Taip tvirtina profesionali virtuvės šefė, kuri sako, kad dauguma žmonių daro keletą paprastų klaidų, dėl kurių neišeina tobulai iškepti kiaušinių, rašoma mirror.co.uk.
Yasmeen Al Sawwaf savo patarimais dalijosi siūlydama pradėti kiaušinius kepti nepalyginamai geriau. Ji sako, kad pirmasis žingsnis – naudoti keptuvę nelimpančiu dugnu. Virtuvės šefė tikina, kad nuostabaus skonio prideda prieš kiaušinį mušant į keptuvę joje ištirpdytas truputis sviesto. Tai taip pat neleidžia kepimo metu kiaušiniams priskresti prie dugno.
Dar Yasmeen pataria kiaušinių nemušti tiesiai į keptuvę ir visada juos pasiruošti dubenėlyje, kad trynys jokiu būdu netrūktų. Dar vienas šefės patarimas – būtinai naudoti šviežius kiaušinius.
Yasmeen sako: „Šviežumas yra būtinas, jei norite pasigaminti tobulai keptų kiaušinių. Kiaušiniui senstant suskystėja baltymas ir trynys. Tai reiškia, kad keptuvėje baltymas išskys ir nebus kompaktiškas, trynys gražiai neįsitaisys virš baltymo“.
Pasirodo, yra net tinkama temperatūra kiaušinių kepimui – Yasmeen sako, kad ji turėtų būti gan aukšta, nuo 123°C iki 137°C. Ji pridūrė:
„Aukštoje temperatūroje kiaušiniai paruduoja ir apskrunda iš išorės, kol viduje dar nebūna visiškai iškepę. Kepti kiaušiniai turėtų iškepę blizgėti, jų baltymai turi būti kompaktiški, o ne išskydę, pūslėti ir parudavę iš apačios, tuo tarpu trynius kepkite pagal skonį.“
Yasmeen yra ne tik keptų kiaušinių ekspertė – ji pasidalino ir tobulų kietai, be lukšto virtų kiaušinių bei tobulos kiaušinienės receptais.
Kietai virti kiaušiniai
Kiaušinius virti šefė rekomenduoja tokiame puode, kuriame telpa pakankamai vandens, kad visi kiaušiniai būtų panirę ir apsemti dar bent keliais centimetrais vandens. Yasmeen sako, kad labai svarbu vandenį pasūdyti ir palaukti, kol ji užvirs, prieš pradedant skaičiuoti virimo laiką, o išvirus palaukti, kol kiaušiniai atvės, prieš juo nulupant.
Be lukšto virti kiaušiniai
Taip kiaušinius paruošti labai sudėtinga, bet Yasmeen patarimai padės juos tobulai paruošti kiekvieną kartą. Šefė sako, kad labai svarbu į vandenį įpilti druskos ir acto, kad verdamas kiaušinis sutvirtėtų, o mušti kiaušinius reikia ne tiesiai į puodą, o iš anksto, į atskirą dubenėlį.
Tobulai kiaušinis be lukšto išverda per tris – keturias minutes, o norintiems išgauti dailią lašo formą ji rekomenduoja rinktis bent penkiolikos centimetrų aukščio puodą.
Kiaušinienė
Yasmeen sako, kad geros kiaušinienės paslaptis – į ją įdėti sultinio, pieno ar grietinėlės, kad išgautumėte tobulą skonį ir konsistenciją. Šefė taip pat rekomenduoja kiaušinienę pagardinti sūriu ar žolelėmis, bet tai daryti ji pataria prieš pat kiaušiniams iškepant, o ne kepimo pradžioje.
Kiaušinienę kepti reikėtų pradėti aukštoje temperatūroje, bet po to Yasmeen pataria kaitrą sumažinti, kad galutinis rezultatas būtų labiau „kreminės konsistencijos“.
Ji sako: „Kuo žemesnė bus kaitra ir kuo pastovesnis maišymas, tuo labiau kreminės konsistencijos išeis kiaušinienė“.
Paskutinis Yasmeen patarimas – kiaušinius nuo kaitros nuimti dar prieš jiems galutinai iškepant, nes puode ar keptuvėje esantis karštis savaime pabaigs kepimo ar virimo procesą.