• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt ne vienas yra girdėjęs apie tai, kad cukrus dar kitaip yra vadinamas „baltąja mirtimi“. Tokie produkto apibūdinimai lemia tai, kad ne vienas siekia sumažinti šios medžiagos vartojimą kasdienybėje.

Turbūt ne vienas yra girdėjęs apie tai, kad cukrus dar kitaip yra vadinamas „baltąja mirtimi“. Tokie produkto apibūdinimai lemia tai, kad ne vienas siekia sumažinti šios medžiagos vartojimą kasdienybėje.

REKLAMA

Apie tai, kokiuose produktuose yra daugiausiai cukraus, sutiko papasakoti mitybos specialistas Paulius Paulauskas.

Jis pasakojo, kad žmonės, mąstydami apie cukrų, dažnai pagalvoja apie pyragus, saldainius ar limonadus, tačiau paaiškino, kad jo turi kur kas daugiau produktų nei numanoma.

Cukraus nauda ir žala

Pradėjus su pašnekovu kalbėtis apie tai, kokią naudą turi cukrus, šis prisipažino, kad apie ją kur kas sunkiau kalbėti nei apie žalą.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, cukrus žmogaus organizmui suteikia energijos, tačiau svarbu su jo vartojimu nepersistengti ir riboti šį produktą.

REKLAMA

„Šiek tiek cukraus naudos įžiūrėti galima. Tarkime, kas sportuoja, aktyviai gyvena, gali greitai iš jo pasikrauti energijos.

Tad kai kuriais atvejais, tarkime, kai daug fiziškai dirbame, tuomet galime vartoti cukraus turinčius produktus, bet svarbu jų nepadauginti.

Iš tiesų, cukrus turi daugiau žalos nei naudos. Kas gyvena sėslų gyvenimą, kieno medžiagų apykaita lėta, tai turėtų atsargiai elgtis su cukraus turinčiais produktais“, – paaiškino pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Paprašius jo įvardinti žalas, kurias žmogaus organizmui gali padaryti cukraus vartojimas, P. Paulauskas pasidalijo keliomis iš jų.

Anot jo, perteklinis cukraus gavimas gali sukelti nemažai rimtų sveikatos problemų, tad mitybos specialistas įspėjo jį vartoti atsargiai.

„Cukrus gali rimtai prisidėti prie sveikatos suprastėjimo. Cukrus silpnina imunitetą, gali sukelti dantų problemas, pakelti cholesterolio lygį. Taip pat atsiranda rizika, kad padidės svoris, o negana to jis sukelia energijos šuolius, nuo jo vystosi priklausomybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Cukraus vartojimą sunku mažinti, sunku jo atsisakyti. Nėra taip lengva kurti sveiką santykį su cukrumi, nes jo norima vis daugiau ir daugiau“, – aiškino jis.

Daugiausiai cukraus turintys produktai

Mitybos specialistas P. Paulauskas taip pat pasidalijo maisto produktų grupėmis, kuriose, anot jo, yra daugiausiai cukraus.

REKLAMA

Jis pasakojo, kad didelius kiekius cukraus galima aptikti ne tik dažnai numanomose maisto produktų grupėse, tačiau taip pat ir tuose produktuose, kuriuose jų tikimasi mažiau.

P. Paulauskas įvardijo šiuos maisto produktus:

  • desertai: šokoladai, saldainiai, guminukai ir kt.;
  • vaisvandeniai: limonadai, sultys ir kt.;
  • konditerija: pyragai, tortai, sausainiai ir kt.;
  • produktai sportininkams: batonėliai, gėrimai ir kt.;
  • padažai;
  • pieno produktai: varškės sūreliai, jogurtai ir kt.

Jis aiškino, kad tokių produktų sąrašas yra pakankamai ilgas, o neretai paprastesnis būdas aptikti didžiulius kiekius cukraus maisto produktuose – etikečių analizė.

REKLAMA

P. Paulauskas atskleidė, į kokius skiriamuosius bruožus ant etikečių reiktų žiūrėti, kad būtų galima išsiaiškinti cukraus kiekį produkte.

„Visi produktai, kurių labai gausus ingredientų sąrašas, greičiausiai turės savyje cukraus. Dar galima aptikti cukrų kitomis jo formomis – visokie gliukozės, fruktozės sirupai veikia lygiai taip pat, kaip cukrus, tik jų pavadinimai skiriasi“, – informavo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alternatyvos daug cukraus turintiems produktams

Pašnekovas taip pat pokalbio metu pasakojo, kad yra alternatyvų šiems produktams. Pasak jo, norintiems pasimėgauti saldesniu maistu tai galima padaryti sveikiau.

P. Paulauskas pasidalijo, kaip pats elgiasi užėjęs į parduotuvę ir norėdamas pasilepinti save saldesniais produktais.

„Vienas iš variantų – žiūrėdamas į produktus aš ieškau jų su sumažintu kiekiu cukraus. Tada kitas variantas, ypač vasarą, rinktis šviežias uogas ir vaisius.

REKLAMA

Taip galime gauti cukraus, bet prisiminkime, kad nereikia jų valgyti be galo daug. Čia kalbu apie atvejus, kai žmonės valgo kilogramais uogas ar vaisius“, – aiškino mitybos specialistas.

Taip pat jis pasiūlė dažniau pasirinkti maisto gaminimą namuose ir tokiu būdu pasidaryti sveikesnių desertų.

Anot jo, internete galima rasti ne vieną receptą, siūlantį sveikiau pasigaminti ledus arba įvairius batonėlius.

REKLAMA

„Kai kuriais atvejais galima rinktis variantus su saldikliais, tada sutaupome cukraus, o gauname skonį. Vis tik ir šituo reiktų nepiktnaudžiauti“, – patarė jis.

Jis pridėjo, kad nieko blogo yra kartą per savaitę pasimėgauti saldžiu desertu, tačiau toks maistas turi likti pasilepinimo forma, o ne kasdienybės dalimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų