Nemalonūs pagirių simptomai
Kartais neapskaičiuojame ir išgeriame kiek daugiau nei planavome, tuomet kitą dieną gali būti labai sunku susitvarkyti su pagiriomis.
Mitybos specialistė Sian Baker sako, kad atsidarius barams alkoholio vartojimas bus tikrai dažnesnis.
„Po gausaus gėrimo žmonėms pasireiškia įvairūs pagirių simptomai: dehidratacija, pykinimas, galvos skausmas ar net nemiga. Šie simptomai tikrai nėra malonūs net jei prieš tai praleidote puikų ir malonų vakarą su draugais“, – sako Sian Baker.
Anot ekspertės, svarbiausia gerti daug vandens. Patariama pasidaryti nedideles vandens pertraukas tarp alkoholinių gėrimų.
„Būtina nepamiršti ir keleto maisto produktų, kurie padės atsigauti ir palengvins sunkią pagirių naštą“, – pasakoja S.Baker.
Bananai
S. Baker sako, kad alkoholis sukelia elektrolitų pusiausvyros sutrikimus. Todėl būtina atkurti elektrolitų balansą tam, kad visiškai atsigautume.
„Bananuose randama daug kalio, kuris gali padėti pakelti elektrolitų lygį. Jeigu bananų nemėgstate, galite valgyti avokadus ar kitus produktus turinčius kalio“, – sako S. Baker.
Špinatai
Magnis – tai dar viena maisto medžiaga, kuri išeikvojama geriant alkoholį.
„Špinatai yra pripildyti magnio, tad jie gali padėti sureguliuoti parastą magnio kiekį. Taip pat špinatai turi priešuždegiminių savybių, todėl yra ypač naudingi kankinant pagirioms. Pabandykite įsidėti špinatų į glotnutį arba pasidarykite lengvas salotas“, – pataria specialistė.
Ananasai
Pykinimas yra labai dažnas pagirių palydovas su kuriuo tikrai nėra lengva kovoti. Specialistė sako, kad tokioje situacijoje gali pagelbėti ananasas.
„Ananasuose randama fermento bromelaino, kuris padeda palengvinti virškinimą ir kepenų darbą“, – sako S. Baker.
Žuvis
Tikriausiai žuvis nėra pats populiariausias patiekalas kankinat pagirioms, tačiau specialistė sako, kad žuvį reikia valgyti prieš geriant alkoholį.
„Baltymai ir riebalai, tokie kaip sveiki aliejai, esantys žuvyje, ilgiau liks skrandyje, todėl tai puikus maistas, kurį reikia valgyti prieš pradedant gerti alkoholinius gėrimus. Omega-3 ir omega-6 kapsulių vartojimas prieš alkoholį ir po jo taip pat padės padengti skrandį riebalų rūgštimis“, – pataria moteris.
Pieno produktai
Nors ledų kibirėlio suraitojimas kartais gali pasitarnauti kaip puikus vaistas nuo pagirių, moteris sako, kad pieno produktai tinka ir prieš pradedant vartoti alkoholį.
„Jei planuojate gausiau išgerti, pieno produktai, pvz. pienas arba jogurtas, gali sumažinti bet kokio suvartojamo alkoholio poveikį“, – rašo portalas „The Sun“.
Vanduo
Visi žinome, kad per didelis alkoholio suvartojimas gali sukelti dehidrataciją ir, jei visą rytą vėmėte, tikėtina, kad praradote daug vandens.
Ekspertė sako, kad nors vanduo ir nėra maistas, jį būtina paminėti, nes jei gersite pakankamai vandens sumažinsite pagirių simptomus.
„Alkoholis yra diuretikas, o tai reiškia, kad gerdami žmonės daugiau šlapinasi. Tai veda prie dehidratacijos.“, – prideda specialistė.
„Jei įmanoma, pabandykite į vandenį įberti šiek tiek cukraus ir druskos, atstatysite ne tik skysčių balansą, bet ir cukraus, bei druskų“, – pataria S. Baker.
Naudingas ne tik paprastas vanduo, bet ir kokosų. Kokosų vanduo – tai natūralus vitaminų ir mineralų šaltinis, pripildytas kalio, magnio, vitamino C ir elektrolitų. Jį gerdami atstatysime prarastus mikroelementus.
Vandens gėrimas tiek alkoholio vartojimo metu, tiek po jo padės išvengti dehidratacijos.
Imbieras
S. Baker teigia, kad truputis imbiero padeda sumažinti pykinimo jausmą.
„Imbieras gali sumažinti uždegimą ir padėti sureguliuoti skrandžio veiklą, tad galima pabandyti įdėti imbiero į vaisių ir daržovių kokteilį“, – pataria ekspertė.
Galiausiai, jei jaučiate pagirias, reiškia suvartojote per daug alkoholio. Per savaitę turėtumėte suvartoti ne daugiau kaip 14 vienetų alkoholio. Vienetas – tai vienas butelis alaus, nedidelė taurė vyno arba vienas spirito, pavyzdžiui, džino ar degtinės, matas.