Visų pirma, pradėti reikia nuo seno gero namų valymo. Faktas: vaisinės muselės negali pakęsti švarių paviršių. Bet jei visus stalus jau nuvalėte, o jos vis tiek niekur nedingsta, yra keletas efektyvių būdų jas greitai pašalinti, naudojantis visiškai natūraliais ingredientais – actu ir kitomis naminėmis priemonėmis, o taip pat ir cheminiais purškikliais, kurie muselėms nepaliks jokios vilties.
Iš kur atsiranda vaisinės muselės?
Nors atrodo, kad jos atsiranda lyg iš niekur, tiesa ta, kad vaisines museles traukia fermentuojantys vaisiai ir daržovės – jos labai mėgsta daug fruktozės turinčias medžiagas. Patelės deda kiaušinius pernokusių, pūvančių ar gendančių vaisių paviršiuje. Jei tai jums atrodo šlykštu dar ne viskas.
Viena patelė vienu kartu gal padėti po 500 kiaušinių! Todėl veiksmų imtis reikia nedelsiant, vos tik pamatote pirmąją muselę. Išsiperėjus kiaušiniams, lervos keletą dienų minta aplinka (pavyzdžiui, pernokusiu bananu), o tuomet tampa suaugusiomis muselėmis. Jų gyvenimo ciklas nėra ilgas – muselės gali daugintis jau antrąją dieną po to, kai tampa suaugusiomis, o tai reiškia, kad valyti reikia daug ir dažnai.
Kaip atsikratyti vaisinių muselių?
1. Valykite visus paviršius. Pirmas ir turbūt paprasčiausias būdas jų atsikratyti – tai tiesiog gerai nuvalyti visus paviršius. Kriauklėje neturi būti maisto likučių. Priešingu atveju, tokios vietelės taps tikru rojumi vaisinėms muselėms veistis.
2. Išmeskite pernokusius ar gendančius vaisius bei daržoves. Patikrinkite, ar nėra gendančių ar pernokusių vaisių. Jei tokių rasite, juos išmeskite, kad vaisinių muselių patelės nepradėtų ten dėti kiaušinių.
3. Naudokite obuolių actą. Į dubenį ar stiklinę pripilkite obuolių acto, uždenkite plastikine plėvele, gerai užsandarinkite kraštus gumine juostele, o viršuje pradurkite keletą skylučių. Actas privilios vaisines museles, o kai jos pateks į vidų, pro plastikinę plėvelę nebegalės pasprukti.
4. Obuolių actą sumaišykite su indų plovikliu. Į dubenį įpilkite acto ir įlašinkite truputį indų ploviklio, o tuomet gerai išmaišykite. Troškus obuolių acto saldumas vilios museles, o indų ploviklis sumažins skysčio paviršiaus stangrumą, todėl pasiekusios skystį muselės paskęs ir nebegalės išsikabaroti.
5. Išbandykite alų ar vyną. Toje vietoje, kur renkasi muselės, palikite seno vyno ar alaus butelį. Stovintis skystis jas privilios, bet siauras butelio kakliukas suveiks kaip barjeras, kad muselės nebegalėtų išsiropšti.