„Briuselio kopūstai. Esu labai patenkinta šių metų derliumi. Nepaisant šaltos žiemos. Na, ne tokios šaltos, kaip Lietuvoje. Mus pašaldė tik iki -17C. Mano briuselio kopūstai laikosi puikiai. Manau, kad puikiai atlaikytų ir Lietuvos šalčius.
Šiemet sodinau jų daug. Šalia porų, tai vienintelė sava išauginta daržovė žiemą. Valgome ne tik kopūstėlius. Viršutiniai žali lapai ir viršūnėlės labai tinka į daržovių sriubas. Ypač pašalę. Tada jie švelnesnio skonio, neturi kartumo. O kopūstėlius ruošiame garpuodyje. Taip jie išlaiko daugiausia naudingų medžiagų. Arba verdame sriuboje.
Bet ką aš apie gamybą. Jūs tikrai turite daugybę puikių receptų“, – rašoma socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „Mano žolelės“.
Briuselio kopūsto nauda organizmui
„Aš geriau apie jo naudą sveikatai. Smarkiai mažina grėsmę susirgti vėžiu. Ypač skrandžio, plaučių, žarnyno. Tai jau mokslininkų įrodyta. Geriausiai saugo iš visų daržovių. Tik kopūstėlių naudos negalima sunaikinti ilgai verdant, nebent sriuboje, tada tuos išplaukusius glikozidus su sriuba suvalgome.
Jie yra ir antioksidantai, saugo mus nuo laisvų radikalų. O dar visi vitaminai, mineralai…..
Kas žino Sebastian Kneipp, jis sakė „kopūstus gausiai valgantys gyvena ilgiausiai“.
Aš briuselio kopūstus auginu iš sėklų. Sėju namie kokį kovo mėnesį. Laukiu, ko baigsis šalnos (pas mus vidury gegužės). Tada sodinu lauke. Jei dar šąla, nakčiai uždengiu stiklainiukais. Gaunasi kaip mažas šiltnamiukas.
Per vasarą jie išauga į tvirtus augalus, o kopūstėlius pradeda auginti jau rudeniop. Aš vis nerimauju ar spės užauginti. Spėja. Žiemos visai nebijo. Ypač jei užsnigti. Bet ir pliki puikiai atlaiko. Ko nemėgsta, tai šiltos pavasario saulutės. Tada suminkštėja. Praranda skonį…
Dar anksti sėti, bet jau rankos niežti. Tai belieka planuoti ir rašyti. Gerų jums pavasarinės sėjos planų ir skanių kopūstų!“, – rašoma socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „Mano žolelės“.