Perlinės kruopos yra malonios tekstūros ir švelnaus riešutų skonio. Tai augalo, augančios vidutinio klimato zonose visame pasaulyje, sėklos ir viena pirmųjų grūdinių kultūrų, kurią augino senovės civilizacijos.
Archeologiniai duomenys rodo, kad perlinės kruopos Egipte buvo auginamos daugiau kaip prieš 10 000 metų, rašo healthline.com.
Nors vakarų Azijos ir šiaurės rytų Afrikos regionuose perlinės kruopos auga natūraliai, jos plačiai auginamos žmonių ir gyvūnų maistui, plačiai naudojamos maisto gamyboje.
Sveiki pilno grūdo grūdai
Perlinės kruopos laikomos neskaldytais grūdais, nes perdirbimo metu pašalinamas tik nevalgomas išorinis apvalkalas. Tačiau dažniau parduodamos perlinės kruopos nėra sveiki grūdai, nes pašalintos skaidulų turinčios sėlenos. Nors perlinės kruopos vis dar yra geras kai kurių maistinių medžiagų šaltinis, lukštentos kruopos yra sveikesnis pasirinkimas.
Mityba, kurioje gausu neskaldytų grūdų, susijusi su mažesne lėtinių ligų rizika. Atlikus didelį tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau kaip 360 000 žmonių, nustatyta, kad tie, kurie vartojo daugiausia neskaldytų grūdų, turėjo 17 proc. mažesnę mirties nuo visų priežasčių, įskaitant vėžį ir diabetą, riziką.
Perlinės kruopos – tai neskaldyti grūdai, kuriuose gausu maistingųjų medžiagų. Verdant jos padvigubėja, todėl skaitydami maistingumo duomenis turėkite tai omenyje.
Pusė puodelio (100 g) nevirtų lukštentų perlinių kruopų turi šių maistinių medžiagų:
Kalorijų: 354
Angliavandenių: 73,5 g
Skaidulinių medžiagų: 17,3 g
Baltymų: 12,5 g
Riebalų: 2,3 g
Be to, perlinės kruopos turi vitaminų, mineralų ir antioksidantų, tokių kaip beta karotinas ir liuteinas, kurie padeda apsaugoti nuo oksidacinio streso.
Nauda sveikatai:
- Cukraus kiekio kraujyje kontrolė. Perlinių kruopų skaidulinės medžiagos, įskaitant beta gliukaną, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
- Cholesterolio mažinimas. Tyrimai rodo, kad mityba, kurioje gausu perlinių kruopų, gali sumažinti „blogojo“ MTL cholesterolio kiekį.
- Virškinimo gerinimas. Perlinių kruopų skaidulos gerina žarnyno veiklą, padeda sumažinti vidurių užkietėjimą ir stiprina žarnyno mikroflorą.
- Svorio mažinimas. Didelis skaidulų kiekis didina sotumo jausmą ir gali padėti sumažinti kalorijų suvartojimą.
Perlinės kruopos nėra tinkamos sergantiems celiakija ar netoleruojantiems glitimo. Jos taip pat gali sukelti virškinimo problemų žmonėms, jautriems fruktanams – angliavandeniams, randamiems grūduose.
Kaip jas įtraukti į mitybą?
Perlinės kruopos puikiai tinka įvairiems patiekalams:
- Naudokite jas sriuboms ir troškiniams;
- Virkite kaip garnyrą vietoj ryžių ar bulvių;
- Išbandykite perlines kruopas pusryčių košei;
- Įtraukite į salotas su daržovėmis.
Perlinės kruopos išverda per maždaug 1 valandą. Jomis lengva papildyti savo racioną ir mėgautis nauda sveikatai.