„Affidea“ klinikos šeimos gydytoja Elena Šukė sutiko išsklaidyti visus mitus. Medikė tikina, kad prieš maistą ir valgymo metu išgertas vanduo atlieka šiek tiek skirtingas funkcijas, tačiau abiem atvejais jis yra naudingas.
Pirmiausia medikė skuba paneigti mitą apie „praskiedžiamas“ skrandžio sultis ir sako, kad vanduo, geriamas prieš maistą, kaip tik palengvina maistinių medžiagų virškinimą, rašoma pranešime spaudai.
„Vandenyje gali ištirpti maiste esančios naudingos medžiagos, taip organizmui jas yra lengviau pasisavinti, nei neištirpusias. Tačiau yra ir kita vandens gėrimo prieš maistą medalio pusė – vanduo gali sukurti sotumo jausmą, tuomet suvalgysime ne visą suplanuotą porciją, ir po trumpo laiko, vandeniui iš skrandžio pasišalinus, vėl jausimės alkani. Taigi, prieš maistą nereikėtų vartoti itin didelių kiekių vandens“, – pataria medikė.
Kodėl gerai gerti valgio metu?
Geriant vandenį valgymo metu mažėja tikimybė patirti vidurių užkietėjimą ir pilvo pūtimą, kurie vargina tikrai nemažą dalį žmonių. Atsigėrimas valgant taip pat suteikia mums mažas pertraukėles nuo kramtymo, o tai gali padėti greičiau pajusti sotumo jausmą ir apsaugoti nuo perteklinio maisto suvartojimo.
„Riboti vandens (ar bet kokio kito gėrimo) kiekį valgant rekomenduojama tik žmonėms, kuriuos vargina skrandžio rūgščių refliuksas ar liaudiškai vadinamas rėmuo, nes jis gali paūmėti, kai maistas susimaišo su vandeniu skrandyje“, – perspėja šeimos gydytoja E. Šukė.
Vanduo ne tik gerai veikia virškinimo sistemą, bet ir suteikia organizmui būtinų mineralų, tokių kaip kalcis, magnis, natris ar kalis. Natūralus mineralinis vanduo, savo sudėtyje natūraliai turintis ir jodo, padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją, normalią energijos apykaitą, normalią nervų sistemos veiklą, normalią odos būklę ir normalią skydliaukės hormonų gamybą bei normalią skydliaukės veiklą.
Gerti teisingiausia valandą prieš ir dvi valandos po valgio.