• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodis – metas, kai ruošiamasi didžiosioms metų šventėms, gausiai pildomos namų spinteles ir šaldytuvai. Tačiau ar tikrai viskas, ką perkame, yra būtina, ir kaip išvengti maisto švaistymo? Atsakingas planavimas ir tvarumas ruošiantis šventėms gali padėti ne tik taupyti, bet ir prisidėti prie sąmoningesnio vartojimo.

Gruodis – metas, kai ruošiamasi didžiosioms metų šventėms, gausiai pildomos namų spinteles ir šaldytuvai. Tačiau ar tikrai viskas, ką perkame, yra būtina, ir kaip išvengti maisto švaistymo? Atsakingas planavimas ir tvarumas ruošiantis šventėms gali padėti ne tik taupyti, bet ir prisidėti prie sąmoningesnio vartojimo.

REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) socialiniame tinkle „Facebook“ dalijasi praktiškais patarimais, kaip užtikrinti, kad šventės būtų džiaugsmingos ir draugiškos aplinkai.

Patarė, kaip išvengti maisto pertekliaus

Nors artėjant didžiosioms metų šventėms dažnai susimąstome, kaip nudžiuginti artimuosius gardžiais patiekalais ir jaukia atmosfera, svarbu nepamiršti, kad švenčių planavimas – tai ne tik dovanų ir skanių vaišių ruošimas, bet ir galimybė parodyti atsakingą požiūrį į aplinką. 

„Prasidėjęs gruodis yra vienas iš tų mėnesių, kai namuose kone kasdien daugelis ima pildyti spinteles ir šaldytuvus, nes ruošiamasi gaminti daug maisto artimųjų susibūrimui per didžiąsias šventes.

REKLAMA
REKLAMA

Tik ar tikrai visko tiek daug reikia? Kaip artėjančias šventes pasitikti tvariau ir taupiau, nešvaistant maisto?“ – klausia VMVT įraše.

REKLAMA

Pasak tarnybos atstovų, planuojant šventes vertėtų pagalvoti ne vien tik apie dovanas ar kalėdinio stalo meniu, tačiau reikėtų nepamiršti ir tvarumo joms ruošiantis bei galvoti apie tai, kad skurdžiose pasaulio valstybėse milijonai žmonių badauja, nes apskritai neturi lėšų nusipirkti maisto.

„Maisto švaistymas prasideda jau planavimo žingsniuose, todėl atsakinga yra planuoti apsipirkimus ir atidžiau stebėti produktų galiojimo laiką, o prieš šventes nusipirkti tik greičiau gendančių, šviežių produktų“, – skelbiama įraše.

REKLAMA
REKLAMA

VMVT specialistai dalijasi patarimais, kaip kasdien išvengti maisto švaistymo ir pertekliaus, o to svarbu nepamiršti ir planuojant šventinį stalą:

  • Planuokite savo valgius;
  • Suvartokite savo maisto likučius;
  • Supraskite atitinkamas datas („Tinka vartoti iki...“ yra informacija apie maisto saugą, o „Geriausias iki...“ – apie maisto kokybę);
  • Rinkitės mažesnę lėkštę (jei reikės, galėsite vėliau įsidėti daugiau maisto);
  • Užšaldykite maistą! (vartoti paruoštomis porcijomis);
  • Tinkamai laikykite maistą (patikrinkite, ar maisto produktų etiketėse yra nurodymų dėl jų laikymo, šaldytuve palaikykite 1–5 °C temperatūrą);
  • Žinokite, ką turite savo maisto atsargų sandėliuke ir šaldytuve;
  • Namuose laikomus maisto produktus sukeiskite vietomis – k pirmiau įsigijote, tą pirmiau ir suvartokite!

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų