Įvairūs prieskoniai, ypač aromatingi, gali pagerinti šio populiaraus gėrimo skonį ir naudą sveikatai. Į kavą įbėrus kardamono galite pagreitinti medžiagų apykaitą, taip pat pagerinti smegenų veiklą.
Kava su kardamonu yra ne tik skanus ir kvapnus gėrimas, bet ir naudingas sveikatai. Kardamonas – šimtmečius natūralioje medicinoje naudojamas prieskonis, turintis ne vieną sveikatai palankią savybę, rašo msn.com.
Į kavą įberkite kardamono
Į kavą įbertas kardamonas stimuliuoja ir gerina nuotaiką. Dėl gebėjimo didinti endorfinų, vadinamųjų laimės hormonų, išsiskyrimą, jis gali padėti sumažinti stresą. Be to, kardamonas padeda nervų sistemai – gerina atmintį, koncentraciją ir pažintinius gebėjimus.
Šis prieskonis taip pat pasižymi priešuždegiminėmis ir antibakterinėmis savybėmis, naudingomis gydant kvėpavimo takų infekcijas. Be to, kardamonas gali padėti sumažinti kraujospūdį, pagerinti kraujotaką ir mažina cukraus kiekį kraujyje, gerina jautrumą insulinui.
Kardamonas turi ir žarnyno veiklą reguliuojančių savybių – saugo nuo pilvo pūtimo, virškinimo sutrikimų, vidurių užkietėjimo ir rėmens. Be to, jis skatina kūno riebalų, pirmiausia – pilvo riebalų deginimą, nes skatina medžiagų apykaitą, kalorijų deginimą bei neleidžia kauptis riebalams.
Paruošti kavą su kardamonu labai lengva, tai greitas procesas. Tereikia į kavą įberti malto kardamono. Kiekį galima reguliuoti pagal asmeninius pageidavimus ir skonį. Paprastai vienam puodeliui kavos užtenka arbatinio šaukštelio kardamono.
Norėdami pagerinti gėrimo skonį ir savybes, galite pridėti ir kitų ingredientų, pavyzdžiui, cinamono, gvazdikėlių, imbiero ar vanilės. Tačiau labai svarbu prisiminti, kad kava su kardamonu neturėtų būti skirtų medikamentų pakaitalas ar vartojama per dažnai.
Rekomenduojama išgerti ne daugiau kaip tris puodelius kavos su kardamonu per dieną, nes per gausus vartojimas gali sukelti nepageidaujamą šalutinį poveikį, pavyzdžiui, nemigą, nervingumą ar padažnėjusį širdies ritmą.