Daugiau apie tai naujienų portalo tv3.lt laidoje „Sveikatos DNR“ pasakoja Lietuvos šeimos gydytojų asociacijos prezidentas, profesorius, habilituotas mokslų daktaras Julius Kalibatas.
Riebus maistas – nereikalingas krūvis virškinimo sistemai
Laidos vedėjai Erikai Fuks paklausus, ar vasaros metu, atostogaujant prie jūros, galima pasimėgauti riebiu maistu, kaip cepelinai ar čeburekai, J. Kalibatas atsako, kad užplūdus karščio bangai, riebaus maisto geriau išvengti.
„Per karščius organizmas turi ilsėtis, tad leiskite ilsėtis ir skrandžiui. Jeigu poilsiaujate patys, nepakraukite savo virškinimo sistemos. Virškinimas – tam tikras fizinis darbas organizmui.
Jei skrandis susitraukinėja, jis sunaudoja daugiau skysčių. Galbūt apsieikite be perdėto valgymo, nes viena yra lengvai užkandžiauti, o visai kas kita – „ryti“, – pataria J. Kalibatas
Profesorius teigia, kad riebaus maisto bei alkoholio vartojimas karštuoju laikotarpiu nesuteiks jokios naudos:
„Vartojant riebų maistą ir alkoholį, galite sulaukti kasos uždegimo (pankreatito) ir sulaukti neigiamų pasekmių. Būna atvejų, kai pankretitas tampa nekrozinis, kuomet išgelbėti gyvybę tampa labai sunku. Jo išsivystymui užtenka daug alkoholio, riebaus maisto.“
Anksčiau naujienų portale tv3.lt buvo rašoma, kad maiste, kaip ir aplinkoje, turėtų vyrauti sezoniškumas. Mitybos konsultantė-dietistė Eglė Markovska sakė, kad vasara – metas, kai galime įsigyti vietinių ūkininkų užaugintų gėrybių ir mėgautis šviežiomis daržovėmis, vaisiais ir uogomis.
„Sezoniškai valgyti yra tikrai svarbu. Pirmiausia, dėl to, kad sezoniškumas reiškia vietinių produktų vartojimą. Tokie produktai yra mažiau užteršti, kadangi jie nėra atvežtiniai, jų nereikia purkšti chemikalais, kad išlaikytų prekinę išvaizdą. Vasara – šviežių gėrybių metas, jų yra labai daug“, – kalbėjo mitybos konsultantė.
Šių produktų vasarą venkite
Nors vasarą norisi leisti sau daugiau, specialistės teigimu, kai kuriuos maisto produktus reikėtų išbraukti iš mitybos šiltuoju metu arba vartoti kaip galima rečiau.
„Reikėtų vengti itin kaloringo, riebaus maisto, sūrių produktų, didelio kiekio druskos, saldintų, gazuotų gėrimų, alkoholio, kofeino. Vasaros metu reikėtų atsargiai rinktis ir pirkti greitai gendančius produktus, o tokius įsigijus stengtis kuo greičiau juos suvartoti, laikyti vėsioje, tamsioje vietoje“, – patarė E. Markovska.
Termometro stulpeliams kylant vis aukščiau, venkite dviejų gėrimų – alkoholio ir kofeino turinčių gėrimų, nes galite susidurti su sveikatos problemomis. Dietistė pastebėjo, kad vasarą padaugėja piktnaudžiavimo lengvais alkoholiniais gėrimais.
„Reikėtų vengti alkoholio, kadangi jis apsunkina virškinimą, pakelia spaudimą, kuris per karščius ir taip daugeliui būna padidėjęs. Antras vengtinas produktas kofeinas, nes iš organizmo pašalina skysčius. Vartojant kofeiną, šalia rekomenduočiau atsigerti ir natūralaus vandens.“
Kalbant apie riebų maistą, specialistė pažymėjo, kad riebalai – būtini organizmui, tačiau verta nepamiršti, kad yra blogieji ir gerieji riebalai. Blogųjų patariama vartoti kuo mažiau, ypač vasarą.
„Blogųjų riebalų rekomenduočiau nevartoti visus metus, ypatingai vasarą, tai – riebi kiauliena, vištienos odelė, riebaluose kepti produktai, majonezas, riebūs padažai, palmių aliejaus turintys produktai, nenugriebtas pienas, riebi grietinė, riebūs sūriai“, – rekomendavo mitybos konsultantė.
Gerųjų riebalų yra linų sėmenyse, riešutuose, alyvuogių, rapsų aliejuose, žuvų taukuose, riebioje žuvyje, avokaduose, riešutuose – šiuos produktus saikingai vartokite ištisus metus.
Vasarą praturtinkite mitybos racioną
Kaip jau minėta, vasara – šviežių gėrybių metas, tad stenkitės jų suvartoti daugiau, praturtinti savo mitybos racioną ir kitais maisto produktais, kurie padės jaustis energingesniems, padės praturtinti organizmą vitaminais ir mineralais.
„Švieži vaisiai lengvai įsisavinami, sudėtyje turi daug skysčių. Taip pat praturtinkite racioną uogomis – jos turi didelį kiekį vitaminų ir mineralų, reikalingų mūsų organizmui.
Šviežios daržovės, kaip ir vaisiai, turi nemažą kiekį vandens, gausų kiekį vitaminų ir mineralų, kurių didesnis kiekis išsilaiko jų termiškai neapdorojant.
Liesos mėsos produktai neapsunkina virškinamojo trakto. Grūdiniai produktai – puikus energijos šaltinis, o vasaros metu jos ypač reikia, taip pat juose gausu skaidulų, tačiau reikėtų rinktis viso grūdo dalių produktus“, – patarė E. Markovska.
Norintiems vasaros teikiamomis gėrybėmis mėgautis ilgiau, mitybos konsultantė pataria daržoves rauginti, o vaisius ir uogas šaldyti – taip pasiruošite sezonų kaitai.
Daugelis neįsivaizduoja vasaros ir be stovyklavimo ar dienos, praleistos prie vandens telkinio, ypač šildant saulei. Čia taip pat pamirškite alkoholį, riebų ir sūrų maistą bei įsitikinkite, kad produktai nebūtų greitai gendantys.
„Venkite alkoholio, kofeino, gėrimų su dirbtiniais saldikliais, riebaus ir sūraus maisto, greitai gendančių produktų, turėkite šaltkrepšį, kuriame bus laikomas maistas. Būtinai vartokite ir turėkite pakankamą kiekį skysčių, tokių kaip natūralus vanduo.
Paprastai, jei išsiruošėme iškylauti karštą vasaros dieną, maisto norisi vartoti kuo mažiau, tad siūlau rinktis lengvus skysčių savyje turinčius produktus, tokius kaip vaisiai, šviežios daržovės. Liesa mėsa ar, jos nevartojant, ankštiniai produktai, viso grūdo duonos gaminiai suteiktų daugiau energijos.“
Nepamirškite pagrindinių mitybos taisyklių
Pastebima, kad vasarą dažniau užkandžiaujame, naudojamės proga kepti maistą ant laužo, o tai gali apsunkinti skrandį ir sutrikdyti sveikatą.
„Sveikai maitintis turėtume ištisus metus, tačiau vasarą suaktyvėja piktnaudžiavimas lengvais alkoholiniais gėrimais, saldiklių turinčiais gazuotais gėrimais, riebiais ant laužo keptais mėsos gaminiais, padažais.
Žmonės dažniau užkandžiauja, o būtent užkandžiams renkasi riebius produktus: traškučiai, fermentiniai sūriai, kepta duona. Saldumynai, tokie kaip grietininiai ledai, irgi ne išimtis.
Po tokių maisto iššūkių skrandžiui, neretai vargina pykinimas, viduriavimas, sunkumas skrandyje, kyla raugulys, atsiranda skrandžio rūgštingumas“, – perspėjo E. Markovska.
Specialistė priminė, kad svarbi ne tik tinkama mityba, bet ir skysčių vartojimas – per dieną jų reikėtų suvartoti apie 2 litrus, geriausiai tinka natūralus mineralinis vanduo.
„Reikėtų nepamiršti gerti daugiau skysčių. Vanduo sudaro daugiau nei 60 proc. suaugusio žmogaus kūno masės. Vasarą, kuomet dideli karščiai, labai lengva dehidratuoti, o tai pavojinga sveikatai“, – įspėjo dietistė.
Dietistė patarė vasarą neatleisti vadelių, o sveika mityba turėtų vyrauti visais metų laikais:
„Jei sveikatai palankus maitinimasis taps jūsų gyvenimo dalimi, suprasite ir pajausite naudą, kiek energijos ir sveikatos turite ir kaip gražiai atrodote. Tuomet net ir per atostogas, atsipalaidavus, jums nesinorės netinkamų produktų.“
Specialistė priminė sveikatai palankaus maitinimosi principus, kurie turėtų lydėti kiekvieną dieną:
„Taip pat svarbu išlaikyti pagrindinius principus – valgyti bent 3-4 kartus dienoje įvairų maistą. Tarp pagrindinių pusryčių, pietų, vakarienės rinktis sveikus užkandžius – tam ypač tiks vaisiai ir daržovės. Vakarienę valgyti likus 4 valandoms iki miego ir nepamiršti vartoti apie 2 litrų skysčių per dieną.“