Alyvuogės yra ypač daug žadančios, rašo express.co.uk. Maistas, kuriame yra priešuždegiminių junginių ir antioksidantų, ypač tinka sergant artritu. Alyvuogės yra vienas iš šių maisto produktų.
Daugelio tyrimų apžvalga rodo, kad alyvuogės, alyvuogių aliejus ir alyvuogių lapai gali būti naudojami artrito progresavimui sulėtinti.
Nustatyta, kad alyvuogių aliejuje esantis galingas antioksidantas ir priešuždegiminis junginys, vadinamas hidroksitirozoliu, gali padėti „išgyventi“ specialioms ląstelėms, kurios gamina ir palaiko kremzles.
Alyvuogių nauda
Ląstelės, kurias jie saugo, yra vadinamos chondrocitais ir padeda iš netoliese esančių kraujo ląstelių perkelti maistines medžiagas į kremzlės audinį. Apžvalgos autoriai teigia, kad dėl šios priežasties alyvuogės ir jų produktai gali būti naudojami rizikos grupės asmenims osteoartrito progresavimui sulėtinti.
Kai kurie tyrimai parodė, kad artritu sergantys žmonės po alyvuogių vartojimo mažiau skundėsi sąnarių skausmu, taip pat jiems mažiau skaudėjo sąnarius miegant. Vieno eksperimento metu maždaug 60 metų amžiaus vyrams ir moterims kiekvieną mėnesį buvo duodamas nedidelis kiekis (50,1 mg) alyvuogių ekstrakto.
Kiti to paties amžiaus žmonės gavo placebą. Lyginant su placebo grupe, žmonės, kurie vartojo alyvuogių ekstraktą, teigė, kad naktį miegodami jie jautė mažesnį skausmą.
Jų bendra kūno funkcija yra vertinama taip vadinamuoju JOA balu. JOA yra medicininis tyrimas, kurio metu vertinama viršutinių ir apatinių galūnių bei kitų kūno dalių funkcija. Tačiau tyrimai rodo, kad norint gauti realios naudos, reikia vartoti ne tik alyvuogių ekstraktą.
Alyvuogių aliejus
Kitas 2009 metais atliktas eksperimentas parodė, kad alyvuogių išspaudos padidino glutationo – kito galingo antioksidanto – kiekį kraujyje. Alyvuogių aliejus taip pat gali būti naudingas žmonėms, sergantiems reumatoidiniu artritu.
Vieno tyrimo metu 49 žmonėms buvo duota po alyvuogių aliejaus kapsulę kiekvieną dieną 24 savaites. Galiausiai jiems buvo nustatyta mažiau uždegimo požymių. Mokslininkai pastebėjo, kad uždegimo žymenys sumažėjo 38,5%.
Kitas tyrimas apžvelgė 333 žmonių mitybą ir nustatė, kad žmonės, kurie vartojo daugiau alyvuogių aliejaus, rečiau sirgo šia liga.
Nors yra daug įrodymų, kad alyvuogės gali būti naudingos, kai įtraukiamos į kasdienį maisto racioną, tačiau svarbu, kad jos taptų sveikos ir subalansuotos mitybos dalimi.
„Subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas, pavyzdžiui, reguliarus fizinis aktyvumas, nerūkymas, saikingas alkoholio vartojimas gali turėti didžiulį poveikį artritui ir mūsų sveikatai apskritai“, – aiškina labdaros organizacija „Versus Arthritis“.