Į šį klausimą naujienų portalo tv3.lt skaitytojams sutiko atsakyti mitybos specialistas Paulius Paulauskas. Jis dalijosi savo įžvalgomis apie skirtingus produktus ir atskleidė, ant ko maistą kepa pats.
Augalinės ir gyvulinės kilmės riebalai
Pašnekovo pasiteiravus, kuo skiriasi augalinės ir gyvulinės kilmės riebalai, jis išryškino kelis pagrindinius požymius.
Visų pirma, jis pradėjo pasakoti apie gyvulinės kilmės riebalus. Anot jo, šie riebalai turi savitą skonį ir yra dažnas pasirinkimas.
„Gyvulinės kilmės riebalai, tokie kaip sviestas, ghee arba kiaulių taukai, turi specifinį, sotų skonį ir yra dažnai naudojami tam tikruose patiekaluose, kad papildytų maisto skonį.
Tačiau juose yra sočiųjų riebalų, kurie, jei vartojami per dideliais kiekiais, gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką“, – pagrindiniais faktais apie gyvulinės kilmės riebalus dalijosi pašnekovas.
Dėl to P. Paulauskas netrukus prabilo apie augalinės kilmės riebalus. Anot jo, jie – kur kas geresnė alternatyva maisto gaminimui, juose yra pakankamai naudingųjų medžiagų.
„Jeigu kalbame apie kasdienį maisto ruošimą, dažniau reikėtų rinktis augalinės kilmės riebalus, tokius kaip alyvuogių aliejus, avokadų aliejus arba riešutų aliejai.
Ta yra sveikesnis pasirinkimas dėl jų turtingos sudėties – jie turi nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra naudingos širdies sveikatai ir gali padėti mažinti cholesterolio kiekį“, – sakė jis.
Aliejaus pasirinkimas
Iš pradžių specialistas prabilo apie augalinės kilmės riebalus. Pasiteiravus jo apie aliejų ir kokį vertėtų rinktis kepant maistą, pašnekovas papasakojo apie kelias jų rūšis.
Pasak jo, renkantis aliejų svarbiausia yra atkreipti dėmesį į kelis skiriamuosius bruožus, padedančius nustatyti, kad šie aliejai bus naudingesni sveikatai už kitus.
„Kepimui geriausiai tinka aliejai, kurie turi aukštą dūmų temperatūrą, nes tai leidžia juos kaitinti be rizikos susidaryti kenksmingoms medžiagoms.
Pavyzdžiui, avokadų aliejus ir kokosų aliejus yra puikūs pasirinkimai, nes jų dūmų temperatūra yra aukšta, todėl jie puikiai tinka kepimui aukštoje temperatūroje“, – žiniomis dalijosi mitybos specialistas.
P. Paulauskas taip pat įvardijo dar dvi aliejų rūšis, kurios gali tapti puikiu pasirinkimu kepimui. Pasak jo, toks aliejus praturtina mitybą.
„Alyvuogių aliejus taip pat yra sveikas pasirinkimas, tačiau svarbu rinktis „extra virgin“ alyvuogių aliejų ir vengti aukštos temperatūros kepimo, nes jis gali prarasti savo naudingąsias savybes ir skonį.
Rapsų aliejus taip pat yra geras variantas, nes turi neutralų skonį ir aukštą dūmų temperatūrą“, – sakė specialistas.
Kiaulių taukai ir ghee sviestas
Vėliau pašnekovas papasakojo apie gyvulinės kilmės riebalus. Pasak jo, į juos įeina ir kiaulių taukai bei ghee sviestas.
Pirmiausia, jis išryškino kiaulių taukus. Anot jo, tradiciniuose receptuose jų apstu, tačiau šiuolaikiniam žmogui prieš dedant juos į keptuvę reikėtų susimąstyti.
„Kiaulių taukai turi daug sočiųjų riebalų, todėl nors jie buvo populiarūs tradiciniuose receptuose, šiandien juos reikėtų vartoti atsargiai, ypač jei siekiame palaikyti širdies sveikatą.
Kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, tradicinėse sriubose arba kepsniuose, kiaulių taukai gali suteikti savitą skonį, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į jų vartojimo dažnumą.
Taigi, kasdieniniam kepimui geriau rinktis alternatyvas, tokias kaip alyvuogių aliejus ar kokosų aliejus, kurie turi daugiau naudingų savybių“, – patarė jis.
Taip pat P. Paulauskas papasakojo, ką reikėtų žinoti apie ghee sviestą. Anot jo, ši alternatyva yra kiek sveikesnė už kiaulių taukus, tačiau jos taip pat reikėtų nepadauginti.
„Ghee sviestas – tai išvalytas sviestas, kuriame pašalinti kietieji pieno baltymai ir vanduo, paliekant tik riebalus. Dėl šio proceso jis turi aukštesnę dūmų temperatūrą ir ilgesnį galiojimo laiką nei įprastas sviestas.
Ghee yra turtingas sveikaisiais riebalais, jame yra nedaug laktozės ir pieno baltymų, todėl jis gali būti geresnis pasirinkimas žmonėms, netoleruojantiems laktozės ar jautriems pieno baltymams.
Kepant ant ghee sviesto maistas gauna malonų, gilų skonį, tačiau, kaip ir su kitais sočiaisiais riebalais, svarbu vartoti jį su saiku“, – sakė pašnekovas.
Ką sveikiausia pasirinkti?
Pasiteiravus mitybos specialisto, ką vis tik yra sveikiausia pasirinkti, jis atskleidė geriausias opcijas. Anot jo, tai – avokadų aliejus, kokosų aliejus ir ghee sviestas, kurie yra tiek tinkami kepimui, tiek turi nedaug arba visai neturi sočiųjų riebalų.
„Avokadų aliejus turi aukštą dūmų temperatūrą ir yra puikus nesočiųjų riebalų šaltinis. Kokosų aliejus taip pat tinka kepimui, tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kad jis yra sočiųjų riebalų šaltinis.
Ghee sviestas yra geras pasirinkimas tiems, kurie mėgsta sviestą, tačiau nori naudoti sveikesnę alternatyvą. Tai ne tik puikiai tinka kepimui, bet ir suteikia maistui unikalų skonį“, – sakė jis.
Paklaustas, ant ko maistą kepa pats, P. Paulauskas įvardijo savo pagrindinę opciją. Anot jo, tai – nepamainomas jo virtuvės ingredientas.
Jis pasakojo, kad šis aliejus tinkamas ne tik kepimui, bet ir kitiems maisto apdorojimo aukštoje temperatūroje būdams:
„Aš asmeniškai naudoju aukštos kokybės alyvuogių aliejų, skirtą kepimui. Tai vienas iš geriausių pasirinkimų dėl savo sveikųjų riebalų ir natūralių antioksidantų, kurie palaiko organizmo sveikatą.
Jis turi aukštą dūmų temperatūrą, todėl puikiai tinka tiek kepimui, tiek daržovių apdorojimui aukštoje temperatūroje, išlaikydamas savo maistines savybes ir skonį.
Be to, alyvuogių aliejus yra puikus nesočiųjų riebalų šaltinis, kuris prisideda prie širdies sveikatos ir cholesterolio lygio reguliavimo.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!
o sveistas ghee?kiek kainuoja...
jūs rašykit apie saulėgrąžų,rapsų aliejukus,tą vartoja milijonai,margariną...klounai