• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pusryčiai yra puiki proga pradėti dieną sveikai. Nors daugelis renkasi tradicinį pusryčių patiekalą  kiaušinius, nauji tyrimai rodo, kad per pusryčius juos pakeitus riešutais, galima gerokai sumažinti širdies ligų riziką.

Pusryčiai yra puiki proga pradėti dieną sveikai. Nors daugelis renkasi tradicinį pusryčių patiekalą  kiaušinius, nauji tyrimai rodo, kad per pusryčius juos pakeitus riešutais, galima gerokai sumažinti širdies ligų riziką.

REKLAMA

Tyrimai rodo, kad per pusryčius kiaušinius pakeitus riešutais, širdies ir kraujagyslių ligų rizika gali sumažėti 17 proc.

Kaip teigiama naujausioje tyrimų apžvalgoje, paskelbtoje Jungtinės Karalystės žurnale „BioMed Central“, kasdien suvartojant vienu kiaušiniu mažiau ir jį pakeitus 25-28 g riešutų, širdies ligų rizika gali sumažėti 17 proc., diabeto – 18 proc., o ankstyvaus mirtingumo – 15 proc.

Kiaušiniai dažnai laikomi saugiu pasirinkimu širdžiai, o net ir vienas kiaušinis per dieną yra tinkamas sergantiesiems širdies ligomis. Tačiau tyrimas siekia pateikti alternatyvą tiems, kurie nori įvairovės pusryčių racione ir nenori kasdien valgyti kiaušinių.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomu tai, kad tyrimo metu išsiaiškintas kiaušinių pakaitalas, tačiau keičiant žuvį, pieno produktus ar jūros gėrybes augaliniais produktais, širdies ir kraujagyslių sveikatai naudos nebuvo pastebėta.

REKLAMA

Kiaušinius pakeiskite riešutais

Riešutuose, ypač graikiniuose, yra naudingų mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, vitaminų, antioksidantų, svarbiausių mineralų, skaidulų ir baltymų. Riešutuose esančios Omega-3 riebalų rūgštys padeda išvengti nereguliaraus širdies ritmo ir kraujo krešulių susidarymo.

Be to, aminorūgštys skatina azoto oksido gamybą, kuris atpalaiduoja susiaurėjusias kraujagysles ir pagerina kraujotaką, skelbiama financialexpress.com.

REKLAMA
REKLAMA

„Riešutai veiksmingai mažina įvairius su širdies ligomis susijusius rizikos veiksnius – jie didina gerojo cholesterolio kiekį, mažina uždegimą, lėtai virškinamos skaidulos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, skatina riebalų deginimą ir padeda palaikyti sveiką svorį“, – teigia kardiologijos konsultantas Pravinas Kahale.

Jis aiškina, kad maždaug 30 gramų migdolų yra maždaug 15 g riebalų, kuriuos daugiausia sudaro 80 proc. mononesočiųjų, 15 proc. polinesočiųjų ir 5 proc. sočiųjų riebalų. Panašiai ir graikiniuose riešutuose yra apie 18,5 gramo riebalų, kurių didžiąją dalį sudaro sveikieji riebalai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2021 m. atliktas tyrimas parodė, kad dvejus metus kasdien vartojant maždaug pusę puodelio graikinių riešutų, šiek tiek sumažėjo mažo tankio lipoproteinų (MTL) arba „blogojo“ cholesterolio kiekis. Be to, sveikiems vyresnio amžiaus žmonėms sumažėjo bendras MTL dalelių ir mažų MTL dalelių kiekis.

„Šis sumažėjimas labai svarbus, nes cholesterolis prisideda prie aterosklerozės vystymosi ir arterijų užsikimšimo“, – priduria P. Kahale.

Tai yra patariminio pobūdžio informacija. Dėl savo mitybos visada pasikonsultuokite su gydytoju arba vaistininku.

Kiaušinio niekas nepakeis
Kiaušinio niekas nepakeis
Pats maistingiausias produktas
labai geras matavimo vienetas - puodelis. Gali būti ir 100 gramų ir 500 gramų.
o jeigu as pausryciams valgau kumpi,tai kuo man ji pakeisti,kruopom su agrastais
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų