„Mes duoną kepam jau daugiau nei šimtmetį ir vis dar su tokiu pačiu užsidegimu – nes duona yra mūsų aistra. Šie produktai gimė iš mūsų ilgametės meistrystės, meilės kokybiškai duonai ir noro suderinti tradiciją su šiuolaikiniu gyvenimo tempu,“ – sako „Klaipėdos duonos“ rinkodaros vadovas Mantas Kanišauskas, – „norime, kad duona ne tik patogiai įsilietų į kasdienybę, bet ir taptų įkvėpimo šaltiniu kulinariniams eksperimentams. Juk kas sakė, kad duona turi būti nuobodi?“
Jis pabrėžia, jog naujieji produktai įkūnija idėją „tavo moderni klasika“. Tai galimybė rinktis tarp senų, pažįstamų skonių ir naujų atradimų: „Norime, kad mūsų pirkėjai rastų duoną kiekvienai gyvenimo situacijai – pusryčiams su šeima, vaikų pietų dėžutei, užkandžiams prie televizoriaus, vakarėliui su draugais ar net tokiems receptams, kuriais norisi pasigirti Instagrame“.
Plikyta sumuštinių duona sukurta galvojant apie šiuolaikinį gyvenimo ritmą. Ji idealiai tinka klasikiniams, trikampiams ar karštiems sumuštiniams, skrebučiams bei kaip maistingas priedas prie sriubų, salotų ir kitų patiekalų. O forminė šviesi duona sukurta dėl vieno paprasto noro – kad kiekvienas galėtų pasigaminti legendinę visų taip mėgstamą keptą duoną namuose. Storesnės riekės ir speciali receptūra užtikrina, kad ji iškeps traški, kvapni ir dailiai apskrudusi.
„Mes ne tik kepame duoną – mes ją ragaujame, bandome, deriname ir, tiesą sakant, tiesiog dieviname. Todėl kartu su naujienomis norime parodyti, kaip kelios duonos riekės gali virsti tikrais skonio nuotykiais“, – sako M. Kanišauskas. „Klaipėdos duonos“ meistrai, pristatydami naujienas, dalijasi ir keletu receptų, kurie padės duoną atrasti iš naujo.
Klasikinis sumuštinis su plikyta duona
Reikės:
- 2 riekelių „Klaipėdos duonos“ plikytos duonos
- Šiek tiek sviesto
- Česnako daigų
- 4 daktariškos dešros griežinėlių
- Poros šoninės gabalėlių
- 1 marinuoto agurko
- 1 a.š. grūdėtų garstyčių
- Šviežių krapų
Gaminame:
- Ant plikytos duonos riekelės užtepkite sviesto, pagardinto grūstais česnako daigais.
- Ant viršaus suguldykite du daktariškos dešros griežinėlius, juos užklokite traškiai apskrudusiais šoninės gabalėliais ir uždėkite kelias marinuoto agurko juosteles – dėl gaivos ir pikantiškumo.
- Užtepkite šaukštelį grūdėtų garstyčių ir papuoškite šviežiais krapais. Paprasta, bet nepaprastai skanu.
Trikampis sumuštinis pietų dėžutei
Reikės:
- 2 riekelių „Klaipėdos duonos“ plikytos sumuštinių duonos
- 2 v.š. graikiško jogurto
- Saulėje džiovintų pomidorų ir mėgstamų prieskonių padažui
- Saujelės rukolos arba špinatų
- 100 g plėšytos vištienos ar kalakutienos
- ½ avokado
- Kietojo sūrio drožlių
Gaminame:
- Iš jogurto, prieskonių ir džiovintų pomidorų paruoškite lengvą padažą.
- Padažu aptepkite duones riekeles.
- Ant vienos duonos riekės dėkite rukolą arba špinatus, plėšytą vištieną ar kalakutieną, avokado riekeles ir pabarstykite kietojo sūrio drožlių.
- Kitą duonos riekę taip pat aptepkite padažu, uždėkite ant viršaus ir perpjaukite sumuštinį į trikampėlius. Tobulas pasirinkimas į darbą ar kelionę.
Avokado skrebutis
Reikės:
- 1 riekės „Klaipėdos duonos“ plikytos sumuštinių duonos
- ½ avokado
- Kelių rūkytos šoninės gabalėlių
- ½ persiko
- Sezamo sėklų
- Šlakelio čili aliejaus
- Šviežių daigų
Gaminame:
- Paskrudinkite plikytos sumuštinių duonos riekę iki traškumo.
- Užtepkite sutrintą avokadą.
- Ant viršaus dėkite rūkytos šoninės gabalėlius, o tada – plonai pjaustytas persiko skilteles (trumpai apkepink keptuvėje, kol pradeda karamelizuotis).
- Pabarstykite sezamo sėklomis, užlašinkite čili aliejaus ir papuoškite daigais.
Kepta duona su sūriu ir padažu
Reikės:
- 4 riekelių „Klaipėdos duonos“ forminės plikytos duonos
- Alyvuogių aliejaus
- Mėgstamų prieskonių
- 1 skiltelės česnako
- 50 g kietojo sūrio
- 50 g mocarelos
- 2 v.š. majonezo
- 2 v.š. grietinėlės
- Šviežių krapų
Gaminame:
- Supjaustykite forminę plikytą duoną šiaudeliais, aptepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite prieskoniais.
- Kepkite orkaitėje, keptuvėje ar net gruzdintuvėje, kol duona taps traški.
- Dar karštas duonos lazdeles patrinkite šviežiu česnaku.
- Padažui nedideliame puode ar keptuvėje lengvai pašildykite grietinėlę, sudėkite tarkuotą sūrį, mocarelą, majonezą ir krapus. Maišykite, kol sūris išsilydys ir masė taps vientisa.
- Patiekite karštą – šis užkandis dings nuo stalo greičiau, nei spėsite sumirksėti.
Saldus skrebutis desertui
Reikės:
- 1 riekės „Klaipėdos duonos“ plikytos sumuštinių duonos
- 2 v.š. tepamo varškės sūrio
- 1 figos
- 1 a.š. medaus
- Žiupsnelio čili dribsnių
- Kelių rozmarino lapelių
Gaminame:
- Paskrudinkite plikytos sumuštinių duonos riekę.
- Užtepkite varškės sūrelio ir uždėkite plonai pjaustytus figos griežinėlius.
- Ant viršaus užlašinkite medaus, pagardinto žiupsneliu čili dribsnių.
- Viską papuoškite rozmarino šakelėmis. Gurmaniškas desertinis skrebutis, atrodantis lyg iš kavinės meniu, o pasigaminti – vienas juokas.
„Klaipėdos duonos“ klasikinių plikytos duonos gaminių bei naujienų ieškokite visose Lietuvos prekybos vietose.
Straipsnį parengė: „UAB Klaipėdos duona“.


