Ekspertė įspėjo, kad daugelis maisto produktų, kurie sudaro didžiąją dalį vakariečių mitybos raciono, iš tikrųjų gali mus dar labiau apsunkinti. Daug riebalų, cukraus ir angliavandenių turintis maistas, pavyzdžiui, pyragaičiai, balta duona, traškučiai ir keptas maistas, gali sukelti uždegimus organizme.
Uždegimas yra žalingas organizmui, taip pat jis siejamas su rimtomis sveikatos bėdomis, pavyzdžiui, 2 tipo diabetu, Alzheimerio liga, nutukimu, artritu ir vėžiu, rašo express.co.uk.
Dietologė dr. Carrie Ruxton aiškino: „Tai, ką valgome, turi didžiulę įtaką mūsų sveikatai. Lėtinį uždegimą skatinančioje mityboje gausu rafinuotų grūdų, sėklų aliejuje kepto maisto, daug cukraus turinčių maisto produktų ir gėrimų.
Tai didina sąnarių skausmų ir kitų sveikatos problemų riziką.“ Todėl ji rekomendavo laikytis priešuždegiminės mitybos, kad sumažintumėte sveikatos problemų riziką. „Priešingai minėtam atvejui, priešuždegiminė mityba susijusi su žemesniais uždegimo žymenimis kraujyje ir audiniuose, o tai gali sumažinti uždegimą organizme“, – sakė ji.
Tačiau kaip į savo mitybą įtraukti daugiau priešuždegiminių maisto produktų?
Dr. C. Ruxton patarė dėl šios priežasties valgyti daugiau keturių rūšių maisto produktų. Tai yra:
- Riebi žuvis;
- Vaisiai ir daržovės;
- Fermentuoti produktai;
- Pupelės ir ankštinės daržovės.
Riebi žuvis
Pasak ekspertės, riebi žuvis yra geriausias priešuždegiminis maistas, nes joje gausu omega-3 riebalų rūgščių.
Ji sakė: „Atlikus maistinių medžiagų tyrimą nustatyta, kad sergančiųjų osteoartritu – uždegimine sąnarių liga – būklė pagerėjo po to, kai jiems buvo duodama daugiau omega-3 rūgščių, tyrėjai taip pat pastebėjo, kad sumažėjo skausmas ir kremzlės irimas.“
Riebiai žuviai priskiriama lašiša, sardinės, upėtakiai ir skumbrės. Vegetarai ir veganai omega-3 galite gauti iš graikinių riešutų, pupelių, šalavijų sėklų, kanapių sėklų. Vaisiai ir daržovės Tai gali atrodyti savaime suprantama, tačiau ne visiems pavyksta suvalgyti rekomenduojamą kiekį vaisių ir daržovių per dieną.
Dr. C. Ruxton sakė: „Tyrimai rodo, kad valgant daugiau vaisių ir daržovių sumažėja uždegiminio žymens, vadinamo C reaktyviuoju baltymu, kiekis kraujyje. Vaisiai ir daržovės mažina uždegimą, padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje.“
Praėjusiais metais žurnale „Neurology“ paskelbtas tyrimas parodė, kad žmonėms, kurie retai vartojo vaisius ir daržoves, buvo didesnė rizika susirgti Alzheimerio liga.
Fermentuoti produktai
Žinoma, kad fermentuotas maistas, pavyzdžiui, natūralus jogurtas, kefyras ar rauginti kopūstai padeda palaikyti žarnyno sveikatą.
„Žarnyno mikrobiotos pusiausvyros sutrikimas yra susijęs su uždegimu. Žinoma, kad rauginti produktai padidina gerųjų bakterijų kiekį žarnyne ir padeda mažinti uždegimą. Tai gali padėti sergant tam tikromis žarnyno ligomis, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromu.
Taip pat įrodyta, kad jogurtas dėl priešuždegiminio poveikio teigiamai veikia siekiant sumažinti žarnyno uždegimą ir nutukimą“, – sakė dr. C. Ruxton. Pupelės ir ankštinės daržovės Dietologė teigė, kad pupelių ir ankštinių daržovių vartojimas gali padėti sumažinti uždegimą, nes kraujyje sumažėja uždegimo žymenų.
Ji pridūrė: „Tai padeda sumažinti uždegimą ir teigiamai veikia žmones, turinčius antsvorio ar sergančius cukriniu diabetu. Įrodyta, kad sojų baltymai palengvina osteoartrito simptomus.“