„Dažyti lukštai nesimėtydavo, o būdavo kruopščiai sudeginami arba vištoms sulesinami. Apie persivalgymą ir minčių nekildavo. Dabar požiūris į Velykų simbolį kiek pakito, o ir persivalgyti kiaušinių turime daug pagundų“, – pasakoja „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas Kęstutis Beržinis.
Jis sako su šeima besilaikantis tradicijos Didįjį šeštadienį virtus dar šiltus kiaušinius marginti vašku ir sumerkti juos į šaltą parūgštintą svogūnų lukštų nuovirą norimai spalvai išgauti.
„Šiemet ketiname išbandyti graikinių riešutų lukštų ištrauką. Kaip prasminga, kai marginimą patiki gamtai – pridėlioji žolynų, žiedelių, apsupi svogūno lukštais, suvynioji į drobę ir apsukęs siūlais įmeti virti į dažantį skystį. Koks grožis būna!“, – tikina vaistininkas.
Kai kam ir 2 kiaušiniai – per daug
Kiaušinis – vienas vertingiausių maisto produktų. Vidutinis vištos kiaušinis sveria apie 50-60 gramų, jame yra apie 12 proc. baltymų, 0,9 proc. angliavandenių, 10,5 proc. riebalų, 135 mg kalio, 12 mg magnio, daugiau kaip 2 mg geležies, taip pat cinko, vario, vitaminų A, B1, B2, B3 ir t. t. Anot K. Beržinio, kiaušinis yra gyvybės pradžia, todėl tiek vertingų ir gyvybiškai svarbių medžiagų čia esama.
„Tačiau vien cholesterolio kiaušinyje yra beveik 200 mg, tiek, kiek rasime pusėje gabalėlio sviesto arba 200 g jautienos gabale. Jei gydytojas pataria riboti cholesterolio kiekį iki 300 mg, tai ir 2 kiaušinių bus per daug. Bet kiaušinyje yra ir antioksidantų liuteino bei zeaksantino, kurie ne tik naudingi regėjimui, bet ir apsaugo cholesterolį nuo oksidacijos, tad jis ne taip stipriai veikia kraujagysles. Todėl retsykiais galime ir po keletą kiaušinių suvalgyti – rekomenduočiau 5 per savaitę“, – aiškina jis, pridurdamas, kad virtus kiaušinius galima laikyti 3 dienas.
Pasak jo, labiausiai neramina didelis cholino kiekis. Ši medžiaga yra sudėtinė lecitino dalis, reikalinga atminčiai, nervinio impulso perdavimui, augimui, kepenų ląstelių atnaujinimui. Moterims jo reikia 425 mg, o vyrams – 550 mg. Suvalgius 2 didelius kiaušinius, cholino jau gaunama per daug – 790 mg.
„Žarnyno bakterijos choliną metabolizuoja į trimetilamino oksidą, kuris gali lemti aterosklerozės atsiradimą bei pažeisti inkstus. Jei inkstai dirba gerai, bijoti neverta – per 8 valandas trimetilamino oksidas iš organizmo pasišalina. Tik nenustebkime, jei nuo 8-9 kiaušinių subjurs nuotaika, svaigs galva ar paleis vidurius. Jei norime valgyti daug kiaušinių, reikia turėti gerus inkstus – saikas labai reikalingas“, – perspėja vaistininkas.
Kiaušinio su nusidažiusiu baltymu vieta – šiukšlinėje
Prieš perkant kiaušinius, reikėtų įvertinti ne tik kiaušinių ženklinimo etiketę, bet ir kiaušinių išvaizdą, taip pat atkreipti dėmesį, ar jie švarūs, ar lukštai neįskilę, ar jie be pašalinių medžiagų ir kvapo.
„Marginimui tinka visi kokybiški ir saugūs kiaušiniai – lukšto spalva neturi įtakos kiaušinio kokybei. Spalvų skirtumai priklauso tik nuo vištų genetikos ir veislės. Prieš dažant kiaušinius, atkreipkite dėmesį į jo spalvą. Ryškiausiai spalvos atsiskleis ant kiaušinių baltu lukštu, tačiau, jei norite turėti tamsesnių atspalvių margučių, galite naudoti ir rudo lukšto“, – kalba K. Beržinis.
Kadangi kiaušinio lukštas yra porėtas, dažai gali pasiekti patį kiaušinį, tad velykiniai margučiai, jei juos planuojama vartoti maistui, turėtų būti dažomi maistiniais dažais arba natūraliomis dažančiomis medžiagomis. Anot vaistininko, tam tinka daržovės, prieskoniai ar kiti maisto produktai.
„Norint nudažyti kiaušinius mėlynai, galima naudoti raudonąjį kopūstą, geltoną spalvą išgausime ciberžolėmis, raudonai spalvins burokėlių sultys, rudai – svogūnų lukštų nuoviras, juodai – graikinių riešutų lukštų ištrauka. Tik nepamirškite į dažus šliūkštelėti keletą šaukštų acto, kad dažai geriau priliptų. Gražiems ornamentams išgauti galite naudoti ryžius, svogūnų lukštus arba kitas priemones. Blizgesiui suteikti kiaušinio lukštą galima patepti aliejumi“, – pranešime spaudai dalija patarimus jis.
Parduotuvėse parduodami maistiniai dažai yra pagaminti iš Europos Sąjungoje leidžiamų naudoti medžiagų, kurių sauga yra patikrinta bei nustatytos jų vartojimo sąlygos, kurios nekelia grėsmės vartotojų sveikatai. Raudonai spalvai išgauti yra naudojamas maisto priedas E 124 (raudonasis ponso, sintetinis vandenyje tirpus maisto dažiklis), o geltonai spalvai – E 102 (tartrazinas, sintetinis citrinos geltonumo dažiklis).
„Dažant kiaušinius maistiniais dažais, privaloma laikytis instrukcijų, kurios yra pateiktos ant dažų pakuotės. Jeigu pastebėjote, kad kiaušinio baltymas yra nusidažęs, patartina tokio kiaušinio nevartoti. Geriau rinktis kiaušinį, kuris nudažytas tinkamai ir dažai yra tik ant lukšto.
Vis dėlto kiaušinių dažymui patarčiau naudoti natūralius metodus“, – rekomenduoja K. Beržinis.
Jis pabrėžia, kad kiaušinių negalima dažyti ne maistui skirtais dažais, pvz., tekstilei ir pan., nes juose gali būti naudojamos sveikatai kenksmingos medžiagos.
„Kiaušinio lukštas yra porėtas, be to, verdant kiaušinius, lukštas gali ir įtrūkti. Tiek per poras, tiek per įtrūkimus dažai ir juose esančios sveikatai kenksmingos medžiagos pasiekia baltymą, dėl to naudoti tokius dažus nėra saugu“, – akcentuoja vaistininkas.