• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paaiškėjo, kad pigus prieskonis, esantis daugelio virtuvės spintelėje, pasižymi savybėmis, kovojančiomis su vėžiu, ir gali sumažinti širdies ligų riziką.

Paaiškėjo, kad pigus prieskonis, esantis daugelio virtuvės spintelėje, pasižymi savybėmis, kovojančiomis su vėžiu, ir gali sumažinti širdies ligų riziką.

REKLAMA

Paprikoje, visame pasaulyje populiariame prieskonyje, naudojamame įvairiems patiekalams gardinti, suteikti jiems skonį ir spalvą, gausu antioksidantų.

Malta paprika gaminama iš džiovintų saldžiųjų paprikų. Šio prieskonio skonis gali būti įvairus, tačiau svarbus ne tik skonis, bet ir jo naudingos savybės.

Šiame prieskonyje gausu antioksidantų, o dėl savo maistinės vertės ir naudos sveikatai jis gana plačiai tiriamas mokslininkų, rašo mirror.co.uk.

Naudingi širdžiai ir kovoje su vėžiu

Vienas iš ryškiausių maltos paprikos privalumų – galimas teigiamas poveikis kovojant su vėžiu.

REKLAMA
REKLAMA

Šiame prieskonyje randama keletas karotinoidų, įskaitant beta karotiną, liuteiną ir zeaksantiną. Įrodyta, kad jie padeda kovoti su oksidaciniu stresu, kuris, kaip manoma, didina tam tikrų vėžio rūšių riziką.

REKLAMA

Atlikus tyrimus su 2 tūkst. moterų paaiškėjo, kad moterų, kurių kraujyje buvo didžiausia šių medžiagų koncentracija, tikimybė susirgti krūties vėžiu buvo 25-35 proc. mažesnė.

Paprika taip pat laikoma apsaugine priemone nuo širdies ligų, nes, kaip rodo tyrimai, ji gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Cholesterolis yra dviejų rūšių – „gerasis“ ir „blogasis“. Pastarasis taip vadinamas, nes per didelis jo kiekis užkemša arterijas, o tai labai padidina širdies smūgio riziką. Tačiau „gerasis“ cholesterolis surenka „blogąjį“ cholesterolį ir nuneša jį į kepenis, kur jis pašalinamas iš organizmo.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl labai svarbu ne tik mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį, bet ir didinti „gerojo“ – įrodyta, kad paprikos padeda tai įgyvendinti. Naudinga ne tik saldžioji paprika, bet ir kitokie paprikų prieskoniai.

Jie gaminami pirmiausiai išdžiovinant paprikas, o paskui sumalant trintuvu arba prieskonių malūnėliu. Populiari ir rūkyta paprika – ji dažnai naudojama gaminant mėsos patiekalus ar padažus. Ją gaminant paprikos prieš džiovinimą išrūkomos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų