Tradiciškai kugelio pavadinimas siejamas su vokišku žodžiu „kugel“, reiškiančiu rutulį. Patiekalo kilmė ir pavadinimas siejamas su viduramžiškais apvalios formos puodais, kurių sienelės laikui bėgant žemėjo, kol galiausiai tapo panašios į dabartinių puodų. O tai, kad Lietuvoje į kugelį panašių patiekalų turėjome jau nuo seno, gerokai palengvino jo perėmimą iš žydų virtuvės. Patys to išmokę iš čekų, vokiečių ir austrų, jie kugelį gamino su žąsies taukais.
O štai šiandien Lietuvoje turime jau daugybę kugelio receptų – žmonės kepa jį su vištiena, malta mėsa, kumpiu, varške ar tarkuotomis cukinijomis.
Kugelį labai mėgsta ir „Power Hit Radio“ laidų vedėja Elena, tad jį pagaminti tikrai nebuvo sunku. O kaip nustebinti bandė Gian Luca? Šio sekmadienio laidoje jis sujungė itališkas ir prancūziškas tradicijas, ir pagamino šimtalapį iš bulvių! Žinoma, netrūko ir taip italų mėgstamo parmezano sūrio…
Nuostalgiškas kugelis
Reikės:
- 2 kg bulvių
- 400 ml pieno
- 4 vnt. svogūnų
- 4 vnt. kiaušinių
- Rūkytos šoninės
- 180 g sviesto
- 300 ml grietinėlės
- Druskos
- Pipirų
- Šviežio čiobrelio
Eiga:
Nuskustas bulves sutarkuojame. Kad tarkis nepajuoduotų, sutarkuojame vieną svogūną.
Įkaitintame inde išlydome sviestą, pilame pieną ir leidžiame jam užvirti.
Atskirame dubenyje išplakame kiaušinius. Į tarkių masę supilame sviesto ir pieno mišinį, lėtai įmaišome plaktus kiaušinius. Pagardiname druska ir pipirais. Kepimo skardą patepame sviestu ir pilame masę. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie valandą.
Gaminame padažą: išlydome sviestą, suberiame smulkiai pjaustytus svogūnus. Jiems apkepus, sudedame šoninės gabalėlius ir leidžiame apskrusti. Supilame grietinėlę, pagardiname druska, pipirais ir čiobreliu.
Bulvių ir šoninės šimtalapis
Reikės:
- 2 kg bulvių
- 200 g vytintos šoninės Pancetta Arrotolata
- 50 g Philadelphia kreminio sūrio su laiškiniais česnakais
- 100 g sviesto
- 200 g tarkuoto parmezano
- 1 a.š. miltų
- 100 ml pieno
- Šviežio čiobrelio
Eiga:
Nuskustas bulves supjaustome plonais griežinėliais ir dedame į šaltą vandenį, kad išsiskirtų krakmolas. Užverdame vandenį ir į jį sudedame bulvių griežinėlius. Apverdame 3-5 minutes.
Pradedame formuoti šimtalapius: į metalinius žiedus klojame bulvių griežinėlius, dedame sluoksnį vytintos šoninės, parmezano sūrio. Sluoksniuojame ir užbaigiame sūrio sluoksniu, ant kurio uždedame po gabalėlį sviesto.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje, kol viršus gražiai apskrus.
Gaminame padažą: išlydome sviestą, dedame šaukštą kreminio sūrio Philadelphia su laiškiniais česnakais ir gerai išmaišome. Įpilame šlakelį pieno, dedame šaukštelį miltų. Pabaigoje įberiame tarkuoto parmezano, išmaišome.
Serviruojame patiekalą: pirmiausiai pilame padažą, ant jo klojame bulvių ir šoninės šimtalapį ir pagardiname čiobreliu.
„La maistas. iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!