Kai kurie maisto produktai gali padidinti vėžio riziką, todėl svarbu žinoti, kurie iš jų gali būti kenksmingi.
1. Perdirbta mėsa
Perdirbta mėsa, tokia kaip dešrelės, saliamis ir kumpis, yra susiję su didesne storosios žarnos vėžio rizika. Mėsos konservavimas, rūkant ir sūdant, gali sukelti kancerogeninių junginių, tokių kaip N-nitrozo junginiai ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (PAH).
Tyrimai rodo, kad didelis perdirbtos mėsos vartojimas gali būti susijęs ir su skrandžio bei krūties vėžiu.
2. Kepti maisto produktai
Kepant krakmolingus maisto produktus aukštoje temperatūroje, susidaro akrilamidas – kancerogeninė medžiaga, randama gruzdintose bulvėse ir bulvių traškučiuose.
Tyrimai rodo, kad akrilamidas gali pakenkti DNR ir sukelti apoptozę (ląstelių mirtį). Didelis kepto maisto vartojimas taip pat padidina nutukimo ir 2 tipo diabeto riziką, o šios būklės gali dar labiau padidinti vėžio riziką.
3. Pervirti maisto produktai
Pervirimo metu, ypač kepant mėsą, gali susidaryti heterocikliniai aminai (HCA) ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai.
Šios medžiagos gali paveikti ląstelių DNR ir padidinti vėžio riziką. Maisto ruošimo metodai, tokie kaip kepimas ant grotelių, gali padidinti kancerogeninių medžiagų susidarymą, rašo healthline.com.
4. Pieno produktai
Tyrimai rodo, kad pieno produktai, tokie kaip pienas, sūris ir jogurtas, gali padidinti prostatos vėžio riziką.
Valgant šiuos produktus padidėja insulinui panašaus augimo faktoriaus 1 (IGF-1) kiekis, kuris gali skatinti prostatos vėžio ląstelių proliferaciją. Tačiau įrodymai dėl šio ryšio nėra nuoseklūs.
5. Cukrus ir rafinuoti angliavandeniai
Maisto produktai, turintys daug cukraus ir rafinuotų angliavandenių, gali padidinti nutukimo ir 2 tipo diabeto riziką.
Tokie produktai kaip saldūs gėrimai, balti makaronai ir kepiniai gali sukelti uždegimą ir oksidacinį stresą, kas prisideda prie vėžio rizikos. Aukštas gliukozės kiekis kraujyje taip pat gali būti susijęs su storosios žarnos vėžio rizika.
6. Alkoholis
Vartojant alkoholį, kepenys jį skaido į acetaldehidą, kancerogeninį junginį. Acetaldehidas gali sukelti DNR pažeidimus, skatinti oksidacinį stresą ir silpninti imuninę sistemą, todėl organizmui sunkiau kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Be to, alkoholis gali padidinti estrogenų kiekį moterims, kas yra susiję su didesne krūties vėžio rizika.