• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelis mėgsta pasigaminti daugiau maisto, kad kitą dieną galėtų jį paprasčiausiai pasišildyti mikrobangų krosnelėje ir nesukti galvos, ką valgyti. Tačiau ekspertė įspėja, kad kai kurių produktų šiukštu negalima šildyti mikrobangų krosnelėje.

Daugelis mėgsta pasigaminti daugiau maisto, kad kitą dieną galėtų jį paprasčiausiai pasišildyti mikrobangų krosnelėje ir nesukti galvos, ką valgyti. Tačiau ekspertė įspėja, kad kai kurių produktų šiukštu negalima šildyti mikrobangų krosnelėje.

REKLAMA

Praėjusios dienos likučiai daugeliui yra išsigelbėjimas, o po švenčių likučių lieka dar daugiau nei įprastą dieną, tačiau viena ekspertė atskleidė, ko negalima šildyti mikrobangų krosnelėje, nes tai gali kelti pavojų sveikatai, rašo nypost.com.

Nešildykite šių produktų mikrobangų krosnelėje

Špinatai

Pasak dietologės Harini Balos, špinatai turi nitratų, kurių kiekis, kaip rodo tyrimai, didėja juos termiškai apdorojant. Esant aukštai temperatūrai – pavyzdžiui, pakartotinai šildant lapines daržoves mikrobangų krosnelėje – nitratai virsta nitrozaminais, junginiais, susijusiais su vėžio rizika. 

„Prašau, nešildykite špinatų pakartotinai, tiesiog valgykite juos iškart po paruošimo“, – ragino Bala savo „TikTok“ vaizdo įraše, sulaukusiame daugiau nei 149 tūkst. peržiūrų. Ji tvirtino, kad pašildžius šias daržoves susidarantys junginiai yra „toksiški.“

REKLAMA
REKLAMA

Arbata

Pakartotinai šildant arbatą, jos antioksidacinės savybės suyra, o taninų kiekis, suteikiantis kartų skonį, padidėja. H. Bala taip pat teigė, kad prieš tai buvusi ramybės būsenoje bakterija arbatoje gali suaktyvėti šildant, keldama riziką vartotojų sveikatai.

REKLAMA

 

Ryžiai

Su ryžiais viskas šiek tiek kitaip. Anot H. Balos, krakmolas ryžiuose lieka toks pats, jei jie laikomi sandariame inde šaldytuve apie dvi valandas nuo jų paruošimo. 

Jei palauksite ilgiau nei dvi valandas prieš juos sudėdami į šaldytuvą, kyla pavojus, kad maiste ims daugintis pavojingos bakterijos. 

„Bet jei gaminate ryžius ryte, o į šaldytuvą įdedate tik vakare ir kitą dieną juos pašildote mikrobangų krosnelėje, yra didelė Bacillus cereus bakterijos atsiradimo tikimybė“, – perspėjo ji. 

REKLAMA
REKLAMA

Bacillus cereus – tai bakterijų rūšis, kuri dažniausiai paveikia krakmolingus produktus ir sukelia maisto apsinuodijimą, dažnai vadinamą „keptų ryžių sindromu“. Ši rimta liga retais atvejais gali baigtis mirtimi. 

JAV Maisto ir vaistų administracijos duomenimis, Bacillus cereus bakterijų sukelto apsinuodijimo atvejų skaičius siekia apie 63 400 per metus.

Simptomai paprastai apima pilvo spazmus, pykinimą, vėmimą, viduriavimą ir karščiavimą.

jei straipsnio autorius nebūtu idiotas rastume paaiškinimą kuo skiriasi šildymas mikrobangėje nuo kitų būdų pasišildyti maistą
Ir vistiek jūs nežinosite kur jus užklups bėda. Ar ryžiuose ar degtinėje ar plyta ant galvos nukris.Todėl rinkitės draudimą nuo nelaimingų atsitikimų...
Idomu tai kad tas pats mikrobangų principas naudojamas medicinoje, tik kažkodėl šildant kūną mikrobangomis nesuyra nei baltymai nei angiavandeniai.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų