Artimųjų rytų įkvėptas desertas Knafeh
Jums reikės:
- 500 g kataifi tešlos
- 150 g tirpinto ghee sviesto
- 500 g avių pieno sūrio
Sirupui jums reikės:
- 1 vnt. didelio apelsino
- 2 vnt. žaliųjų citrinų
- 2 stiklinių rudojo cukraus
- 1 stiklinės vandens
- Šiek tiek nekepintų ir nesūdytų pistacijų
Kataifi tešlą sukarpykite (suplėšykite) maždaug 2 cm ilgio siūlais ir užpilkite tirpintu sviestu. Rankomis gerai išmaišykite, kad kiekvienas siūliukas tolygiai pasidengtų. Į kepimo indą sudėkite maždaug du trečdalius tešlos ir stiklinės pagalba gerai ją suspauskite suformuodami tarsi paplotėlį.
Sutarkuokite avių pieno sūrį ir palikdami maždaug po 2 cm iš šonų suberkite jį ant suformuoto paplotėlio. Sūrį paspauskite, sudėkite likusią tešlą ir vėl gerai suspauskite.
Taip paruoštą desertą dėkite į iki 180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su kaitinimo iš viršaus ir apačios funkcija ir kepkite apie 35-40 minučių.
Pagaminkite sirupą. Skustuko pagalba nulupkite apelsino žievelę ir ją sudėkite į prikaistuvį. Tą patį padarykite su žaliosiomis citrinomis. Išspauskite apelsino ir žaliųjų citrinų sultis, supilkite jas ir vandenį į prikaistuvį su žievelėmis. Supilkite cukrų, įjunkite vidutinę kaitrą ir užvirus pavirkite 10-12 minučių. Išvirus išimkite žieveles ir leiskite sirupui pravėsti.
Iškepusį desertą apversdami išverskite į kitą skardą ar didesnį indą. Dar karštą sulaistykite pravėsusiu sirupu. Reikėtų sunaudoti šiek tiek daugiau nei pusę pasiruošto kiekio, kitą dalį pasilikite užsipilti ragaujant.
Desertą skanaukite dar karštą, užpildami dar šiek tiek sirupo ir apibarstydami smulkintomis pistacijomis. Skanaus!
Jautienos kepsnys su saldžiarūgštėmis daržovėmis
Jums reikės:
- 300 g ilgagrūdžių ryžių
- 0,5 vnt. citrinos žievelės (luptos)
- Šiek tiek kumino (pasirinktinai)
- 400 g sausai brandinto jautienos antrekoto
- Šiek tiek druskos
- Šiek tiek kokybiško alyvuogių aliejaus
- 0,5 vnt. raudonosios paprikos
- 1 vnt. morkos
- 1 vnt. nedidelės cukinijos
- Šiek tiek kokybiško alyvuogių aliejaus
- Šiek tiek šviežiai maltų pipirų
- 2 valg. šaukštų „Kėdainių konservai“ saldžiarūgščio padažo
Į didesnį kiekį vandens suberkite ryžius, keletą citrinos žievelių ir šiek tiek kumino. Virkite apie 7-8 minutes, patikrinkite ar ryžiai išvirę. Jei taip, perkoškite, gražinkite į prikaistuvį, uždenkite ir palikite dar šiek tiek pabrinkti.
Jautienos antrekotą gausiai pabarstykite druska ir dėkite į labai gerai įkaitintą keptuvę su šiek tiek alyvuogių aliejaus. Kepsniui pakepus apie 2-3 minutes, jį apverskite ir įdėkite šaukštą sviesto, kepkite apie minutę laistydami jį sviestu, po to leiskite dar minutę, kitą pakepti.
Bendras kepimo laikas priklauso nuo kepsnio dydžio. Maždaug 3 cm kepsnys turėtų kepti apie 5-6 minutes. Tiek kepdami gausite vidutiniškai keptą kepsnį į žalesnę pusę. Jei mėgstate labiau iškepusius, pridėkite po minutę, kitą iš abiejų pusių. Iškepusį kepsnį išimkite iš keptuvės ir leiskite „pailsėti“.
Į įkaitintą keptuvę su šiek tiek alyvuogių aliejaus sudėkite kepti pjaustytas daržoves. Morką supjaustykite nestorais gabalėliais nes kepa lėčiausiai, o cukiniją ir papriką šiek tiek didesniais gabalėliais, nes iškeps greičiau nei morka.
Daržovėms kepant įpilkite dar šiek tiek alyvuogių aliejaus, įberkite šviežiai maltų pipirų ir įdėkite porą šaukštų saldžiarūgščio padažo. Šiek tiek pakepkite, bet neperkepkite, daržovės turi išlikti traškios.
Jautienos antrekotą patiekite kartu su biriais ryžiais ir saldžiarūgštėmis daržovėmis. Skanaus!
Laidą „Gardu Gardu“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 10:30 per TV3 televiziją