėjimo rizika.
Gydytojas rekomendavo valgyti laukinę riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą.
Uogos
Ekspertas paaiškino, kad smegenų degeneracija iš dalies yra kraujotakos sutrikimas, kai smegenyse sumažėja mikrocirkuliacija. Pasak jo, tai, kas gerina mikrocirkuliaciją, gerina ir smegenų funkciją, todėl M. Gaeta rekomendavo valgyti uogas.
Pavyzdžiui, žurnale „Nutrients" paskelbtame tyrime nustatyta, kad kasdien valgant braškes tam tikriems vidutinio amžiaus žmonėms gali sumažėti demencijos rizika.
Remiantis ankstesniais Cincinnati universiteto (JAV) atliktais tyrimais, nustatyta, kad panašų poveikį turi ir mėlynės.
„Tiek braškėse, tiek mėlynėse yra antioksidantų, vadinamų antocianinais, kurie yra susiję su įvairiomis uogų naudingomis savybėmis sveikatai, pavyzdžiui, medžiagų apykaitos ir kognityvinių funkcijų gerinimu, – paaiškino tyrimo vadovas Robertas Krikorianas. –
Yra epidemiologinių duomenų, rodančių, kad žmonių, kurie reguliariai vartoja braškes arba mėlynes, pažintinės funkcijos senstant silpsta lėčiau.“
Juodasis šokoladas
Trečiasis gydytojo rekomenduotas maisto produktas buvo ekologiškas, bent 70 proc. juodasis šokoladas.
Žurnale „Hypertension“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad užteko suvalgyti 6,8 g juodojo šokolado ir jau po 30 min. buvo pastebėti smegenų elektrinio aktyvumo pokyčiai.
Anksčiau įrodyta, kad flavonoidai, kurių gausu šokolade, pereina kraujo-smegenų barjerą.
„Nereikia per dieną suvalgyti visos šokolado plytelės, pakaks maždaug 20 gramų“, – pridūrė M. Gaeta.