Jungtinė Karalystė nėra išimtis, nes maždaug ketvirtadalį visų mirčių lemia širdies ir kraujotakos sistemos ligos. Pagrindinė širdies ligų priežastis yra ta, kad arterijose susikaupia riebalinių medžiagų, kurios užkemša arba nutraukia kraujo tekėjimą.
Laikui bėgant arterijų sienelės gali sustorėti dėl šių nuosėdų, o šis procesas vadinamas ateroskleroze. Yra keletas aterosklerozę skatinančių veiksnių, įskaitant rūkymą, per didelį alkoholio kiekį ir aukštą kraujospūdį, rašo express.co.uk.
Kita svarbi priežastis – didelis cholesterolio kiekis kraujyje. Tai reiškia, kad kraujyje yra per daug riebalinės medžiagos, vadinamos cholesteroliu. Mityba dažnai siejama su cholesterolio kiekiu, o maistas, kuriame yra daug sočiųjų riebalų, yra vienas iš pagrindinių kaltininkų.
Tačiau per daugelį metų dėl galimo poveikio cholesterolio kiekiui nerimą kėlė viena konkreti maisto rūšis. Kai kurios sveikatos priežiūros institucijos ir ekspertai rekomenduoja kuo mažiau valgyti kiaušinių būtent dėl šios priežasties.
Tačiau kardiologas ir save vadinantis „natūraliu širdies gydytoju“ Jack Wolfson ragino žmones dėl to nesijaudinti. „TikTok“ vaizdo įraše, pavadintame „Dalykai, kurių niekada nedaryčiau kaip kardiologas“, jis savo daugiau nei 460 000 sekėjų liepė įtraukti kiaušinius į savo mitybą.
„Pirmas dalykas, liepkite žmonėms vengti kiaušinių. „Didelė, didelė klaida. Kiaušiniai – tai kokonas vištos jaunikliui, o kaip ir multivitaminai, kiaušiniai yra fenomenaliai sveiki. Nesijaudinkite dėl kiaušiniuose esančio cholesterolio“ – sakė jis.
Kiaušiniuose mažai sočiųjų riebalų
Jo patarimą palaiko Britų širdies fondo dietologė Viktorija Taylor.
„Anksčiau buvo manoma, kad žmonės turėtų riboti kiaušinių skaičių iki trijų-keturių per savaitę, nes juose yra cholesterolio – cholesterolio yra kiaušinių tryniuose“, – sakė ji.
„Tačiau klaidingi įsitikinimai apie kiaušinius ir cholesterolį daugiausia kilo dėl neteisingų išvadų, padarytų atlikus ankstyvuosius tyrimus, kad su maistu gaunamas cholesterolis prisideda prie padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje.“
Viktorija pridūrė: „Naujausi tyrimai taip pat parodė, kad saikingas kiaušinių vartojimas (iki vieno per dieną) sveikiems žmonėms nepadidina širdies ligų rizikos ir gali būti sveikos mitybos dalis.
„Todėl maždaug nuo 2000 m. pagrindinės pasaulio ir Jungtinės Karalystės sveikatos organizacijos, įskaitant mus ir Sveikatos apsaugos ministeriją, pakeitė savo rekomendacijas dėl kiaušinių ir dabar nerekomenduojama riboti, kiek kiaušinių žmonės turėtų suvalgyti, jei maitinasi įvairiai.“
JAV Mayo klinika taip pat teigia, kad saugu valgyti iki septynių kiaušinių per savaitę.
Tačiau Viktorija įspėjo, kad žmonės, sergantys šeimynine hipercholesterolemija (paveldimas didelis cholesterolio kiekis), turėtų valgyti ne daugiau kaip tris ar keturis kiaušinius per savaitę.
Ji taip pat patarė atkreipti dėmesį į tai, kaip kiaušiniai gaminami ir su kuo jie patiekiami, nes šie priedai gali būti pavojingi tiems, kurie turi aukštą cholesterolio kiekį.