Lazdijų rajone įsikūrusiame ūkyje Gian Luca jau lankėsi pernai. Pilni laukai smidrų, kuriuos italai dievina, jam paliko tokį įspūdį, kad šįkart į šį nuostabų kaimą jis nusprendė atsivežti ir savo mamą.
Ramunė ir Laimutis, rodydami lietuvišką svetingumą, svečius pasitiks nukrautais stalais. Čia puikuosis tradiciniai pyragėliai su smidrais, kaimiškais kiaušiniais bei sūriu, o taip pat – iš šeimos auginamų gervuogių paruošta želė.
Laimutė bus paruošusi linkėjimus ir iš Druskininkų, kuriuose dirba – svečius pavaišins pyragu, kitaip žinomu kaip grikių babka.
![Gian Luca Demarco su mama ir laidos svečiais (nuotr. La maistas) 4](https://static2.inspektorius.lt/static.php?v=04.0.7.000_02080248&t=cr&s=800x600&m=4&f=/Uploads/UGallery/photos/3f/01/7d/96/3f017d96f5219c989287257c8b687238.jpg)
Netrukus po to visi iš arti pamatys, kaip auginami smidrai. Anot Laimučio, smidrus reikia pjauti ryte ir vakare, kai jie pasiekia 22 centimetrų aukštį. O per dieną jie paauga net 10 centimetrų!
„Nors ir nesame ekologinis ūkis, smidrus stengiamės auginti ekologiškai – nieko nepurškiame, nenaudojame jokios chemijos“, – pasakos Ramunė.
Šeima atskleis, kad smidrus galima valgyti net žalius, o sveikatai ypač naudinga jų viršūnėlė. Jiems pritars ir Gian Luca: „Pripratinkite savo vaikus valgyti šią daržovę – ji yra labai sveika ir turi viską, ko reikia! Smidrus valgo ir mano vaikai – ne tik žalius, bet ir keptus orkaitėje, su parmezano sūriu ir sviestu.“
Šio sekmadienio laidoje Gian Luca parodys net du vasarą į lėkštes prikviesiančius receptus – kreminę pastą (puikiai tiks Malsena makaronai) su buratos sūriu, smidrais ir šonine bei gaivias smidrų salotas. Anot Gian Lucos, labai svarbu žinoti, kad smidrus galima valgyti ir neapdorotus – būtent tą atskleis puikaus skonio salotos!
Gaivios salotos taps nepakeičiamos norintiems lengvų pietų ar vakarienės. Joms prireiks vos kelių ingredientų: smidrų, pomidorų, fetos ar panašaus sūrio, šalotinio svogūno ir pipirų.
Paeiliui susmulkinkite smidrus, pomidorus ir šalotinį svogūną. Tuomet pradėkite formuoti salotas – lėkštėje sluoksniuokite smidrus ir pomidorus, gausiai apibarstydami juos sūriu. Paskutinį salotų sluoksnį suformuokite iš svogūno, smidrų viršūnėlių bei pipirų.
O kaip salotas ir pastą įvertins Gian Lucos mama, pamatysite jau šio sekmadienio laidoje.
„La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val. per TV3!