Tobulai iškeptos traškios bulvytės papuoš stalą, tačiau svarbu, kad viskas būtų padaryta teisingai. Pasak vieno virtuvės šefo, vieną klaidą darome visi, todėl nepavyksta išgauti tobulai traškią keptų bulvyčių odelę.
Penkių žvaigždučių viešbučio „The Grand“ Jorke kulinarijos mokyklos direktorius Marcas Williamsas laikraščiui „Daily Record“ sakė, kad išvirus bulves visada reikia palaukti, kol jos visiškai atvės. Dauguma mūsų tiesiog nusausina bulves, deda jas į kepimo skardą ir šauna tiesiai į orkaitę, tačiau tai yra didelė klaida.
„Kad bulvės būtų tobulos, jas nuskuskite, sudėkite į šaltą vandenį ir užvirinkite, – sakė virtuvės šefas. – Virkite apie šešias minutes, kol kraštai suminkštės. Tada nusunkite ir palaukite, kol nustos garuoti. Jei bulvės bus pilnos vandens, jos niekada nebus traškios.“
Kai bulves visiškai nusausės ir atvės, reikės atlikti dar keletą veiksmų, rašo mirror.co.uk.
„Riebalus įkaitinkite orkaitėje – aš renkuosi ančių taukus!, – toliau pasakojo M. Williamsas. – Nepamirškite bulvių pagardinti prieskoniais, o tada atsargiai sudėkite ir apkepkite jas anties taukuose. Kepkite karštoje orkaitėje apie dvidešimt minučių ir tik tada apverskite – taip ant bulvių susidarys plutelė ir bulvės neprilips prie skardos.“
O jei šiemet jaučiatės šiek tiek drąsesni, galite net visai atsisakyti orkaitės ir vietoj jos naudoti oro gruzdintuvę. Joje galima kepti tiek bulves, tiek pastarnokus, be to atsilaisvins vieta orkaitėje.
„Karšto oro gruzdintuvės fantastiškai tinka bulvėms kepti ir labai sutrumpina kepimo laiką, – tęsė vietuvės šefas. – Dviejų sekcijų gruzdintuvės puikiai tinka ruošti maistą skirtingose temperatūrose. Išbandykite medumi glazūruotus pastarnokus vienoje pusėje 180C temperatūroje, o kitoje – 200C temperatūroje keptas bulves.“
Siekiant išvengti patiekalų gaminimo streso, šefas taip pat patarė, kada reikėtų ruošti kiekvieną sudedamąją dalį. Pasak jo, bulves reikėtų išvirti ryte, o paskui pašildyti, kai ateis laikas patiekti.
„Keptos bulvės ruošiamos ryte ir vėliau pašildomos, – sakė jis. – Sudarykite darbų sąrašą, kaip maždaug planuosite dieną, ir viską, ką galite, padarykite iš anksto. Daugumą dalykų gaminu išvakarėse ir tada tiesiog pašildau. Iškeptas kalakutas turėtų „ilsėtis“ bent 30 minučių, tad turėsite pakankamai laiko viską pašildyti orkaitėje.“