Lūpų oda labai plona, ji neturi riebalinių liaukų, padedančių sukurti apsauginį skydą, todėl išsausėjus orui – kai lauke šąla, o patalpose įjungtas centrinis šildymas, lūpų oda greitai netenka drėgmės bei elastingumo ir ima trūkinėti.
„Akivaizdu, kad šaltasis periodas kelia daugiausiai diskomforto dėl šerpetojančių ir skilinėjančių lūpų – mūsų prekybos tinklo statistika rodo, kad lūpų balzamų pardavimai nuo spalio vidurio ima sparčiai augti ir žiemos pradžioje pasiekia piką.
Šiuo metu lūpų balzamų nuperkama beveik triskart daugiau nei, pavyzdžiui, vasarą. Beje, lūpų balzamų asortimentas yra bene gausiausias iš visų kosmetikos priemonių – turime beveik 200 įvairiausių prekių, tad kiekvienas ras priemonę pagal savo skonį ir poreikius“, – kalba Marius Tilmantas, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius.
Pagrindinė lūpų balzamo funkcija – padengti jautrią lūpų odą riebaliniu sluoksniu, apsaugančiu nuo išorės poveikio, tarsi užrakinančiu drėgmę odoje ir grąžinančiu lūpoms elastingumą. Be šios mechaninės apsaugos kosmetologai pataria papildomai drėkinti lūpas kaukėmis, nušveisti negyvą suragėjusią odą, rašoma pranešime spaudai.
„Parduotuvių asortimente yra daugybė specifinių kosmetikos priemonių, bet jeigu neturite jų po ranka arba vertinate itin natūralią kosmetiką, lūpų priežiūros priemones lengvai galite pasigaminti naudodami maisto produktus – juk lūpų kosmetika labiausiai siejasi maistu.
Grąžinti drėgmę lūpų odai galite naudodami švelnias agurkų sultis, uždėję vatos gabalėlį išmirkytą žaliojoje arba vaistinių žolelių arbatoje, kaukėms puikiausiai tinka medus, susmulkintos ir pavirtos avižos arba linų sėmenys.
Kvapnus kokosų aliejus, sukietėjantis žemesnėje nei maždaug 23 laipsnių temperatūroje, žiemą savaime gali būti naudojamas kaip lūpų balzamas, kuris sulaiko odoje drėgmę“, – pasakoja Brigita Baratinskaitė, minėto prekybos tinklo Maisto gamybos departamento vadovė.
Ji pažymi, kad norint namuose pasigaminti apsauginį lūpų balzamą, svarbu nemaišyti aliejinių ir vandens pagrindo ingredientų – jie nesimaišo tarpusavyje, vandenyje netirpus aliejus visuomet atsiskirs, o produkto galiojimo laikas bus trumpas.
Todėl sultys, arbatos bei įvairūs nuovirai puikiai tarnaus naudojami atskiroms procedūroms, bet tai nėra tinkamas lūpų balzamo ingredientas.
Paprastai balzamai gaminami aliejus maišant su augaliniais sviestais bei vaškais – taip išgaunama kieta arba naudoti patogi pakankamai klampi konsistencija.
„Kieti augaliniai sviestai – kaip kakavos arba sviestmedžio, tirpsta ir skystėja kai aplinkos temperatūra perkopia maždaug 35 laipsnius. Todėl juos galime ištirpinti savo kūno šiluma, tiesiog patrynę tarp pirštų – šie sviestai savaime sukurs gerą apsaugą lūpoms, bet įmaišę skysto aliejaus, gausime malonesnę, lengviau tepamą konsistenciją.
Sojų ir bičių vaškai tirpsta atitinkamai 51-65 laipsnių temperatūroje, o normalioje kambario temperatūroje jie lieka kieti, todėl padeda išgauti kietą tekstūrą, formą ir sukuria ant odos gana tvirtą ir ilgai išliekantį apsauginį sluoksnį“, – aiškina B. Baratinskaitė.
Pasak jos, norint pasigaminti pirštais tepamą lūpų balzamą, reikėtų naudoti 30 proc. vaško, 40 proc. kietojo aliejaus (augalinio sviesto) ir 30 proc. skysto aliejaus. Žinoma, galima naudoti tik skystą aliejų su vašku arba tik aliejų su augaliniu sviestu, taip pat galima eksperimentuoti su proporcijomis ir susikurti savo mylimiausią konsistenciją.
Pasak maisto ekspertės, norint sujungti vašką su aliejumi, pirmiausiai reikėtų ištirpinti vašką – ne ant tiesioginės kaitros, bet karšto vandens vonelėje. Tuomet įmaišomas skystas aliejus.
„Balzamą galima pagardinti vanilės ekstraktu, labai smulkiai grūstais prieskoniais, pavyzdžiui, cinamonu, taip pat galima pridėti sugrūstų liofilizuotų uogų ar vaisių – jie kvapnūs ir neturi drėgmės.
Prieskonių arba žolelių galima pamerkti į skystą aliejų, kurį vėliau naudosite balzamui – po kiek laiko aliejus perims kvapą“, – sako B. Baratinskiatė ir dalinasi keliais naminio lūpų balzamo receptais.
Vanilinė apsauga
Reikės: 25 g bičių vaško (galima naudoti smulkintą ekologišką natūralaus bičių vaško žvakę), 25 g sviestmedžio sviesto, 30 g migdolų aliejaus, 15 g. kakavos sviesto, ketvirtadalio vanilės ankšties, žiupsnelio cinamono.
Gaminame: vandens vonelėje ištirpinkite vašką: į indą su verdančiu vandeniu įdėkite indą, kuriame tirpinsite vašką ir aliejus – jie kais ne nuo tiesioginės ugnies, bet nuo vandens ir garų. Ištirpus vaškui, įmeskite gabalėlį vanilės ankšties, cinamoną, sudėkite sviestmedžio ir kakavos sviestus, o kai šie išsilydys, supilkite migdolų aliejų. Palikite viską kaisti apie 10 minučių, kad aliejai įsigertų vanilės kvapo. Vanilės ankšties gabalėlį išimkite, masę išmaišykite ir supilstykite į metalines dėžutes arba užsukamą stiklinį indelį.
Paprasta ir efektyvu
Reikės: 3 šaukštų nerafinuoto kokosų aliejaus, 3 šaukštų avokadų aliejaus.
Gaminame: karšto vandens vonelėje ištirpinkite koksų aliejų ir supilkite avokadų aliejų. Viską perpilkite į sandariai užsukamą stiklinį indelį, jį įdėkite į šaltą vandenį ir vėstantį aliejų maišykite mediniu dantų krapštuku. Šį balzamą galite pagardinti lašu mėgstamo ekologiško eterinio aliejaus iš prieskoninių ar valgomų augalų: cinamono, apelsinų, citrinų, rozmarino, imbiero.
Vėsiai šokoladinis balzamas
Reikės: 1 šaukštelio bičių vaško, 1 šaukštelio kakavos sviesto, 1 šaukštelio migdolų aliejaus, 2 šaukštelių sutarkuoto juodojo šokolado, 1 kapsulės vitamino E, 2 lašų pipirmėčių aliejaus (geriausiai – ekologiško).
Gaminame: verdančio vandens vonelėje ištirpinkite vašką ir šokolado drožles, dėkite kakavos sviestą, o jam ištirpus, pilkite migdolų aliejų. Išimkite indą iš vandens ir viską gerai išmaišykite, įlašinkite eterinio aliejaus, pradurkite vitamino E kapsulę ir išspauskite ją į mišinį, darkart gerai išmaišykite ir supilkite į balzamui tinkamą užsukamą indelį