Rytų Anglijos universiteto mokslininkai žada atlikti 12 savaičių bandymą, kurio metu kvapą praradę bei virusų užsikrėtę žmonės bus gydomi nosies lašais, kuriuose yra maistinių medžiagų, turinčių vitaminą A.
Ekspertai teigia, kad tyrimas pagrįstas vokiečių atliktu tyrimu, įrodančiu galimą vitamino naudą, ir „ištirs, kaip šis gydymas padeda atkurti virusų pažeistus nosies audinius“.
Jie tikisi, kad gydymas vieną dieną gali padėti pagerinti milijonų žmonių visame pasaulyje, kenčiančių nuo kvapo praradimo.
Uoslės praradimas, mediciniškai vadinamas anosmija, kuris reiškia dalinį ar visišką žmogaus kvapo praradimą, yra vienas iš įspėjamųjų požymių, rodančių, kad asmuo serga koronavirusu, o patyrusiems šią problemą patariama atlikti viruso testą ir izoliuoti save.
Dėl sukeltų viruso pasekmių, anosmija taip pat gali būti ilgalaikė.
Vitamino A nauda
Vitaminas A padeda palaikyti organizmo imuninę sistemą, taip pat išlaikyti odą ir kitas kūno dalis, tokias kaip nosis bei jos gleivinę sveiką.
Geri vitamino A šaltiniai yra sūris, kiaušiniai, riebi žuvis ir kepenys.
Vyrams rekomenduojama suvartoti 0,7 mg per dieną, o moterims - 0,6 mg. Paprastai vitamino A gaunama laikantis įprastos mitybos.
Tačiau per didelis vitamino A kiekis maiste gali būti žalingas ir pakenkti jūsų kaulų sveikatai vyresniame amžiuje. Nėščioms moterims rekomenduojama vengti didelio vitamino A kiekio, nes tai gali pakenkti jų kūdikiui.
Prancūzijos tyrėjai nustatė, kad 96 proc. „Covid“ sergančių pacientų kvapą atgauna po 12 mėnesių. Tačiau jie taip pat nustatė, kad koronavirusu sergantys pacientai tuo laikotarpiu visiškai neatgavo uoslės, nenustatydami laiko, kada jis gali sugrįžti.
Kas yra vitaminas A?
Vitaminas A, dar žinomas kaip retinolis, atlieka keletą svarbių funkcijų. Jis padeda natūraliai organizmo gynybai nuo ligų ir infekcijų tinkamai veikti, yra naudingas regėjimui bei odos ir gleivinės būklei palaikyti.
Geri vitamino A šaltiniai yra šie:
- sūris;
- kiaušiniai;
- riebi žuvis;
- mažai riebalų turinčios užtepėlės;
- pienas ir jogurtas;
- paštetas.
Jūs taip pat galite gauti vitamino A, įtraukdami į savo mitybą gerus beta karotino šaltinius, kurie organizme virsta į retinolį.
Pagrindiniai beta karotino maisto šaltiniai yra geltonos, raudonos ir žalios (lapinės) daržovės, tokios kaip špinatai, morkos, saldžiosios bulvės ir raudonosios paprikos, geltoni vaisiai, tokie kaip mango, papajos ir abrikosai.
Kiek galima suvartoti vitamino A?
Suaugusiesiems nuo 19 iki 64 metų reikia vitamino A:
- 0,7 mg per dieną vyrams;
- 0,6 mg per dieną moterims.
Tačiau reikalingą paros normą vitamino A turėtumėte gauti valgant sveiką ir subalansuotą mitybą, be papildomų papildų. Bet koks vitaminas A, kurio jūsų organizmui iš karto nereikia, saugomas būsimam naudojimui.
Kai kurie tyrimai rodo, kad vitamino A vartojimas per metus vidutiniškai daugiau nei 1,5 mg per dieną gali turėti įtakos jūsų kaulams, todėl vyresniame amžiuje jie gali tapti trapesni.
Tai svarbu vyresnio amžiaus žmonėms, ypač moterims, kurioms jau yra padidėjusi rizika susirgti osteoporoze – liga, kuri silpnina kaulus.
Didelis vitamino A kiekis gali pakenkti negimusiam kūdikiui. Taigi, jei esate nėščia ar galvojate apie kūdikį, stenkitės vartoti, kuo mažiau produktų, pavyzdžiui, tokių kaip kepenėlės, kuriuose yra didelis vitamino A kiekis.