Mityba yra vienas iš tokių veiksnių, nes maistas, kuriame yra daug sočiųjų riebalų, yra siejamas su padidėjusiu cholesterolio kiekiu.
Tai, ką valgote, gali padidinti cholesterolio kiekį, tačiau tai taip pat gali padėti jį sumažinti. Fitneso, sveikatingumo ir mitybos ekspertė Penny Weston, „MADE“ sveikatingumo centro įkūrėja, atskleidė, kokie maisto produktai padeda sumažinti cholesterolio kiekį, rašo express.co.uk.
Ji sakė: „Aš dažnai jaučiu, kad baltos daržovės, tokios kaip svogūnai, česnakai ir žiediniai kopūstai, nėra pakankamai vertinamos, tačiau jos gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį, be to, jos labai naudingos sveikatai – taigi, džiaugsitės sveikesniu ir ilgesniu gyvenimu“. P. Weston ypač rekomenduoja į savo mitybą įtraukti daugiau svogūnų.
Svogūnų nauda
„Pavyzdžiui, svogūnuose yra vitamino B6, vitamino C ir mangano bei sieros junginių, kurie padeda organizmui pagerinti imuninę sistemą“, – sakė ji.
Tai patvirtino tyrimas, paskelbtas žurnale „Food Science and Nutrition“ 2021 m.
Mokslininkų komanda išanalizavo 10 esamų tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau nei 440 žmonių ir įvertino svogūnų vartojimo poveikį cholesterolio kiekiui.
Nustatyta, kad svogūnai padidino didelio tankio lipoproteinų (gerojo cholesterolio) kiekį, bet sumažino mažo tankio lipoproteinų (blogojo cholesterolio) kiekį.
„Apibendrinti 10 tyrimų rezultatai rodo, kad svogūnų papildai žymiai pagerino didelio tankio lipoproteinų cholesterolio ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį, tačiau reikšmingai nesumažino trigliceridų (kitos rūšies riebalų), – teigiama išvadose. – Devynių tyrimų analizė parodė reikšmingą bendro cholesterolio kiekio sumažėjimą pacientams, vartojusiems svogūnų papildus, lyginant su kontroline grupe.
Apibendrinant galima teigti, kad svogūnais praturtintas maistas buvo naudingas siekiant kontroliuoti dislipidemiją, riebalų pusiausvyros sutrikimą kraujyje, bei pagerinti didelio tankio lipoproteinų, mažo tankio lipoproteinų ir bendrojo cholesterolio kiekį, tačiau tai nesumažino trigliceridų kiekio“.
P. Weston taip pat rekomendavo valgyti ir kitas baltas daržoves.
„Žiediniai kopūstai yra viena iš mano mėgstamiausių baltųjų daržovių, nesvarbu, ar skrudinta, ar žalia, – sakė ji. – Juose yra skaidulų ir jie yra naudingi virškinimui, taip pat juose esantys antioksidantai padeda sumažinti uždegiminius procesus“.
Žiediniai kopūstai taip pat yra cholino, būtinos maistinės medžiagos, reikalingos nuotaikai bei atminčiai, šaltinis.
Apskritai baltose daržovėse yra maistinių medžiagų, kurios mažina blogojo cholesterolio kiekį organizme, taip pat mažina aukštą kraujospūdį.
Kitos baltos daržovės ir vaisiai yra bulvės, ropės, bananai, baltieji nektarinai, baltieji persikai, kriaušės.