Visiems svarbu žinoti, ar nesupykins nuo nešviežios morkos ir kurie pelėsiai yra pavojingiausi. Tuo tarpu kai kuriems maisto produktams pelėsis didelio pavojaus nekelia – pakanka tiesiog nupjauti supelijusią dalį, rašoma dailystar.co.uk.
Vaisiai ir daržovės
Šakninės daržovės – morkos ir salierai, kopūstai, burokėliai ir taip toliau, turi daug rūgštingumo ir nedaug drėgmės, todėl jų pelėsis greitai nepuola. Tai reiškia, kad pamačius sugedusią dalį ją pakanka nupjauti ir galima daržovę ramiai valgyti. Tik įsitikinkite, ar daržovė nesupuvusi! Panašiai ir su vaisiais – tiesiog nupjaukite sugedusią dalį ir ramiai valgykite.
Sūris
„Mayo Clinic“ informuoja: „Pelėsis paprastai nesugeba giliai įsiskverbti į kietą ir puskietį sūrį, pavyzdžiui, į čedarį, parmezaną ar fermentinį sūrį. Todėl galima nupjauti supelijusią dalį ir likusį sūrį valgyti. Tik nupjaukite mažiausiai 2,5 cm spinduliu aplink pelėsį.“
Minkšti sūriai, tokie kaip bri ar kamemberas, jau ir taip turi pelėsio plutelę, o visi pelėsiniai sūriai, žinoma, yra kupini pelėsio. Tai paprastai būna tam tikras penicilino tipas.
Maisto saugos konsultantė Jill Taylor sako: „Jei valgote įvairius sūrius ir juos laikote šaldytuve toje pačioje dėžutėje, tada ant kietos sūrio, pavyzdžiui, čedario, susiformuos pelėsio sluoksnis, išplitęs nuo tokių sūrių, kaip bri, kamemberas ar stiltonas.
Dėl to neverta jaudintis, jei tik pelėsis yra baltas, o ne su rausvomis, mėlynomis ar žaliomis dėmėmis, ir jei jis nepasidarė glitus. Tiesiog apipelijusią dalį nupjaukite ir išmeskite, o likutį valgykite. Bet jei sūris glitus, tuomet jį reikia išmesti – pradėjo veistis bakterijos ir toksinai.“
Mėsa
Vytintos dešros, kumpiai ir panašūs mėsos gaminiai paprastai vytinimo proceso metu gauna specialių bakterijų, todėl iš vidau pelyti neturėtų. Tačiau jų negalima valgyti, jei pasibaigęs jų galiojimo laikas. Žalią mėsą – jautieną ar vištieną – reikia išmesti vos tik pastebėjusi bet kokius pelėsio ženklus ar kvapą. Priešingu atveju gresia apsinuodijimas maistu.
Duona
Visiems pasitaiko kartais ant duonos pastebėti pelėsio, ir nors toks vaizdas neestetiškas, pavojaus jis nekelia. Jei matote tik keletą pelėsio dėmelių, pakanka jas nupjauti ir likusią duoną galima valgyti. Tačiau jei duona visa padengta pelėsiu ir sudrėkusi, ją reikia išmesti, nes joje gali būti pradėjusios kauptis pavojingos bakterijos.
Kiaušiniai
Sugedusių kiaušinių valgyti beveik neįmanoma – juos pramušus pasklinda labai nemalonus kvapas, jie taip pat pajuoduoja. Tokius kiaušinius išmeskite – vis tiek jų valgyti nekils pagunda.
Salotos
Lapinių daržovių, pavyzdžiui, salotų, gražgarsčių ar romaninių salotų, nereikėtų valgyti, jei jų galiojimo data pasibaigusi ir jei ant jų atsirado pelėsio – salotos vis tiek bus nuvytusios, sukritusios ir nemaloniai kvepės.