• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaraisiais metais augalinės kilmės produktai tapo vis dažnesniu daugelio žmonių pasirinkimu visame pasaulyje. Ši tendencija atspindi augantį vartotojų sąmoningumą – rinkdamiesi maisto produktus, žmonės vis dažniau vertina ne tik jų skonį ar kokybę, bet ir tai, kaip šie produktai veikia aplinką.

Pastaraisiais metais augalinės kilmės produktai tapo vis dažnesniu daugelio žmonių pasirinkimu visame pasaulyje. Ši tendencija atspindi augantį vartotojų sąmoningumą – rinkdamiesi maisto produktus, žmonės vis dažniau vertina ne tik jų skonį ar kokybę, bet ir tai, kaip šie produktai veikia aplinką.

REKLAMA

Atsiliepdami į kintančius vartotojų lūkesčius, prekybos tinklai plečia savo asortimentą ir siūlo vis daugiau aplinkai palankių alternatyvų, rašoma pranešime spaudai.

Viena jų – augalinės kilmės gėrimai, vis dažniau atsiduriantys tiek vegetarinės ar veganiškos, tiek ir visavalgės mitybos šalininkų pirkinių krepšeliuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Tvaresnės prekės šiandien yra neatsiejama kasdienio apsipirkimo dalis. Augaliniai gėrimai ne tik praturtina kasdienę mitybą, bet ir prisideda prie mažesnio poveikio aplinkai bei geresnės sveikatos.

REKLAMA

Reaguodamas į besikeičiančius vartotojų įpročius, nuosekliai plečiame augalinių alternatyvų pasiūlą. Siūlomi sojų, migdolų, avižų, kokosų-ryžių ir lazdynų riešutų gėrimai.

Norintiems padidinti baltymų suvartojimą – specialūs sojų gėrimai su padidintu baltymų kiekiu. Pirkėjai gali rinktis iš trijų skonių: natūralaus, vanilinio ar šokoladinio“, – sako „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė.

REKLAMA
REKLAMA

Mažesnis poveikis aplinkai

Kiekvienas gali prisidėti prie klimato kaitos mažinimo ne tik pasirinkdamas tvaresnį transportą ar taupydamas energiją, bet ir keisdamas mitybos įpročius.

Pokyčius pradėti galima palaipsniui, pavyzdžiui, į savo kasdienę mitybą įtraukiant aplinkai draugiškesnius produktus, tokius kaip augaliniai gėrimai.

„Palyginti su gyvūninės kilmės produktais, augalinių gėrimų gamyba daro gerokai mažesnį poveikį aplinkai. Jų gamybos metu išskiriama iki trijų kartų mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų, sunaudojama mažiau žemės ploto ir gėlo vandens, o poveikis ekosistemoms išlieka minimalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu gyvulininkystei reikalingi pašarai dažnai reikalauja didelių kiekių trąšų ir pesticidų, kurie ilgainiui alina dirvožemį, mažina biologinę įvairovę ir patenka į vandens telkinius, sukeldami eutrofikaciją – reiškinį, trikdantį natūralią ekosistemų pusiausvyrą“, – pažymi minėto prekybos tinklo atstovė.

REKLAMA

Be to, augalinių gėrimų gamybai reikia iki dešimties kartų mažiau žemės ir nuo dviejų iki dvidešimties kartų mažiau gėlo vandens nei gyvūninės kilmės pienui, todėl net ir kasdieniai pasirinkimai, pavyzdžiui, augalinio gėrimo įtraukimas į racioną, gali tapti svariu žingsniu tvaresnio ir aplinkai draugiškesnio gyvenimo link.

Nauda sveikatai

Augaliniai gėrimai dažnai pasirenkami ir dėl palankumo sveikatai. Jie paprastai turi mažiau sočiųjų riebalų, natūraliai neturi laktozės, o daugelis jų – ir be dažniausiai pasitaikančių alergenų. Dėl to tokie gėrimai puikiai tinka žmonėms, turintiems jautresnį virškinimą ar polinkį į alergijas.

REKLAMA

Skatindamas sveikatai palankesnį gyvenimo būdą, minėtas prekybos tinklas nuosekliai plečia savo produktų asortimentą, vadovaudamasis principu „mažiau cukraus, daugiau ekologiškumo, daugiau kokybės“. Siekiama, kad siūlomi produktai būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai, o kartu – ir draugiškesni aplinkai.

„Siūlydami platų augalinės kilmės produktų asortimentą, siekiame padėti pirkėjams priimti sąmoningesnius sprendimus kasdienėje mityboje“, – sako minėto prekybos tinklo tvarumo vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Augalinių gėrimų gidas

Sojų gėrimas

Sojų gėrimas – viena populiariausių augalinės kilmės pieno alternatyvų, vertinama dėl savo maistinės vertės. Tai vienas iš nedaugelio augalinių gėrimų, baltymų kiekiu prilygstančių karvės pienui – vienoje stiklinėje (250 ml) yra apie 7 gramai augalinių baltymų.

Dėl to jis ypač tinka aktyviai gyvenantiems ar sportuojantiems žmonėms – padeda raumenims atsistatyti ir ilgiau išlaiko sotumo jausmą.

REKLAMA

Dėl neutralaus skonio ir universalaus pritaikymo šis gėrimas puikiai tinka tiek saldiems, tiek nesaldiems patiekalams: kavai, pusryčių košėms, glotnučiams, sriuboms, padažams ar kepiniams.

Migdolų gėrimas

Migdolų gėrimas – tai viena iš populiariausių augalinės kilmės pieno alternatyvų, mėgstama dėl savo švelnaus skonio ir itin mažo kalorijų kiekio.

REKLAMA

Nors natūraliai jame yra nedaug baltymų, nesaldinta migdolų gėrimo versija turi vos apie 30 kalorijų stiklinėje, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško lengvesnių, neapsunkinančių produktų kasdienai.

Dėl savo subtilaus riešutinio poskonio migdolų gėrimas ypač tinka kavai, desertams, glotnučiams, granolos dubenėliams, taip pat pusryčių košėms ar lengviems kepiniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Avižų gėrimas

Avižų gėrimas – viena populiariausių augalinės kilmės alternatyvų, vertinama dėl savo natūraliai salstelėjusio skonio ir švelnios, kremiškos tekstūros.

Jį renkasi ne tik veganai ar vegetarai, bet ir visavalgių mitybos šalininkai, ieškantys lengvai virškinamų ir aplinkai draugiškų sprendimų.

Palyginti su kitais augaliniais gėrimais, avižų gėrimas pasižymi didesniu angliavandenių kiekiu bei turi vertingų maistinių skaidulų, ypač beta-gliukanų, kurie gali padėti palaikyti normalų cholesterolio lygį ir gerą virškinimą.

REKLAMA

Dėl savo natūralaus saldumo ir kremiškumo avižų gėrimas puikiai tinka pusryčių košėms, glotnučiams, kepiniams ar tiesiog kaip gaivus pasirinkimas vietoj stiklinės vandens.

Parduotuvių lentynose taip pat galima rasti avižų gėrimo „Barista“ versiją, sukurtą specialiai kavai. Ji pasižymi tiršta tekstūra, o plakant susidaro standi ir puri puta, idealiai tinkanti kapučino, latė ar mačia latė.

REKLAMA

Kokosų-ryžių gėrimas

Kokosų-ryžių gėrimas – tai švelnaus skonio, augalinės kilmės pieno alternatyva, ypač tinkanti žmonėms, netoleruojantiems laktozės ar turintiems alergiją riešutams, sojoms ar glitimui.

Šis gėrimas sujungia ryžių natūralų saldumą ir energinę vertę su kokosų tropiniu aromatu ir lengvumu, sukuriant išskirtinai švelnų bei egzotišką skonį.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl lengvos sudėties ir švelnaus skonio kokosų-ryžių gėrimas puikiai tinka desertams, glotnučiams, pusryčių košėms ar kaip kasdienis pieno pakaitalas kasdieniuose gėrimuose.

Lazdynų riešutų gėrimas

Lazdynų riešutų gėrimas – tai išskirtinio skonio ir kvapo augalinė alternatyva karvės pienui, pasižyminti švelnia tekstūra ir turtingu riešutiniu aromatu. Dėl savo subtilaus ir natūraliai salstelėjusio skonio šis gėrimas vis dažniau vertinamas gurmanų.

Jis puikiai dera tiek su kava, suteikdamas jai švelnaus riešutinio poskonio, tiek su glotnučiais, desertais ar kepiniais.

Šio gėrimo sudėtyje nėra laktozės ir glitimo, todėl jis puikiai tinka tiek veganams, tiek žmonėms, turintiems specifinių mitybos poreikių.

REKLAMA
nepiskit ora del atsilimo patys islipkit is masinu eikit pesciomis ir nevazinekit nuo duru iki duru o mesa ir pienas maximoj nesigamina
Kampaniją prieš pieną vykdoma jau gerą dešimtmetį. Nepasiduokite kvailai madai - išskyrus alergiškus laktozei, pieną vartoti naudingiau ir pigiau. Nebūkite lėtai piene verdamos varlės, gyvulinės kilmės maistas yra natūralus daugumai gyvūnų. Taip pat ir žmonėms.
i keisti nesiruošiu. Noriu gerti kavą su pienu, o ne su kažkokiu beskoniu drumzlinu vandeniu.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų