Yra be galo daug informacijos apie tai, kaip atsikratyti kilogramų ir numesti nepageidaujamą svorį. Nuo protarpinio badavimo iki valgymo planų, kuriuos sudaro kokteiliai, nuolat atsiranda naujos madingos dietos, rašo mirror.co.uk.
Tačiau neseniai atliktas tyrimas atskleidė, kad vienas įprastas maistas, kurį galite valgyti kasdien, gali padėti pakeisti svorį net ir laikantis kaloringesnės dietos. Mokslininkai nustatė, kad žmonės, kurie valgo daugiau nei tris kiaušinius per savaitę, turi geresnį lipidų profilį.
Lipidai yra į riebalus panašios molekulės, kurios cirkuliuoja kraujyje ir yra susijusios su dideliu cholesterolio kiekiu. Cholesterolis ir kitos rūšies kraujo riebalai, vadinami trigliceridais, negali laisvai cirkuliuoti kraujyje, todėl keliauja „apvaliais siuntiniais“, vadinamais lipoproteinais.
Lipoproteinuose yra specialus riebalų ir baltymų mišinys, kuris kartu su cholesteroliu gali sukelti problemų ‒ širdies ligas.
Kas pasikeitė?
Tyrimas parodė, kad moterys, kurios valgo daugiau kiaušinių, turi geresnį lipidų profilį, lyginant su valgančiomis vieną kiaušinį ar mažiau per savaitę. Jos taip pat turėjo vidutiniškai mažesnį kūno svorį, net ir laikydamosis daugiau kalorijų turinčios dietos.
Dr Rona Antoni, mitybos metabolizmo mokslo bendradarbė, mitybos mokslų daktarė, mitybos ir dietologijos bakalaurė, sakė:
„Tai teigiamas tyrimas, rodantis, kad saikingas kiaušinių vartojimas nėra siejamas su neigiamais rezultatais moterims ir kad daugiau kiaušinių vartotojančios moterys turėjo mažiau gretutinių ligų“.
Įdomu tai, kad bendras energijos suvartojimas buvo didžiausias daugiausiai kiaušinių valgančių moterų grupėje, tačiau jų kūno svoris buvo mažiausias. Tai rodo, kad vartojančios daugiau kiaušinių buvo fiziškai aktyvesnės ir (arba) gyveno sveikiau.
Tai yra pagrindinis skirtumas tarp šio tyrimo ir JAV atliktų tyrimų, kur didesnis kiaušinių vartojimas dažnai siejamas su nesveika gyvensena.
Tyrimo ribotumas
Dr Andrew Odegaard, Kalifornijos universiteto Epidemiologijos katedros profesorius, pasidalijo šio tyrimo ribotumu. Epidemiologijos ekspertas sakė:
„Straipsnis yra vienas momentinis vaizdas (t. y. skerspjūvis ir nėra susiejimo laiko rėmuose tarp kiaušinių suvartojimo ir rezultatų fiksavimo). Taigi taip suteikiama reikšmė rezultatams, kurie nepapildo įrodymų bazės“.
„Aš manau, kad bendras mitybos modelis yra svarbiausias sveikatai, o pažvelgus į atskirus maisto produktus, be daug tikslesnės ir aiškesnės analizės, negauname pakankamai daug informacijos“, ‒ pridūrė daktaras Odegaard.
Dr Antoni sakė, kad tyrimas buvo atliktas Ispanijoje, kur moterys dažniau laikosi Viduržemio jūros dietos, lyginant su kitomis tautomis. Viduržemio jūros dieta – tai mitybos būdas, kuriame gausu daržovių, vaisių, riešutų, pupelių ir žirnių, nerafinuotų grūdų, alyvuogių aliejaus ir žuvies.
Dieta nuolat siejama su nauda sveikatai, įskaitant nutukimo mažinimą, taip pat gali sumažinti lėtinių problemų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, riziką.
Tačiau apskritai šioje dietoje yra daug daržovių, vaisių, ankštinių augalų, riešutų, pupelių, grūdų, žuvies ir nesočiųjų riebalų, tokių kaip alyvuogių aliejus. Paprastai mėsos ir pieno produktų suvartojama nedaug.
„Tyrimo išvados rodo, kad moterys, kurios reguliariai valgo kiaušinius, laikosi kokybiškesnės dietos ir yra vidutiniškai lieknesnės nei kiaušinių nevalgančios“, ‒ teigia daktaras Antoni.