Mūsų gydymo įstaigoje per daugiau kaip savaitę mirė 4 žmonės: vieno iš jų mirties priežastis yra legioneliozė, dviejų – kitos gretutinės ligos ir vieno paciento, šalia kitų gretutinių ligų turėjusio ir legioneliozės diagnozę, mirties priežastis tikslinama. Mirusiųjų amžiaus grupės 8 50–60, 60–70 ir 80–90 metų.
Dėl legioneliozės protrūkio Garliavoje bus atliekama vandens sistemos terminė prevencija
Dėl legioneliozės protrūkio Kauno rajone, Garliavoje, bus atliekama terminė prevencija – procedūra padidinant karšto vandens temperatūrą vandens sistemoje, pranešė „Kauno energija“.
Ji vyks nuo penktadienio vidurnakčio iki 16 valandos.
Garliavos centralizuotame miesto šilumos tiekimo tinkle temofikacinio vandens temperatūra bus padidinta iki 80 laipsnių Celsijaus, kad pastatų karšto vandens sistemų prižiūrėtojai ar administratoriai galėtų atlikti terminę legioneliozės prevenciją.
Pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą, terminis šokas atliekamas pastato karšto vandens sistemoje temperatūrą padidinant iki 66 laipsnių, nes tokioje temperatūroje legionelės bakterijos žūsta.
Po legioneliozės protrūkio Kaune, ligoninėse gydoma 12 žmonių. Devyni susirgimai fiksuoti Kauno rajone, trys – Kauno mieste. Antradienį specialistai tvirtino nenustatę šio protrūkio židinio, nes neaptiko sąsajų tarp užsikrėtimo atvejų.
Kauno ligoninė ketvirtadienį informavo, kad naujų legioneliozės atvejų nenustatyta, niekas nemirė.
Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Šios bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos.
Legionella bakterijos dauginasi 20–50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.
Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens dulksnos. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos galima išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų vandens čiaupuose.