„B grupės vitaminai yra būtini energijos gamybai, sveikų raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui ir funkcionavimui. Nors B grupės vitaminai tiesiogiai neteikia energijos, jie padeda efektyviai naudoti angliavandenius, riebalus ir baltymus kaip kurą, kuris virsta ir absorbuojamas ląstelių mitochondrijose“, – sako „Camelia“ vaistininkė Sigita Izmalkova.
Kas sukelia vitamino B trūkumą?
Greitas gyvenimo tempas diktuoja mūsų pačių poreikį ir svarbą šiai vitaminų grupei, o intensyviais darbo ar studijų laikotarpiais mūsų kūnas gali pareikalauti papildomos pagalbos, todėl rizika, kad pritrūksime reikiamo vitamino B kiekio, yra didesnė, nei galėtume įsivaizduoti. Įvairaus amžiaus žmonės vis labiau kenčia nuo nerimo ir B grupės vitaminų trūkumo.
„Pagrindinė rizikos grupė, kuriai gali trūkti B grupės vitaminų, yra žmonės, kenčiantys nuo širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų bei sergantys lėtinėmis ligomis ir, žinoma, patiriantys nuolatinį stresą, bei sergantys nervų sistemos ligomis“, – sako vaistininkė.
B grupės vitaminų trūkumas gali atsirasti dėl vartojimo perdirbtus maisto produktus, kuriuose dažnai nėra didžiosios dalies vitaminų. Kita priežastis – didelis cukraus kiekio vartojimas, kuris sugriauna pusiausvyrą virškinimo trakte. Dėl to žarnyno mikrobiota yra netinkama B grupės vitaminams įsisavinti ir atsiranda šios grupės vitaminų stygius.
Kokie yra vitamino B trūkumo ženklai?
Alkoholis, kava, rūkymas, stresas, kontraceptinės tabletės ir kai kurie vaistai neleidžia įsisavinti ir absorbuoti B grupės vitaminų.
„Vitamino B trūkumas sukelia keletą kitų rimtų sveikatos problemų, tokių kaip nuovargis ir nuotaikos svyravimai, mažakraujystė, depresija, nerimas, vidurių užkietėjimas, blogas virškinimas, širdies problemos, raumenų silpnumas, bloga atmintis ir susikaupimas, pasireiškia problemos su oda, plaukais, nagais, nereguliarus širdies plakimas, apetito praradimas“, – pasakoja vaistininkė S. Izmalkova
Kokiuose maisto produktuose yra B grupės vitaminų?
Pasak vaistininkės, geriausi natūralūs B grupės vitaminų šaltiniai yra neskaldyti grūdai, mielės, riešutai, sėklos, daigai, taip pat mėsa, žuvis, kiaušiniai, daržovės ir vaisiai.
Nors vitamino B šaltinių sąrašas iš pažiūros yra ilgas, to vis tiek gali nepakakti intensyvaus gyvenimo laikotarpiu ar sergant lėtinėmis ligomis (ypač virškinimo), todėl, jei jaučiate galimus B grupės vitaminų trūkumo simptomus, dėl papildomo vitaminų kiekio rekomenduoju pasitarti su gydytoju ar vaistininku.