„Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas aiškina, kokių taisyklių ruošdamas maistą ir sėdėdamas prie stalo turėtų laikytis kiekvienas, kad šventės džiaugsmo netemdytų pasireiškusios virškinimo problemos ar bakterinės infekcijos.
Ruošdami patiekalus:
- Pasirūpinkite, kad jų gamybos procesui reikalingi produktai būtų švieži, nuplauti ir tinkamai termiškai apdoroti.
- Laikykitės asmens higienos reikalavimų – plaukite rankas, kruopščiai nuvalykite peilį ir pjaustymo lentelę prieš naudodami juos darbui su maisto produktais.
„Šios dvi taisyklės padės išvengti bakterinių infekcijų, pavyzdžiui, salmoneliozės, kuria dažniausiai užsikrečiama per prastai paruoštą ir apdorotą gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną ar kiaulieną“, – pranešime spaudai sako vaistininkas R. Blynas.
Prie šventinio stalo:
- Svarbiausia – jauskite saiką: valgykite mažomis porcijomis, kokybiškai sukramtykite maistą ir mėgaukitės juo.
- Nesistenkite valgyti vienu prisėdimu tiek „kiek telpa“ ir nemaišykite skirtingų patiekalų tarpusavyje – darykite tarp jų bent 30 minučių pertrauką. Tai padės pajusti sotumo jausmą ir išvengti persivalgymo.
- Nepiktnaudžiaukite alkoholiu. Jis neigiamai veikia virškinimo funkciją.
- Nepadauginkite majonezo vartodami jį su kiaušiniais, salotomis, mišrainėmis ar mėsos patiekalais.
„Majoneze yra didelis kiekis blogųjų riebalų, kurie didina cholesterolio kiekį kraujyje. Dėl šios priežasties jis kelia didelę žalą sveikatai, ypač sergantiems cukriniu diabetu ar širdies ir kraujagyslių ligomis, kurių cholesterolio kiekis kraujyje ir taip gerokai viršiją normą. Jeigu norite sausą maistą kuo nors paskaninti, geriau rinkitės sveikesnes alternatyvas, pavyzdžiui, liesą, jogurtinę grietinę“, – pataria vaistininkas.
Venkite valgyti šventinių patiekalų likučius, ypač pastovėjusius kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas, nes tada juose pradeda daugintis įvairūs mikrobai.
Anot vaistininko, laikydamiesi šių 5 taisyklių išvengsite apsinuodijimo maistu ir galinčių pasireikšti sutrikusio virškinimo problemų – skrandžio skausmo, sunkumo, spazmų, pilvo pūtimo, viduriavimo, vidurių užkietėjimo ir padidėjusio rūgštingumo.
Kai negalavimų išvengti nepavyksta
Vaistininkas R. Blynas akcentuoja, kad taisyklių reikia laikytis ne tik ruošiant maistą ar sėdint prie stalo, bet ir komplektuojant vaistinėlės turinį. Joje šv. Velykų metu turėtume rasti tai, kas galėtų padėti išspręsti dėl persivalgymo ir sutrikusio virškinimo atsiradusias problemas.
- Virškinimo fermentų, kure padės sumažinti skrandžio sunkumo jausmą.
- Skrandžio spazmus atpalaiduojančių preparatų.
- Vaistų nuo pilvo putimo, viduriavimo ir apsinuodijimo.
- Preparatų nuo padidėjusio rūgštingumo.
Kaip pasirūpinti virškinimo sistema
Vaistininkas nurodo, kad dideles apkrovas švenčiu metu patiriančia virškinimo sistema ir didžiausiu jos organu – kepenimis – reikia rūpintis visada. Tai padaryti padės kepenų funkciją ir jos veiklą stiprinantys preparatai bei virškinimą gerinančios gerosios bakterijos, kurių teigiamas poveikis jaučiamas praėjus 2-3 paros nuo vartojimo pradžios.
„Net jeigu rūpinatės profilaktika, atsisėdę prie stalo turite vadovautis pagrindiniu – saiko – principu. Tik tai padės išvengti sveikatos problemų ir džiaugtis šventėmis artimųjų būryje“, – priduria vaistininkas R. Blynas.