Pasak tinklaraščio „Running Vita“ autorės Vitos Marijos Murėnaitės, kiekvienam verta išbandyti neįprastus Azijos regiono virtuvės skonius ir ypač – jų desertus.
Ne paslaptis, kad Azijos regionas garsėja įvairiausiais saldumynais, kuriuose harmoningai susipina net iš pirmo žvilgsnio nesuderinami ir daugumai neįprasti skoniai, pavyzdžiui – ryžiai ir vaisiai. Beje, mėgstantiems azijietišką virtuvę ar norintiems ją išbandyti, visai nebūtina keliauti į egzotiškiausius kraštus – Azijos skoniais galima pasimėgauti ir namuose, nesudėtingai patiems pasigaminant azijietiškus patiekalus bei desertus.
„Rekomenduoju išbandyti Lietuvoje vis dažniau pastebimus močius – japoniškus pyragaičius, gaminamus iš lipniųjų ryžių ir dažniausiai įdarytus tradicinių skonių ledais. Taip pat siūlau paragauti ir tradicišką filipiniečių pyragą buko ar tailandietišką mangų ir lipnių ryžių desertą.
Smaližių dėmesio vertas ir japoniškas shibuya medaus skrebutis bei vietnamietiškas che ba mau gėrimas, gaminamas iš trijų skirtingų rūšių pupelių, želė gabaliukų ir saldinto kokosų pieno“, – vardija dėmesio vertus Azijos regiono virtuvės gardėsius receptų kūrėja Vita Marija Murėnaitė.
Be to, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad prekybos tinklo duomenys atskleidė, jog pirkėjai vis labiau tampa atvirti egzotiškiems kulinariniams iššūkiams – noriai ragauja netikėtus ir gurmaniškus Tailando, Japonijos, Vietnamo ir kitų populiarių Azijos kraštų egzotiškus skonius.
Egzotiški desertai, puikiai tiksiantys Velykų stalui
Po Azijos regioną ne kartą keliavusi V. M. Murėnaitė teigia, kad šio regiono virtuvė yra turtinga ryškiais, sodriais skoniais ir aromatais, o joje gaminami desertai dažniausiai neapsieina be trijų ingredientų – ryžių, kokosų ir mangų.
„Kiek teko keliauti po Aziją, pavyzdžiui, Tailandą, Indoneziją, Filipinus, Vietnamą bei ragauti jų gaminamus desertus – beveik visuose jų buvo kokosai, mangai arba ryžiai. Pavyzdžiui, vienuose desertuose yra naudojamos kokosų drožlės, o kituose – pienas, ryžiai.
Pastarieji yra įvairiausių formų, spalvų ir rūšių – receptų iš jų yra tiek daug ir skirtingų, kad visų jų būtų neįmanoma sutalpinti į vieną užrašų knygutę. Vis tik vienas populiariausių desertų simpatijų sulaukia kone visame pasaulyje, tai – tailandietiškas „Mango sticky rice“ (liet. lipnūs ryžiai su mangais)“, – dalijasi V. M. Murėnaitė.
Pasakodama apie Azijos virtuvės išskirtinumus, V. M. Murėnaitė priduria, kad šiuose regionuose taip pat dažnai valgomi ledai, geriamos šaltos kavos bei burbulinės arbatos su tapijokos perlais, želė gabaliukais ir dideliu kiekiu cukraus arba kondensuoto pieno.
„Mano asmeninis favoritas – mango suktinukai, kuriuos labai lengva pasigaminti namuose. Jie primena tailandietiškus roti blynelius, kuriuos galima rasti kone kiekviename Tailando ar Vietnamo turguje. Tai itin lengvas, burnoje tirpstantis ir tuo pačiu labai išraiškingas desertas, sužavėsiantis visus ragaujančius. Prižadu!“ – dalinasi populiaraus tinklaraščio „Running Vita“ kūrėja ir receptų knygos „Kaip per sviestą“ autorė.
Abejingų nepaliksiantys desertai
Mango suktinukai. Šiam gardžiam ir lengvai paruošiamam egzotiško skonio desertui prireiks:
- ryžių popieriaus;
- mango;
- žaliosios citrinos;
- skardinės kondensuoto pieno;
- druskos (pagal skonį);
- sviesto (kepimui).
Gaminimas. Pirmiausia pamerkite ryžių popieriaus lakštą į šaltą vandenį ir palaikykite apie 30 sekundžių. Ištraukę lakštą iš vandens padėkite jį ant didelės lėkštės. Ant lakšto viršaus dėkite juostelėmis supjaustytą storą mango gabaliuką ir susukite suktinuką.
Įkaitinkite keptuvėje sviestą ir kepkite suktinukus – gerai apskrudinkite abi puses ir stebėkite, kad suktinukai nepriliptų vienas prie kito. Patiekite mango suktinukus su kondensuotu pienu, žaliosios citrinos sultimis ir druska.
Lipnūs ryžiai su mangais. Šiam populiariam azijietiškam desertui paruošti reikės:
- lipnių ryžių;
- saujelės skrudintų ryžių (papuošimui);
- kokosų pieno;
- sunokusio mango;
- cukraus (pagal skonį);
- druskos (pagal skonį).
Gaminimas. Ryžius per naktį palikite šaltame vandenyje, po to – gerai nuplaukite, nukoškite ir įdėję į rankšluostį arba marlę 45 min. virkite juos virš garų. Atskirame puode pašildykite kokosų pieną, įdėkite cukraus ir žiupsnelį druskos.
Ryžius galima patiekti dviem skirtingais būdais: arba kokosų pieną užpilant ant sausų ryžių, arba paverdant ryžius piene ir patiekiant jau sumaišytus. Šalia dėkite minkštą prinokusį mango, o ant viršaus pabarstykite skrudintų ryžių.
Skanaus!