„Vasarą tarsi pats organizmas sako: „padėk į šoną cepelinus ir duok man agurką“. Šiltuoju laikotarpiu mityba tampa lengvesne, atsiranda daugiau žalumos bei šviežių daržovių lėkštėje ir mažiau apsunkinančių ingredientų. Taip pat prasideda metas, kuomet dera šviežios uogos, pomidorai, ridikėliai bei agurkai, kuriuos vis dažniau įtraukiame į savo mitybos racioną“, – sako V. Radzevičius.
„Lidl Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Lina Skersytė pastebi, kad „Lidl“ prekybos tinklas skiria išskirtinį dėmesį, jog parduotuvių lentynos būtų pilnos šviežiausio derliaus. Tai siekiama užtikrinti visuose tiekimo etapuose – nuo ūkių iki logistikos centrų bei transportavimo į parduotuves, kurias šviežias derlius pasiekia kiekvieną dieną.
„Pirmiausia, visiems vaisių ir daržovių augintojams taikome griežtus kokybės reikalavimus. Siekiame užtikrinti, kad derlius klientus pasiektų kuo šviežesnis, todėl jis iš logistikos centrų į parduotuves iškeliauja vos per kelias valandas nuo atvykimo ir kokybės patikros specialią temperatūrą palaikančiuose sunkvežimiuose. Galiausiai, pačiose parduotuvėse nuolat atliekame šviežumo kontrolę – visa tai padeda užtikrinti, kad klientų lėkštėse atsirastų šviežios ir kokybiškos vasaros gėrybės“, – teigia L. Skersytė.
Svarbu valgyti lengvai, bet sočiai
Vasara lepina šviežiais vaisiais, daržovėmis ir uogomis – gamta tarsi pati kviečia valgyti lengviau. Kai parduotuvių lentynose karaliauja sezoninės gėrybės, lengvumas lėkštėje tampa savaime suprantamu pasirinkimu.
„Kuriant tobulą vasaros lėkštę vadovaujuosi paprastais kriterijais – svarbu, kad patiekalas neapsunkintų, būtų sezoniškas bei pagamintas kartu su gera kompanija. Visa tai – mano tikros vasaros paveikslas. Jei reikėtų išsirinkti idealiausią vasaros vakaro patiekalą, tai būtų ant grilio kepta žuvis, pavyzdžiui, lašišos filė, o šalia jos – sauja salotų bei šlakelis alyvuogių aliejaus“, – dalinasi kulinaras.
Jo teigimu, lengvesnė ir neapsunkinanti mityba nereiškia, jog reikia valgyti mažiau ar badauti. Pasak V. Radzevičiaus, vasaros mityba privalo būti kupina skonių ir organizmui naudingų medžiagų.
„Mitybos racione turi būti baltymai, pavyzdžiui, žuvis, liesa mėsa ar ankštinės daržovės. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad daržovės turėtų būti ne tik garnyras, o pagrindiniai patiekalo ingredientai, kitaip tariant – vakaro žvaigždė. Dar vienas svarbus patarimas – neskubėkite, kai maistas yra valgomas lėtai ir su pagarba, sotumas tampa malonesniu ir sukelia šypseną“, – pataria kulinaras.
V. Radzevičiaus teigimu, svarbu į savo vasaros meniu įtraukti kuo daugiau daržovių ir vaisių – jie ne tik skanūs, bet ir naudingi mūsų organizmui.
„Aš esu tikras pomidorų maniakas – nuo sulčių iki pačių vaisių, todėl kiekvieną dieną neapsieinu be jų. Taip pat puikiu pasirinkimu gali tapti agurkai – tiek švieži, tiek lengvai raugti. Žinoma, svarbu nepamiršti ir kitų daržo gėrybių – ridikėlių, cukinijų, šparaginių pupelių, paprikų bei salotų“, – primena V. Radzevičius.
Vasarai lepinant šviežiu derliumi, V. Radzevičius kviečia išbandyti sotaus, tačiau neapsunkinančio patiekalo, receptą:
Salotoms su kepta cukinija ir feta reikės:
- Cukinijos
- Saujos mėtos ar baziliko
- Fetos sūrio
- Šlakelio alyvuogių aliejaus
- Pusės citrinos sulčių
- Žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Paruošimas:
Cukiniją supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir trumpai apkepkite grilyje ar keptuvėje – tiek, kad šiek tiek apskrustų ir pradėtų skleisti malonų kvapą. Cukinijas atvėsinkite, pabarstykite trupinta feta, pašlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi, užberkite mėtos lapelių ir pagardinkite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.
Skanaus!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!