Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad aukštos kokybės varškę galima išsirinkti atidžiai skaitant produkto etiketę bei papildomai sutaupyti sekant skelbiamas nuolaidas.
Varškė – puikus pasirinkimas pusryčiams
Dr. Editos Gavelienės teigimu, geros savijautos garantas yra tinkami pusryčiai, rašoma pranešime žiniasklaidai:
„Ryte, kaip ir kitu dienos metu, valgyti reikėtų neskubant, ramiai kramtant, mėgaujantis maisto skoniu. Nebūtina pusryčiauti vos tik pabudus – tai reikėtų padaryti per pirmas dvi ar tris valandas atsikėlus.
Varškė – žmogaus organizmui reikalingų baltymų šaltinis. Kaip žinia, baltymai reikalingi visiems organizme vykstantiems procesams, todėl varškė galėtų būti vienas iš visaverčių pusryčių produktų“.
Taip pat gydytoja dietologė ragina reguliuoti pusryčių maistingumą pagal suplanuotą dienos veiklą:
„Jei nusimato, kad dienos veiklos pareikalaus daug energijos, tuomet pusryčiai galėtų būti sotesni, o jų pagrindą turėtų sudaryti daugiau baltymų, šiek tiek riebalų ir angliavandenių turintys produktai.“
Sveikatai palankios varškės savybės
Anot dr. E. Gavelienės, pieno produktų sudėtyje yra puikiai subalansuotų nepakeičiamų aminorūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A ir D, B grupės vitaminų, taip pat gausu kalcio:
„Varškė yra labai maistingas produktas, todėl ją rekomenduojama valgyti bent 2–3 kartus per savaitę“.
Vis dėlto, gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad ne visi žmonės gali toleruoti pieno produktuose esančios laktozės.
„Laktozė yra piene randamas cukrus, kurį organizme skaido laktazės fermentas. Tačiau šio fermento organizme gali trūkti.
Jei pavartojus pieno produktų grupės gaminių jus apima nemalonūs pojūčiai pilve, tai gali būti ženklas, kad jūsų organizmas nepakankamai gamina šio fermento“, – teigia specialistė ir priduria, kad varškėje yra tik laktozės pėdsakai, todėl šis produktas, kaip ir visi rauginto pieno gaminiai, yra puikus pasirinkimas laktozės netoleruojantiems asmenims.
Kaip išsirinkti aukštos kokybės varškę?
Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva renkantis varškę rekomenduoja atkreipti dėmesį į etiketę:
„Jei perkate supakuotą gaminį iš gamintojo, perskaitykite sudėtį etiketėje. Varškėje neturėtų būti neaiškių priedų, tokių kaip augaliniai riebalai, krakmolas.
Jei norite patikrinti, ar nusipirktoje varškėje yra kokių nors priedų, galite atlikti nedidelį testą: į varškę įlašinkite paprasto jodo. Jei jo spalva išlieka ruda, tada viskas gerai. O jei jis pradeda mėlynuoti, tuomet produkte yra krakmolo.
Nors pats krakmolas nėra kenksmingas, jis dedamas į gaminius kaip pigus ingredientas tam, kad padidėtų galutinis produkto svoris. Tai, be abejo, geriau nei augaliniai riebalai, tokie kaip palmių aliejus.“
Nespėjus suvalgyti siūlo šaldyti
Komercijos operacijų vadovė pastebi, kad paprastai varškės pirkimai būna stabilūs, be ryškaus sezoniškumo.
„Prekybos centruose siūlome įvairius varškės produktus, kurie pasižymi stabiliomis pirkimo tendencijomis: prekiaujame ne tik pačia varške (taip pat ekologiška, be laktozės), bet ir varškės kremų kepiniams, varškės sūriais, sūreliais bei pasaldintomis desertinėmis varškėmis.
Įsigijus kažkurį iš šių produktų, svarbiausia stebėti, ar, laikant šaldytuve, nepasibaigė galiojimo terminas bei ar atidarytose pakuotėse nepakito produkto būklė: ar nepradėjo džiūti, pelyti, ar neparūgštėjo“, – pasakoja ekspertė.
O. Suchočeva atkreipia dėmesį, kad varškė – greitai gendanti prekė. „Suvartoti varškę reikėtų kuo greičiau bei visada laikyti šaldytuve. Optimali laikymo temperatūra yra 2–6 °C. Bendras tiekėjo sufasuotos varškės galiojimas siekia apie 6 dienas, tačiau reikia stebėti galiojimą, nurodytą ant pakuotės.
Be to, pasterizuotą (uždarą) varškę galima laikyti šaldytuve 5–7 dienas 0–6 °C temperatūroje. Jei pakuotė atidaryta – tik 1 dieną. Iš esmės laikymo laiką reglamentuoja sanitariniai standartai“, – įspėja O. Suchočeva.
Tam, kad nespėjus suvalgyti jos nereikėtų išmesti, rekomenduojama varškę užšaldyti ir šaldiklyje laikyti iki dviejų savaičių. Be to, specialistė pažymi, kad verta planuoti savo apsipirkimus ir tokiu būdu sutaupyti.
Artėjančio savaitgalio proga kulinarijos technologai kviečia namiškius nustebinti kreminiu varškės desertu su uogomis.
Kreminis varškės desertas su uogomis
Ingredientai: citrinų skonio sausainių 300 g; mėgstamų uogų 600 g; braškių 400 g; sirupo 2 šaukštų; grietinėlės 400 ml; varškės 400 g; citrinos sulčių 1 vnt.; cukraus 200 g.
1. Grietinėlę išplakite su cukrumi, suberkite varškę. Įspauskite citrinos sulčių, išmaišykite.
2. Pirmajam deserto sluoksniui sutrupinkite sausainius ir sudėkite uogas. Uždėkite dalį kremo.
3. Darykite tiek sluoksnių, kiek telpa į indą.
4. Papuoškite braškėmis ir apipilkite sirupu. Skanaus!