Į kovą su ligomis
Ar žinojote, kad viename šaukšte medaus yra 64 kalorijos? Taip pat jį sudaro 80 procentų angliavandenių, 18 procentų vandens ir 2 procentai vitaminų bei mineralų. Meduje visiškai nėra riebalų, cholesterolio, aminorūgščių ir natrio.
Medus ir kiti bičių produktai pasižymi nauda organizmui – turi kalio, magnio, kalcio, natrio, chlorido, sieros, geležies, vario, jodo ir cinko. Jame yra vitamino B, kuris svarbus smegenų, širdies ir kraujagyslių funkcijoms, ląstelėms. „Brolių medaus“ bitininkas Ignas Jackevičius sako, kad ypač grikių medus padeda gerinti širdies ir kraujagyslių funkcijas.
„Europoje viena sveikiausių medaus rūšių yra grikių medus, ypač turintiems kraujagyslių, širdies problemų. Žmonėms turintiems šių problemų rekomenduočiau grikių medų. Aišku, jis turi šiek tiek specifinį skonį, ne visiems patinka, bet kiek pastebime su broliu, jis labai šiuo metu populiarėja“, – sako „Brolių medaus“ bitininkas.
I. Jackevičius sako, kad medus padeda apsaugoti organizmą nuo lėtinių ligų, įvairių infekcijų. Bitininkas taip pat primena ir apie bičių pienelio naudą.
„Bičių pienelis yra pats naudingiausias bičių produktas. Jis padeda sureguliuoti nervų sistemą, ypač turint rimtesnių negalavimų, gali padėti atskleisti ir vėžinius susirgimus. Jis labai padeda žmogaus organizmui sustiprėti ir atsistatyti“, – kalbėjo I. Jackevičius.
Taip pat medus padeda ir su kitais negalavimais.
„Pavasario bičių medus geriausiai virškinamas, tinka tiek sportuojantiems, tiek mažiems vaikams nuo pilvo pūtimo. Liepų, vasaros žiedų medus labiausiai tinka nuo peršalimo, nuo gerklės skausmo, nuo didesnės temperatūros, nes ypač skatina prakaitavimą. Kiekvienas medus turi savų pliusų. Rekomenduočiau žmonėms valgyti įvairų medų, ne vien vienos rūšies“, – teigia bitininkas.
Bičių terapija
Nors daugelis sako, kad bitės medų neša, tačiau yra kiek kitaip. Iš tiesų jos neša nektarą, kurį vėliau sumaišo su savo seilėmis, supilsto į korio akutes ir jį vėdina, tirština, brandina ir fermentuoja. Taip pagaminamas medus, kurį vėliau vartojame.
Bitininkas sako, kad pats medaus gaminimo procesas žmogui gali būti kaip terapija. „Pačios bitės ramina, o jų dūzgimas ir įvairūs kvapai suteikia ramybę. Vakarėjant, kai bitės prineša nektaro į avilius, jos jį garina ir tas medus skleidžia kvapą, žmogų tai nuramina. Netgi vartojant kitus bičių produktus, tarkim, bičių duonelę, tampi ramesnis, stabilizuoji nervų sistemą, dėl ko gali lengviau susikoncentruoti.“
Jis primena, kad bičių produktai padeda gerinti ir žmogaus emocinę būklę, stabilizuoti hormonų išsiskyrimą bei padėti geriau išsimiegoti.
Kaip atpažinti gerą medų?
Anot bitininko, šiemet bitės labai darbščios ir jų produktų tikrai netruks.
„Šiemet nusimato geras medaus derlius, aišku, truputį vėlavo šiais metais, bet kadangi buvo daug lietaus, tai tikrai bus geras derlius“, – džiaugiasi jis.
Kadangi vasara labai karšta, nederėtų palikti medaus ant apšviesto stalo, nes produktas gali sugesti.
„Svarbiausia medų laikyti atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Spintelėse, mažiau apšviestose vietose“, – rekomenduoja bitininkas.
Dažnas ant medaus viršaus pastebėjęs balkšvas putas galvoja, kad medus jau pagedęs. I. Jackevičius sako, kad tai – pats dažniausias gero medaus požymis. „Dažniausiai kai gliukozė iš medaus išsiskiria, atsiranda šerkšnas ant stiklainio šono ar balta putelė ant viršaus – tai pagrindiniai gero medaus požymiai.“