Karališkosios šeimos gerbėjai sužinojo apie karalienės Elžbietos pietus, į kurių sudėtį įeina viena sveikiausių daržovių, rašoma mirror.co.uk.
Balandžio 21 d., pirmadienį, karalienė būtų šventusi 99-ąjį gimtadienį, tad britai paminėjo ilgiausiai valdžiusios Jungtinės Karalystės monarchės metines. Manoma, kad jos pietų pasirinkimas turėjo įtakos jos visuomet švytinčiai veido odai ir leido išlikti energingai, nes ji iki pat mirties pasirodydavo viešumoje.

Karalienės pietų pasirinkimas
Nors daugelis žmonių pietums renkasi daug angliavandenių turinčius patiekalus, pavyzdžiui, makaronus, sumuštinius arba ką nors perdirbto ir paruošto, tačiau, kaip atskleidė buvę karališkieji virėjai, karalienė pirmenybę teikė lengvesniems ir sveikesniems pietų patiekalams.
Jos pietų pasirinkimas dažnai būdavo ant grotelių kepti Doverio jūrų liežuviai su keptais špinatais arba cukinijomis, pranešė „GloucestershireLive“.
Darrenas McGrady, kuriam teko garbė gaminti karališkajai šeimai, pažymėjo: „Karalienė niekada nebuvo gurmanė. Ji visada valgė tam, kad gyventų, o ne tam, kad gyventų tam, kad valgytų.
Princas Filipas buvo gurmanas. Jis visą laiką norėdavo išbandyti bet kokį naują patiekalą ir džiaugdavosi naujais ingredientais, o karalienė, jei turėdavome naują receptą, prieš sakydama „Taip, gerai, pabandykime“, turėdavo peržiūrėti visą receptą. Dažniausiai ji valgydavo tuos pačius patiekalus kas savaitę.“
Ketverius metus dirbdamas Kensingtono rūmuose Darrenas pastebėjo, kad karalienė Elžbieta vakarienei mėgo filė kepsnį su grybų ir viskio padažu, ypač kai patiekalas būdavo derinamas su elniena, pasakojo šefas.
Jos pasirinktas pietų patiekalas – ant grotelių keptas Doverio jūrų liežuvis ir kepti špinatai – turi ne tik mažai riebalų, bet ir daug baltymų bei maistingųjų medžiagų, pavyzdžiui, vitamino D ir B-12.
Darrenas taip pat pasidalijo savo interneto svetainėje: „Karalienė Elžbieta prie žuvies mėgavosi šviežiomis bulvėmis ir špinatais“.
Špinatų nauda
Išsiaiškinus, kad mirusioji karalienė pirmenybę teikė špinatams, verta išsiaiškinti, kodėl jie laikomi tokiais naudingais. BBC sudarė 100 sveikiausių pasaulio maisto produktų sąrašą, kuriame šaldytiems špinatams skirta 24 vieta.
Špinatuose yra magnio, folio rūgšties, vitamino A, beta karotino ir zeaksantino, o šaldymas padeda išsaugoti šias vertingas maistines medžiagas. „Surrey Live“ praneša, kad špinatuose taip pat gausu vitamino K, kuris būtinas kaulų sveikatai ir kraujo krešėjimui, taip pat vitamino A, gyvybiškai svarbaus regėjimui ir imuninei sistemai.
Priešingai nei daugelis galvoja, švieži špinatai ne visada yra pranašesni už šaldytus. Kaip nustatyta Pensilvanijos valstybinio universiteto tyrimais, maistinių medžiagų gali sumažėti juos transportuojant ir laikant. Kitas tyrimas atskleidė, kad per savaitę špinatai gali prarasti iki 75 % vitamino C, todėl, siekiant išsaugoti maistinę vertę, špinatai netrukus po derliaus nuėmimo užšaldomi.
Londono karališkojo koledžo genetinės epidemiologijos profesorius ir vienas iš sveikatos programėlės „Zoe“ įkūrėjų Timas Spectoras netgi akcentavo savo „Instagram“ sekėjams nebūti „snobais“ šaldyto maisto atžvilgiu.
Jis paminėjo: „Jūs tikriausiai visada manėte, kad šviežias maistas visada yra geriausias pasirinkimas. Nebūkite snobais, kai kalbama apie šaldytus ar konservuotus maisto produktus, kurie dažnai gali būti pranašesni.“
Jis taip pat paaiškino: „Iš tikrųjų, šaldymo procesas ir supakavimo būdas reiškia, kad špinatuose esančios maistinės medžiagos puikiai išsaugomos, todėl pirkdami šaldytą produktą nieko neprarandate.“
Martha Stewart atkreipia dėmesį, kad špinatus galima atšildyti per naktį, tačiau juos taip pat galima greitai įmaišyti į patiekalus, pavyzdžiui, makaronus, karį ar bet kokį kitą pasirinktą patiekalą. Dėl švelnaus skonio ir gausaus vitaminų kiekio špinatai puikiai tinka kokteiliams, taip pat puikiai tinka į omletus.
Be to, šaldyti špinatai yra ne tik maistingesni už šviežius, bet ir ekonomiškesni, o jų galiojimo laikas ilgesnis. Šaldytų špinatų kubelį galima lengvai įtraukti į daugybę kitų receptų, pavyzdžiui, į fritatas ar kepinius.
Doverio jūros liežuvio nauda
Ant grotelių keptas Doverio jūrų liežuvis pripažintas kaip maistingųjų medžiagų turinti plokščiažuvė, kurioje gausu vitaminų, mineralų ir omega-3 riebalų rūgščių. Londono karališkajame koledže studijavusi mitybos ekspertė Dominique Ludwig pabrėžė, kad žuvyje esantys omega-3 riebalai yra labai svarbūs sveikoms smegenims ir širdžiai palaikyti.
Tinklalapyje „Nutrition And You“ Doverio jūrų liežuvis vadinamas viena iš kaloringiausių plokščiažuvių ir „puikiu“ nepakeičiamųjų riebalų rūgščių šaltiniu.
Kornelio universiteto ir Niujorko jūros grantų plėtros programos moksliniai tyrimai parodė, kad nepakeičiamosios riebalų rūgštys yra labai svarbios širdies ir kraujagyslių sveikatai palaikyti. Šios maistinės medžiagos yra svarbiausios mažinant kraujospūdį, širdies susitraukimų dažnį ir aritmijos riziką.
Be to, GISSI prevencinio tyrimo rezultatai rodo, kad omega-3 riebalų rūgščių įtraukimas į kasdienę suaugusiųjų mitybą gali gerokai sumažinti pasikartojančių širdies priepuolių, insulto ar staigios mirties tikimybę.











































































































































































































































































































