• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dabar kaip niekad anksčiau garsiai kalbama apie maisto švaistymo mažinimą, o daugelį maisto likučių galima panaudoti sode. Ekspertų teigimu, antrinis maisto atliekų panaudojimas neapsiriboja tik kompostavimu.

Dabar kaip niekad anksčiau garsiai kalbama apie maisto švaistymo mažinimą, o daugelį maisto likučių galima panaudoti sode. Ekspertų teigimu, antrinis maisto atliekų panaudojimas neapsiriboja tik kompostavimu.

REKLAMA

„Garden Buildings Direct“ atstovas express.co.uk sakė: „Daugelis vengia kompostavimo, nes tai yra ilgas procesas, kuris neduoda greito rezultato.

Todėl norėjome pasidalyti keletu geriausių patarimų, kaip panaudoti maisto likučius sode. Kai kurios atliekos gali padėti atbaidyti kenkėjus ir vabzdžius, o kitos stabdo piktžolių augimą ir skatina augalų vešėjimą.“

Kiaušinių lukštai

Pasak sodininkystės ekspertų, sutrinti kiaušinių lukštai dėl juose esančio kalcio gali tapti puikia trąša.

Profesionalai teigė: „Papildoma kalcio dozė gali apsaugoti jūsų augalus nuo žiedų puvinio, kiaušinių lukštai taip pat atbaido kenkėjus – šliužus, sraiges. Tiesiog susmulkinkite kiaušinių lukštus ir paberkite jų sode.“

REKLAMA
REKLAMA

Aitriosios paprikos

Itin aitrių paprikų likučių naudojimas sode gali padėti atbaidyti kenkėjus nuo augalų. Pasak ekspertų, aitriosios paprikos yra natūralus insekticidas.

REKLAMA

Be to, saikingai naudojamos jos gali padėti pagerinti derliaus skonį. Paprasčiausiai išbarstykite jų likučius aplink augalus arba įmaišykite į dirvą.

Apelsinų žievelės

Profesionalai paaiškino: „Liko apelsinų žievelių? Jas galima paskleisti sode kaip natūralią kenkėjų atbaidymo priemonę, nes jų kvapas atbaido daugelį vabzdžių.

Išbarstykite žieveles ant žemės prie augalų, kad atbaidytumėte blusas, skruzdes, uodus ir muses.“

REKLAMA
REKLAMA

Vanduo, likęs po makaronų virimo

Daugelis žmonių vandenį, likusį po makaronų virimo, išpila į kriauklę. Tačiau jį galima panaudoti sode. Tiesiog neišpilkite vandens, kuris lieka po makaronų, ryžių ar kiaušinių virimo, leiskite jam atvėsti ir palaistykite juo kambarinius ir lauko augalus.

Pasak profesionalų, krakmolingas vanduo gali praturtinti augalą maistinėmis medžiagomis ir tuo pačiu paskatinti jų išsiskyrimą iš dirvožemio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kavos tirščiai

Sodininkystės ekspertai aiškino: „Kavos tirščių likučiai gali būti geriausias būdas įnešti daugiau gyvybės į jūsų sodą. Kavos tirščiuose yra naudingų maistinių medžiagų, įskaitant azotą.

Kavos tirščius įmaišykite į darželių ir vazonų žemę – tai bus lengva ir ekologiška trąša, skatinanti augimą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų