• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vėžys yra sudėtinga liga, turinti daugybę formų ir priežasčių. Nors genetika ir šeimos istorija vaidina svarbų vaidmenį, išoriniai veiksniai, ypač gyvenimo būdo įpročiai, turi dar didesnę įtaką. Tyrimai rodo, kad apie 80–90% piktybinių navikų gali būti susiję su išoriniais veiksniais, įskaitant mitybą.

Vėžys yra sudėtinga liga, turinti daugybę formų ir priežasčių. Nors genetika ir šeimos istorija vaidina svarbų vaidmenį, išoriniai veiksniai, ypač gyvenimo būdo įpročiai, turi dar didesnę įtaką. Tyrimai rodo, kad apie 80–90% piktybinių navikų gali būti susiję su išoriniais veiksniais, įskaitant mitybą.

REKLAMA

Kai kurie maisto produktai gali padidinti vėžio riziką, todėl svarbu žinoti, kurie iš jų gali būti kenksmingi.

1. Perdirbta mėsa

Perdirbta mėsa, tokia kaip dešrelės, saliamis ir kumpis, yra susiję su didesne storosios žarnos vėžio rizika. Mėsos konservavimas, rūkant ir sūdant, gali sukelti kancerogeninių junginių, tokių kaip N-nitrozo junginiai ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (PAH).

Tyrimai rodo, kad didelis perdirbtos mėsos vartojimas gali būti susijęs ir su skrandžio bei krūties vėžiu.

2. Kepti maisto produktai

Kepant krakmolingus maisto produktus aukštoje temperatūroje, susidaro akrilamidas – kancerogeninė medžiaga, randama gruzdintose bulvėse ir bulvių traškučiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimai rodo, kad akrilamidas gali pakenkti DNR ir sukelti apoptozę (ląstelių mirtį). Didelis kepto maisto vartojimas taip pat padidina nutukimo ir 2 tipo diabeto riziką, o šios būklės gali dar labiau padidinti vėžio riziką.

REKLAMA

3. Pervirti maisto produktai

Pervirimo metu, ypač kepant mėsą, gali susidaryti heterocikliniai aminai (HCA) ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai.

Šios medžiagos gali paveikti ląstelių DNR ir padidinti vėžio riziką. Maisto ruošimo metodai, tokie kaip kepimas ant grotelių, gali padidinti kancerogeninių medžiagų susidarymą, rašo healthline.com.

 

4. Pieno produktai

Tyrimai rodo, kad pieno produktai, tokie kaip pienas, sūris ir jogurtas, gali padidinti prostatos vėžio riziką.

REKLAMA
REKLAMA

Valgant šiuos produktus padidėja insulinui panašaus augimo faktoriaus 1 (IGF-1) kiekis, kuris gali skatinti prostatos vėžio ląstelių proliferaciją. Tačiau įrodymai dėl šio ryšio nėra nuoseklūs.

5. Cukrus ir rafinuoti angliavandeniai

Maisto produktai, turintys daug cukraus ir rafinuotų angliavandenių, gali padidinti nutukimo ir 2 tipo diabeto riziką.

Tokie produktai kaip saldūs gėrimai, balti makaronai ir kepiniai gali sukelti uždegimą ir oksidacinį stresą, kas prisideda prie vėžio rizikos. Aukštas gliukozės kiekis kraujyje taip pat gali būti susijęs su storosios žarnos vėžio rizika.

6. Alkoholis

Vartojant alkoholį, kepenys jį skaido į acetaldehidą, kancerogeninį junginį. Acetaldehidas gali sukelti DNR pažeidimus, skatinti oksidacinį stresą ir silpninti imuninę sistemą, todėl organizmui sunkiau kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Be to, alkoholis gali padidinti estrogenų kiekį moterims, kas yra susiję su didesne krūties vėžio rizika.

Antraštė neteisinga, nes kas skatina vėžį, dar mokslas nežino, vienas ėda viską ir neserga vėžiu, o štai britų monarchų šeimynėlė tokie sveikuoliai, o karalius tai ypač ekologinio maisto mėgėjas ir gamintojas, ir še tau.
Tai ką tada valgyt ? Tegul nededa visokios chemijos į maistą, kad ilgiau galiotų, ir nebus tų vėžių ,o tai prikiša visokio šlamšto, kad galioja metų metais. Nesąmonė kažkokia.
Tai kaip šitie maisto produktai nepašalinti iš lentynų, juk maisto ir veterinarijos tarnyba ES tai gauna algą, kad pati patikrintų, kas prekyboje? Nesuprantu tada straipsnio tikslo.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų