Infarktas, dar vadinamas širdies smūgiu, ištinka tuomet, kai dalis širdies raumens negauna pakankamai kraujo. Kuo daugiau laiko praeina be gydymo, kuris atstatytų kraujotaką, tuo stipriau pažeidžiamas širdies raumuo.
Koronarinė širdies liga (KŠL) yra viena pagrindinių infarkto priežasčių. Pasirodo, vienas gardus ir šildantis gėrimas, geriamas saikingai, gali padėti užkirsti kelią šiai galimai gyvybei pavojingai ligai, rašoma express.co.uk.
Nedidelis Diuseldorfo universitete, Vokietijoje, atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 100 sveikų suaugusiųjų nuo 35 iki 60 metų amžiaus, užsiėmė karšto šokolado poveikio infarkto tikimybei analize. Tyrėjai pusei dalyvių davė kakavoje esančių flavonolių. Kita grupė gavo panašų gėrimą, tačiau be flavonolių. Tai buvo vaisių skonio gėrimas iš miltelių, kuriame buvo 450mg flavonolių, mėnesį vartojamas du kartus per dieną.
Kakavoje, vaisiuose ir arbatoje esančios medžiagos gali padėti sveikiems žmonėms palaikyti širdies sveikatą senstant
Tyrėjai išsiaiškino, kad flavonolių gėrimą vartojusių žmonių kraujospūdis bei cholesterolis buvo žemesni, o taip pat ir arterijų sukietėjimo atvejų buvo mažiau, nei kontrolinėje grupėje. Tyrimo autoriai teigia, kad tai sąlygotų mažesnę koronarinės širdies ligos riziką, o su ja ir yra siejami infarktai bei kiti širdies ir kraujagyslių veiklos sutrikimai.
Tyrimo išvadose rašoma, kad kakavoje, vaisiuose ir arbatoje esančios medžiagos gali padėti sveikiems žmonėms palaikyti širdies sveikatą senstant. Tyrėjai taip pat pastebėjo, kad kraujagyslės protinio streso metu veikia geriau, jei tuo pačiu metu žmogus gurkšnoja kakavos gėrimą su daug flavonolių.
Kakava turi teigiamą poveikį plonoms ląstelių membranoms
Pasirodo, kakava turi teigiamą poveikį plonoms ląstelių membranoms, vadinamoms endoteliumu – būtent jos supa širdį ir kraujagysles. Kai endoteliumas veikia optimaliai, jis padeda mažinti periferinės kraujagyslių ligos, insulto, širdies ligų, diabeto, inkstų nepakankamumo, navikų augimo, trombozės ir net sunkių virusinių infekcijų riziką.
„British Heart Foundation“ dietologė Tracy Parker sako: „Įrodyta, kad flavonoliai padeda širdžiai. Tačiau vaisiai ir daržovės, pavyzdžiui, tamsiai žalios daržovės, uogos ir burokėliai, taip pat yra labai geri šios medžiagos šaltiniai. Be to, vaisiai ir daržovės mums teikia visą seriją dar kitų vitaminų, mineralų ir skaidulų, todėl jie turėtų būti esminė subalansuotos ir sveikos mitybos dalis. Tai atitinka bendrą požiūrį į sveiką mitybą, kuris pabrėžia pusiausvyros svarbą ir įvairaus maisto vartojimą, o ne atskirų maistinių medžiagų ar ingredientų išskyrimą“.
Infarkto simptomai gali būti:
- Krūtinės skausmas ir diskomfortas;
- Silpnumas, galvos svaigimas, alpimas;
- Pykinimas;
- Skausmas ar diskomfortas žandikaulyje, kakle ar nugaroje;
- Prakaitavimas be jokios akivaizdžios priežasties;
- Skausmas ar diskomfortas vienoje ar abejose rankose ar pečiuose;
- Dusulys.