žalumynai
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „žalumynai“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „žalumynai“.
Šie produktai gali didinti kraujo krešulių riziką: kiti to nežino
Žalumynai laikomi sveikiausiu maistu, tačiau kai kurių rūšių žalumynai gali sukelti sveikatos problemų.
Kokie žalumynai gali sukelti kraujo krešulių susidarymą kraujagyslėse?
Riziką didinantys žalumynai
Kai kurių rūšių žalumynuose gausu riebaluose tirpaus vitamino K, kuris atsakingas už homeostazės sistemą.
Tai reiškia, kad šis vitaminas padeda krešėti kraujui, o tai lemia greitą žaizdų gijimą, todėl žmonės nenukraujuoja nuo menkiausio kraujavimo.
Neskubėkite griebtis vaistų: atskleidė, kas suteiks jėgų
Atėjus pavasariui, mūsų kasdienybė pradeda keistis – šiltėjant orams ir ilgėjant dienoms, norisi ilgiau būti gryname ore, pajudėti. Tačiau, kad ir kaip malonu būtų stebėti gamtos atgijimą, pavasarinis nuovargis, stresas ir nerimas gali tapti iššūkiu mūsų sveikatai bei vidinei ramybei, todėl ypač svarbu žinoti, kaip palaikyti gerą savijautą ir neprarasti energijos.
Geros savijautos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr.
Užsiauginkite žalumynus ant palangės: padės vos 1 gudrybė
Ar kada esate pagalvoję, kad tam tikras žoleles ir prieskonius, galite lengvai užsiauginti namuose ant palangės naudojant tualetinio popieriaus kartoninį ritinėlį? Tai padaryti iš tiesų paprasta, kadangi prireiks tik vos kelių tualetinio popieriaus kartoninių ritinėlių bei norimų žolelių sėklų.
Auginti žoleles namuose yra ganėtinai lengva užduotis. Tai sukuria galimybę ne tik patiems užsiauginti norimas žoleles ir prieskonius, tačiau ir padeda sutaupyti pinigų.
Žalumynai ant palangės: štai kaip užsiauginti be jokio vargo
Mikrožalumynai, tai jaunos žalumyninės daržovės ir prieskoniai, kurie skinami ir valgomi dar nepasiekę brandos. Šie maži augalėliai ne tik skanūs, bet ir itin naudingi organizmui, juose gausu vitaminų, mineralų ir skaidulų.
Greitai auga
Kadangi mikrožalumynai valgomi jauni, jų auginimas užtrunka daug trumpiau nei kitų daržovių. Pagal augimo fazę mikrožalumynai yra skirstomi į daigų lapelius ir jaunus lapelius. Daigų lapeliai yra patys jauniausi augalai, kurie ką tik išdygo.
Į šaltibarščius įdėkite šių produktų: garantuos tobulą skonį
Prasidėjus šiltajam sezonui, lengvumo norisi ne tik drabužių spintoje, bet ir lėkštėje. Todėl daržovės tampa neatsiejamos nuo pavasarinių maisto tendencijų.
Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, jau daug metų iš eilės stebima, kad šiuo laikotarpiu daugiausia pirkėjų dėmesio sulaukia po žiemos išsiilgtas šviežias derlius, kuris neretai diktuoja, kokie patiekalai atsidurs ant pavasarinio vaišių stalo.
Kvapnūs žalumynai ant namų palangės: štai kaip juos užsiauginti
Pavasarį pajutus vitaminų stygių, stengiamės praturtinti maistą šviežiomis salotomis ir prieskoninėmis žolelėmis. Nors prekybos centruose šviežių žalumynų pasirinkimas platus, tačiau jų skonis, dažniausiai, neprilygsta namuose užaugintam derliui. Norintiems mėgautis kvapniais žalumynais tiesiog nuo savo namų palangės, „Aseja“ specialistai dalija patarimais, kai be vargo juos užsiauginti.
Žalumynai ant virtuvės palangės: derlių turėkite ištisus metus
Mikrožalumynai – tai jaunos žalumyninės daržovės ir prieskoniai, kurie skinami dar nepasiekę brandos ir valgomi neapdoroti. Jie, kitaip nei daigintos sėklos, daiginami dirvožemyje ir valgomi be šaknų. Todėl jų nereikia painioti su daigintomis sėklomis ir grūdais. Mikrožalumynai lengvai auga jūsų virtuvėje, todėl suteikia jums galimybę turėti savo žalumynų derlių ištisus metus.
Šiuos augalus ant palangės užauginti paprasčiausia: išbandykite jau dabar
Pavasariui palengva įsibėgėjant pats laikas pagalvoti apie žalumynų auginimą ant palangės. Patyrę sodininkai teigia, kad norintiems pasilepinti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis ar kitais augalais, visai nebūtina turėti daržą, užtenka keleto vazonėlių kambaryje, gerai apšviestoje vietoje.
Paprastai augalų sėklos kambaryje pradedamos sėti kovo viduryje, o pavasariui įpusėjus jau galima mėgautis maistingais žalumynais lėkštėje.
Receptas. Rytietiškos baklažanų, avinžirnių ir alyvuogių salotos
INGREDIENTAI: 100 gramų alyvuogių 1 vienetas baklažanų 1 česnakų (padažui) 1 vienetas paprikų 1 vienetas pomidorų pastos 1 stiklinė žirnių (Avinžirniai) šiek tiek alyvuogių aliejaus (padažui) šiek tiek acto (balzaminis, padažui) šiek tiek sojos padažo (padažui) šiek tiek čili pipirų (padažui) šiek tiek žalumynų (padažui) PARUOŠIMO BŪDAS: Baklažaną supjaustome maždaug 1 cm griežinėliais, pabarstom druska, paliekam 10-15 min.
Receptas. Vištiena su žolelių padažu
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų 1 arbatinis šaukštelis krapų (džiovinti) šiek tiek ryžių (garnyrui) 500 gramų vištos filė 1 valgomasis šaukštas kvietinių miltų 200 mililitrų grietinėlės (30%) šiek tiek druskos šiek tiek aliejaus (kepimui) 0.5 arbatinio šaukštelio prieskonių (persilado) šiek tiek prieskonių (vištienai) 0.5 arbatinio šaukštelio žalumynų (provanso žolelių mišinys) PARUOŠIMO BŪDAS: Vištienos filė supjaustyti mažesni...
REKLAMA
REKLAMA
Receptas. Skanioji pievagrybių sriuba
INGREDIENTAI:
šiek tiek juodųjų pipirų (malti)
1 vienetas svogūnų
0.5 valgomojo šaukšto kvietinių miltų
200 gramų pievagrybių
5 stiklinės vandens
0.5 stiklinės grietinėlės (12 % riebumo)
šiek tiek druskos
2 valgomieji šaukštai sviesto (arba margarinas)
šiek tiek prieskonių (vegeta)
2 valgomieji šaukštai žalumynų (kapoti)
Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Receptas. Įdarytas karpis
INGREDIENTAI: 1 vienetas citrinų šiek tiek juodųjų pipirų 2 vienetai morkų šiek tiek ryžių (virti) šiek tiek žirnių (konservuoti) 1 vienetas kiaušinių 1 vienetas karpių šiek tiek druskos šiek tiek sviesto šiek tiek prieskonių (žuvims) 1 vienetas žuvies (šaldyta) šiek tiek žalumynų (papuošimui) Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Karpį nuskusti, išskrosti ir gerai išplauti.
Receptas. Sluoksniuotos tešlos riešutėliai su varškės kremu ir lašiša
INGREDIENTAI: 1 pakelis tešlos (MANTINGA sluoksniuota) 150 gramų varškės 50 gramų žalumynų ( (krapų, petražolių, baziliko) ) 2 skiltelės česnakų 100 gramų lašišų (sūdyta) 3 valgomieji šaukštai majonezo Paruošimo laikas: Apie 30 min. Porcijų skaičius: 15 PARUOŠIMO BŪDAS: Žalumynus smulkiai supjaustyti. Trintuvo pagalba varškę, česnaką, žalumynus sumalti iki vientisos masės. Pagardinti majonezų. Įkaitinti riešutėlių keptuvę.
Receptas. Vištienos suktinukų vėrinukai
INGREDIENTAI: 1 vienetas citrinų 5 česnakų šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 1 kilogramas vištos filė 3 valgomieji šaukštai sojos padažo 0.5 stiklinės vandens (kambario temperatūros) 350 gramų kiaulės šoninės šiek tiek druskos šiek tiek aliejaus ((kepimui)) šiek tiek prieskonių (vištienai) šiek tiek žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Vištienos filė pamušti ir įtrinti druska, pipirais bei vištienos prieskoniais.
Receptas. Virta kiaulienos šoninė
INGREDIENTAI: 1 kilogramas kiaulienos (šonine) šiek tiek druskos 1 galva česnakų šiek tiek žalumynų šiek tiek pipirai Paruošimo laikas: Apie 1 val. Porcijų skaičius: 5 PARUOŠIMO BŪDAS: Šoninę išverdame, paliekame atvėsti. Atvesintą šoninę įtriname česnakų, prieskoniniais žoleliais. Patiekiame šalta.
Receptas. Žuvies kotletukai ukrainietiškai
INGREDIENTAI: 1 kilogramas bulvių 2 vienetai kiaušinių 150 gramų saulėgrąžų aliejaus 300 gramų batono 100 gramų džiūvesėlių šiek tiek druskos 150 gramų sviesto 1 kilogramas žuvies (filė) 100 gramų žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Žuvies filė supjaustyti gabalais, padaužyti. Pabarstyti prieskoniais ir druska. Ant kiekvieno žuvies gabalo dėti gabaliuką sviesto, kapotų žalumynų ir susukti.
Receptas. Meksikietiškas vištienos Enchiladas su padažu
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų 6 vienetai kukurūzų (paplotėliai) 1 vienetas svogūnų (raudonieji) 0.5 kilogramo vištos filė 1 stiklinė sūris (tarkuotas) šiek tiek druskos 3 valgomieji šaukštai aliejaus šiek tiek žalumynų 1.5 stiklinės padažo (Mole) Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Vištos krūtinėlę išvirkite su daržovėmis (pvz., morkomis, svogūnais) ir prieskoniais (pvz.
Receptas. Kepti pomidorai su česnakais
INGREDIENTAI: 4 vienetai česnakų šiek tiek juodųjų pipirų (grūsti) 4 vienetai pomidorų pastos 4 arbatiniai šaukšteliai alyvuogių aliejaus šiek tiek druskos šiek tiek žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Pomidorų viršuje padaryti kelias įpjovas, kad pomidorą būtų galima šiek tiek praskėsti. Pomidorus sudėti ant atskirų folijos lapelių. Į įpjovą įpilti po šaukštelį aliejaus, įdėti po vieną supjaustyto česnako skiltelę, pasūdyti, įberti pipirų bei mėgiamų prieskonių.
Receptas. Ukrainietiški barščiai su kiauliena
INGREDIENTAI: 500 gramų bulvių šiek tiek juodųjų pipirų 500 gramų kopūstų (rauginti) šiek tiek laurų lapų 1 vienetas morkų 1 vienetas svogūnų 500 gramų kiaulienos šiek tiek druskos šiek tiek aliejaus šiek tiek grietinės 2 vienetai burokėlių šiek tiek žalumynų 100 gramų pomidorų pastos PARUOŠIMO BŪDAS: Mėsa dedama į puodą, užpilama vandeniu, įberiama druskos, pipirų, sudedami lauro lapeliai ir verdama apie 1 valandą.
Receptas. Spalvotasis troškinys
INGREDIENTAI: šiek tiek česnakų šiek tiek juodųjų pipirų šiek tiek krapų 2 vienetai paprikų (didelės) šiek tiek pomidorų pastos (konservuoti) 4 svogūnų (dideli) 400 gramų kiaulienos šiek tiek žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Mėsa supjaustoma mažais gabaliukais ir sudedama į keptuvę apkepint. Tuo metu supjaustome papriką ir svogūną taip pat gabaliukais. Sudedame į keptuvę ir pakepiname kartu su mėsyte.
Receptas. Salotos "Atėnai"
INGREDIENTAI: 1 vienetas agurkų 2 česnakų (padažui) šiek tiek juodųjų pipirų (malti, padažui) 3 vienetai pomidorų pastos 1 vienetas svogūnų 0.5 vieneto svogūnų (padažui) 250 gramų vištos filė 250 gramų jogurto (natūralus, padažui) šiek tiek druskos (padažui) 3 valgomieji šaukštai aliejaus (kepinimui) 1 valgomasis šaukštas žalumynų (padažui) 300 gramų pekino kopūstų šiek tiek provanso žolelių Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Receptas. Pomidorų salotos su krevetėmis
INGREDIENTAI: 2 česnakų 2 vienetai pomidorų pastos 50 gramų majonezo 250 gramų krevečių be kevalo šiek tiek žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Šaldytas krevetes pašildyti. Pomidorus supjaustyti kubeliais ir sumaišyti su krevetėmis. Į majonezą įspausti česnakus ir sudėti į salotas, išmaišyti. Salotas papuošti žalumynais, krevetėmis.
Receptas. Svogūnų sriuba su skrebučiais
INGREDIENTAI: 1 arbatinis šaukštelis cukraus 2 česnakų šiek tiek juodųjų pipirų 700 gramų svogūnų 6 vienetai batono (riekelės) 300 mililitrų baltojo vyno 200 gramų sūris šiek tiek druskos 2 valgomieji šaukštai aliejaus 1 valgomasis šaukštas sviesto 1 ir 1/5 litro sultinio šiek tiek žalumynų Paruošimo laikas: Apie 20 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Susmulkinkite svogūną, česnaką. Viską sumaišykite su prieskoniais.
Receptas. Cukinijos su grybais ir mėsa
INGREDIENTAI: 1 vienetas cukinijos 400 gramų kiaulienos (kumpis) 200 gramų pievagrybių 1 sauja žalumynų (smulkinti) šiek tiek svogūnų šiek tiek aliejaus šiek tiek česnakų (smulkinti) šiek tiek druskos šiek tiek pipirai (juodieji ir čili) Paruošimo laikas: Apie 45 min. Porcijų skaičius: 6 PARUOŠIMO BŪDAS: Kiaulieną supjaustyti gabaliukais, pabarstyti druska, pipirais,dėti truputį smulkinto čili, sumaišyti su trintu česnaku pamarinuoti.
Receptas. Sumuštiniai su varške ir burokėliais
INGREDIENTAI: 1 vienetas obuolių šiek tiek acto (balzaminis) 200 gramų varškės šiek tiek druskos 2 vienetai burokėlių (virti) šiek tiek baltųjų pipirų (malti) šiek tiek žalumynų 1 vienetas duonos (Baguette) PARUOŠIMO BŪDAS: Burokėlius sutarkuoti ir sumaišyti su varške, susmulkintu nuluptu obuoliu, balzaminiu actu, druska bei pipirais. Gauta mase užtepti duonos riekeles. Apibarstyti smulkintais žalumynais. Patiekti kaip užkandį.
Receptas. Koldūnai su špinatų, pievagrybių ir čederio sūrio įdaru
INGREDIENTAI: 1 valgomasis šaukštas česnakų (granulės) šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 2 vienetai svogūnų 350 gramų špinatų 3 vienetai kiaušinių 4 stiklinės kvietinių miltų 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus 1 stiklinė džiūvesėlių 150 gramų pievagrybių 3/4 stiklinės vandens šiek tiek druskos 200 gramų sviesto 2 valgomieji šaukštai žalumynų (smulkinti) 200 gramų sūris (čederio) PARUOŠIMO BŪDAS: Iš kiaušinių, 0,75 s...
Receptas. Tiršta burokelių sriuba
INGREDIENTAI: šiek tiek cukraus 1.5 valgomojo šaukšto kvietinių miltų 1 valgomasis šaukštas acto šiek tiek druskos 2 valgomieji šaukštai sviesto 4 valgomieji šaukštai grietinės 1 litras sultinio 1 kilogramas burokėlių (virti) šiek tiek žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Nuluptus ir sutarkuotus burokėlius užpilkite 5-6 šaukštais vandens arba sultinio, įdėkite 1 šaukštą sviesto ir kelias minutes patroškinkite.
Receptas. "Chanakhi"
INGREDIENTAI: 300 gramų baklažanų 600 gramų bulvių 4 česnakų šiek tiek juodųjų pipirų 4 vienetai laurų lapų (lapai) 200 gramų morkų 500 gramų pomidorų pastos 200 gramų svogūnų 500 gramų jautienos šiek tiek druskos 4 valgomieji šaukštai žalumynų (smulkinti) PARUOŠIMO BŪDAS: Baklažanus supjaustome kubeliais, apibarstome druska ir paliekame 30 min. Po to nuplauname šaltu vandeniu. Jautieną, bulves ir pomidorus supjaustome kubeliais.
Receptas. Tartaletės su avokado ir silkės įdaru
INGREDIENTAI: šiek tiek agurkų 1 vienetas avokadų 70 gramų lazdyno reišutų 1 vienetas kiaušinių 5 vienetai silkių (gabaliukais) 200 gramų juodos duonos 60 gramų sviesto 4 arbatiniai šaukšteliai ikrų (raudonieji) šiek tiek žalumynų 80 gramų sūris PARUOŠIMO BŪDAS: Duoną ir riešutus susmulkinti mikseryje. Į duonos masę įmušti kiaušinį ir sudėti minkštą sviestą. Sumaišyti.
Receptas. Viščiukų kepsneliai
INGREDIENTAI: 2 valgomieji šaukštai kmynų 1 kilogramas obuolių 2 vienetai vištiena šiek tiek citrinos rūgšties 400 gramų sviesto šiek tiek žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Viščiukus išdarinėti, išimti kaulus. Mėsą supjaustyti pusės plaštakos dydžio nestorais gabaliukais, išmušti, pabarstyti kmynų, druskos, citrinos rūgšties mišiniu, dėti į paruoštą skardą, ant viršaus uždėlioti sviesto (200 g) ir kepti, kol apgels, vis palaistant ištirpu- siu sviestu.
Receptas. Lydeka šventėms
INGREDIENTAI: 1 valgomasis šaukštas krakmolo 3 valgomieji šaukštai kviečių (gemalai, Malsena) 200 gramų kiaulės lašinių (sūdyti) 2 vienetai kiaušinių 1 valgomasis šaukštas kvietinių miltų (Malsenos, Karališki) 1 vienetas lydekų (didelė) 2 vienetai batono (riekelė) 50 gramų pieno 2 arbatiniai šaukšteliai druskos šiek tiek prieskonių (citrininiai, žuvies) 250 gramų žuvies (filė: j. lydekos, saidos, lašišos) šiek tiek žalumynų (pancūziški)...
Receptas. Salotos "Kvartetas"
INGREDIENTAI: 150 gramų agurkų 150 gramų pomidorų pastos 2 vienetai kiaušinių (virti) šiek tiek druskos 150 gramų grietinės (arba majonezas) šiek tiek žalumynų 150 gramų žiedinių kopūstų 100 gramų sparaginių pupelių PARUOŠIMO BŪDAS: Pomidorus supjaustyti skiltelėmis, agurkus - pusžiedžiais, kiaušinius sutarkuoti. Šparagines pupeles išvirti pasūdytame vandenyje. Atvėsinti. Žiedinius kopūstus taip pat išvirti ir atvėsinti.
Receptas. Pangasija su pupomis ir pomidorais
INGREDIENTAI: 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų (malti) 12 vienetų pomidorų pastos (vyšniniai) 200 gramų pupų (konservuotos) 2 arbatiniai šaukšteliai garstyčių 3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus 1 stiklinė grietinėlės 1 valgomasis šaukštas druskos 2 vienetai žuvies (pangasija, filė) šiek tiek žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Filė supjaustyti porcijiniais gabalais ir ištrinti su prieskoniais. Pakepti žuvį alyvuogių aliejuje.
Receptas. Miuncheniškai pagaminta mėsa
INGREDIENTAI: šiek tiek krienų (tarkuoti) 3 vienetai svogūnų 750 gramų jautienos šiek tiek marinuotų agurkų šiek tiek druskos šiek tiek aliejaus šiek tiek žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Į puodą įpilama truputį vandens, įberiama druskos. Vandeniui užvirus, sudedama mėsa. Prieš jai baigiant virti, sudedami paruošti žalumynai ir pusiau perpjauti pakepinti aliejuje svogūnai.
Receptas. Daržovių sriuba
INGREDIENTAI: 4 vienetai bulvių šiek tiek juodųjų pipirų 1 vienetas laurų lapų (lapeliai) 2 vienetai morkų 500 gramų jautienos (šonkauliai) 2 litrai vandens šiek tiek druskos 100 gramų burokėlių (marinuoti) šiek tiek žalumynų (džiovinti) PARUOŠIMO BŪDAS: Porcijomis supjaustyti šonkauliukus ir 20-30 min kepti 200 C orkaitėje.
Receptas. Jautienos apkepas su ravioliais
INGREDIENTAI: 75 gramai alyvuogių (juodosios,be kauliukų) 2 česnakų 800 gramų pomidorų pastos (konservuoti) 1 vienetas svogūnų 350 gramų jautienos faršo 150 mililitrų raudonojo vyno 50 gramų parmezano sūrio šiek tiek druskos 1 valgomasis šaukštas aliejaus šiek tiek žalumynų 150 gramų mocarelos sūrio PARUOŠIMO BŪDAS: Keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti smulkiai pjaustytą svogūną, kepti 5 min.
Receptas. Baklažanai, įdaryti česnaku ir žalumynais
INGREDIENTAI: 1 kilogramas baklažanų 8 česnakų 150 gramų svogūnų (laiškai) šiek tiek druskos šiek tiek aliejaus (kepimui) 100 gramų žalumynų (bazilikai, krapai, petražolės, kinza(kalendra)) PARUOŠIMO BŪDAS: Baklažanus išilgai supjaustyti riekelėmis, pasūdyti ir palaikyti 20-30 minučių. Perplauti, nusausinti, apkepinti įkaitintame aliejuje. Svogūnų laiškus, žalumynus ir česnaką susmulkinti, išmaišyti, išdėlioti ant keptų baklažanų riekelių.
Receptas. Šašlykų marinatas
INGREDIENTAI: 1 vienetas svogūnų 1 kilogramas kiaulės prandinės šiek tiek druskos 4 valgomieji šaukštai aliejaus 1 valgomasis šaukštas žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Sprandinę supjaustykite kubeliais. Mėsą apiberiame žalumynais (šviežiais ar džiovintais), sudedame svogūno žiedelius, supilame aliejų, citrinos sultis ir išmaišome. Marinuojame apie 1 parą. Prieš kepant mėsą išmaišome su druska.
Receptas. Gaivios vištienos salotos
INGREDIENTAI: 1 vienetas vištiena (krūtinėlė) 1 kilogramas salotų 1 sauja svogūnų laiškų (smulkinti) 2 valgomieji šaukštai balzaminis actas 1 vienetas pomidorų pastos 2 citrinų sultys šiek tiek pipirai (smulkinti (krapai, rukolos ar petražolės)) šiek tiek žalumynų 1 skiltelė česnakų Paruošimo laikas: Apie 30 min.
Receptas. Perlinių kruopų sriuba
INGREDIENTAI: 1 vienetas svogūnų 2 vienetai kiaušinių (tryniai) 200 gramų perlinių kruopų šiek tiek druskos 1 valgomasis šaukštas sviesto 50 gramų grietinės 2 ir 1/5 litro sultinio (mėsos) šiek tiek žalumynų 2 valgomieji šaukštai grybų (džiovinti) PARUOŠIMO BŪDAS: Perlinės kruopos išverdamos vandenyje ir nukošiamos. Daržovės nuvalomos, smulkiai supjaustomos ir sudedamos į mėsos sultinį.
Receptas. Orkaitėje kepta lašiša
INGREDIENTAI: 3 česnakų 1/3 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų (malti) 700 gramų lašišų 1 arbatinis šaukštelis druskos 100 gramų sviesto 0.5 arbatinio šaukštelio baltųjų pipirų (malti) 1 sauja žalumynų (čiobreliai, rozmarinas, petražolės) 0.5 arbatinio šaukštelio kumino (maltas) PARUOŠIMO BŪDAS: Žuvį gerai išbalome, nuplauname, nupjauname galvą ir įtriname išspaustu česnaku, druska, pipirais, kuminu bei žalumynais.
Receptas. Apkepėlė "Spalvotas ruduo"
INGREDIENTAI: 1 vienetas avokadų 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus 2 žiupsneliai druskos 1 žiupsnelis pipirai 2 vienetai kiaušinių 200 gramų daržovių ((garnyrui)) 3 riekės batono 20 gramų sviesto 50 gramų žalumynų Paruošimo laikas: Apie 30 min. Porcijų skaičius: 2 PARUOŠIMO BŪDAS: Avokadą perpjauname pusiau, apšlakstome alyvuogių aliejumi, druskiname ir pipiriname. Į kiekvieną puselę avokado įmušame kiaušinį. Druskiname.
Receptas. Kreminė grybų sriuba su skrebučiais
INGREDIENTAI: 1 vienetas bulvių (virtos) šiek tiek juodųjų pipirų šiek tiek laurų lapų (lapeliai) 1 vienetas salierų 1 vienetas svogūnų šiek tiek grietinėlės šiek tiek druskos šiek tiek aliejaus 1.5 litro sultinio (vištienos) šiek tiek kvapiųjų pipirų šiek tiek žalumynų šiek tiek grybų PARUOŠIMO BŪDAS: Svogūną supjaustyt ir kepint įkaitintam aliejuje. Salierą sutarkuojame burokine tarka ir tame pačiame aliejuje pakepiname 7 min.
Receptas. Kiaušiniai su krienų padažu
INGREDIENTAI: 2 valgomieji šaukštai krienų (malti) 1 vienetas pomidorų pastos 3 vienetai kiaušinių 3 stiklinės majonezo šiek tiek žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Kietai išvirti kiaušnius ir perpjauti perpus. Į salotinę supilti majonezą sumaišyta su krienais. Ant majonezo uždėti kiaušinių puseles. Aplink kiaušinius pabarstyti žalumynų, o ant kiaušinių uždeti pomidoro griežinėlius.
Receptas. Graikiška žuvienė
INGREDIENTAI: 0.5 vieneto česnakų (skiltelė) 5 vienetai juodųjų pipirų šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 1 vienetas laurų lapų (lapelis) 2 valgomieji šaukštai margarino 2 vienetai pomidorų pastos 1 vienetas svogūnų 2 valgomieji šaukštai kvietinių miltų 6 valgomieji šaukštai grietinėlės šiek tiek druskos 1 kilogramas žuvies (jūrinė) šiek tiek žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Žuvis nuvaloma ir, nupjovus galvą, nulupus odą, išėmus kaulus, su...
Receptas. Linksmieji kiaušiniai
INGREDIENTAI: 8 vienetai kiaušinių 2 valgomieji šaukštai majonezo šiek tiek druskos šiek tiek žalumynų 200 gramų šprotų PARUOŠIMO BŪDAS: Kiaušinius reikia kietai išvirti. Atvėsinus nulupti, perpjauti išilgai ir išimti trynius. Šprotus sutrinti šakute, dėti kiaušinių trynius, prieskonius, majonezą ir išmaišyti. Šia mase įdaryti kiaušinius. Skanaus.
Receptas. Baklažanų ikrai gruziniškai
INGREDIENTAI: 500 gramų baklažanų 1 vienetas česnakų 1 vienetas granatų 1 vienetas paprikų (saldžioji) 3 vienetai svogūnų šiek tiek druskos 1 sauja žalumynų (petražolės, kinza (kalendros lapeliai), bazilikas) šiek tiek raudonųjų pipirų (malti) PARUOŠIMO BŪDAS: Baklažanus iškepti orkaitėje, atvėsinti. Nulupti, smulkiai supjaustyti. Pridėti mažais kubeliais supjaustytą saldžiąją papriką.
Receptas. Pikantiškos bulvės
INGREDIENTAI: 0.5 kilogramo bulvių šiek tiek juodųjų pipirų šiek tiek muskato (ar kiti prieskoniai) 2 vienetai kiaušinių 1 stiklinė pieno 8 valgomieji šaukštai pieno (tarkuotas) šiek tiek druskos šiek tiek žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Išplaktus kiaušinius reikia sumaišyti su pienu, išplakti. Įdėkite 5 šaukštus sūrio, muskato (ar kitų prieskonių), pasūdikite ir paskaninkite pipirais.
Receptas. Gardžios cukinijų salotos
INGREDIENTAI: 20 gramų česnakų 20 gramų druskos 15 gramų aliejaus 500 gramų cukinijos 12 gramų raudonųjų pipirų (smulkiai pjaustyti) 20 gramų žalumynų 3 gramai sezamo sėklų (sūdytos) Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Mažas cukinijas supjaustyti pusmėnulio formos ir apkepinti įkaitintame aliejuje ir pabarstyti druska. Po 10 minučių kartu su cukinijomis dėti likusias daržoves, prieskonius ir keletą minučių pakepinti.
Receptas. Pikantiški Sandros kotletai
INGREDIENTAI: 4 česnakų 1 vienetas pomidorų pastos (savose sultyse marinuoti, indelis be odelių) 500 gramų kiaulės faršo 200 gramų pieno (arba mocarela) šiek tiek žalumynų (prieskoninai) PARUOŠIMO BŪDAS: Iš faršo iškepti kotletus. Pomidorus, česnakus susmulkinti, įberti prieskonių ir pakepinti keletą minučių. Į kepimo indą supilti pomidorų masę, sudėti kotletus, užbarstyti sūrio ir patušinti orkaitej 15 min. Skanu su bulvių koše ir šviežiomis daržovėmis.