miško uogos

Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „miško uogos“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „miško uogos“.

Jokiu būdu į šaldymo kamerą nedėkite 6 produktų: gali pakenkti sveikatai

Vienas iš geriausių maisto produktų išsaugojimo būdų – užšaldymas. Tai galima daryti su mėsos gaminiais, tam tikrais pieno produktais bei daržovėmis ir uogomis. Apie tai, kokia yra maisto produktų užšaldymo nauda ir kiek laiko galima vartoti įvairius užšaldytus maisto produktus papasakojo dietologas Mantas Liekis. Pašnekovas atskleidė, kad užšaldomi maisto produktai galioja neamžinai. Juos reikėtų suvartoti per tam tikrą rekomenduojamą laiko terminą.
2024-05-02

Beprotiškomis kainomis pasipiktinę gyventojai – atkaklūs: uogas augins ir rinks patys

Vėlyvos šalnos ir ilgai alinusi sausra padarė savo juodą darbą ir miškuose, ir privačiuose uogynuose. Tiek uogautojai, tiek uogų augintojai tvirtina, kad šiemet uogų derlius – menkesnis. Tiesa, ir brangesnis. Už miškuose raudonuojančias avietes uogautojai prašo net 8 eurų už litrą. Sako, uogų nedaug, o ir šios sirpsta vangiai, kai kur jau pernoko ir byra. Miške netoli Panevėžio Janinai pavyko pririnkti apie 10 litrų aviečių.

Gyventojai šokiruoti: uogautojai už mėlynių kibirėlį prašo rekordiškai daug

Miškuose jau noksta mėlynės. Tiesa, uogautojai sako, kad kol kas jų nėra daug, o jau  prinokusios – smulkutės. Už litrą mėlynių uogautojai prašo 10 eurų. Sako, kad kaina kris, jei uogų bus daugiau. Tačiau miškų žinovai tikina, kad dėl vėlyvų šalnų ir alinusios sausros gausaus miško derliaus neverta tikėtis. Ant prekystalių jau puikuojasi ne tik pirmosios miško uogos – žemuogės, bet ir mėlynės. Štai Elena 6 litrus mėlynių rinko 7 valandas.

Lietuvoje pamatę žemuogių kainą, žmonės praeina pro šalį: belieka tik pasimėgauti uogų kvapu

Pradėjo sirpti pirmosios miško uogos – žemuogės. Prekyvietėse už litrą kvapniųjų žemuogių uogautojai prašo 20-ies ar 25-ių eurų. Tad pamatę kainą dalis žmonių tik pasimėgauja miško uogų kvapu, o labiausiai išsiilgusieji perka po nedidukę stiklinaitę už 4 ar 5 eurus. O uogautojai neslepia – tikėtis, kad žemuogės šiemet pigs, neverta. Miškuose sausa, uogų nedaug, o ir jų ieškant tenka gerokai pavargti.

Šios uogos – tikra vitaminų bomba: valgykite į sveikatą

Dėl rūgštokai karstelėjusio skonio bruknės dažniausiai vartojamos termiškai apdorotos – tradiciškai verdamos jų uogienės su kriaušėmis ir obuoliais, jos dedamos į rauginamus kopūstus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad bruknės yra vienas pagrindinių antioksidacinių medžiagų šaltinių, įvardijamos kaip superuogos – jų naudą itin vertina Skandinavijos šalių gyventojai.
2022-08-26

Už žemuogių litrą – ir 35 eurai: žmones nustebino kainos

Miškuose ir prekyvietėse pasirodė pirmosios miško žemuogės. O už jų litrą, pavyzdžiui, sostinėje, įžūlesnį prekeiviai prašo net 35 eurų. Uogautojai sako, kad pirmosios uogos visada brangiausios. Juolab kad šiais metais dėl šaltų ir lietingų orų žemuogės neskuba rausti ir nežinia, ar nesiliaujantys lietūs jų nesupūdys. Pirmosios vasaros miško uogos jau raudonuoja ir prekyvietėse. Už litrą Karolinos rinktų uogų sostinės Benedikto turguje tektų pakloti 35 eurus.

Perspėja skubančius į miškus: už populiaraus daikto naudojimą – bauda

Vasarai įsibėgėjus dauguma mėgstančių gamtą lietuvių skuba į miškus ne tik pakvėpuoti grynu oru ar prisirinkti grybų, bet ir prisiuogauti mėlynių, kurių sezono pradžia jau galime džiaugtis. Rinkti nedideles uogas – sunkus ir varginantis darbas, tad kai kurie žmonės gudrauja ir naudoja Lietuvoje draudžiamą įrankį, liaudiškai vadinamą „šukomis“. Gamtininkas Almantas Kulbis sako, kad tokių įrankių naudojimas gali gadinti uogynus.
2021-07-02

Smaližių rojui – trys miško uogų tyrių receptai

Vasara – uogų metas. Mėlynių, žemuogių, aviečių, bruknių nauda organizmui – nenuginčijama. Galima uogas valgyti ir žalias, tačiau taip pat labai nesudėtinga namuose pasigaminti ir uogų tyrę. Keliais receptais pasidaliname ir su tv3.lt skaitytojais. Pasaulyje tyrės gaminamos iš įvairiausių uogų, vaisių ir daržovių. IKI kepyklų vadovė N. Juchnevič pastebi, kad tyrę pagaminti galima praktiškai iš visų vaisių ir uogų, kurios turi pakankamai minkštimo.
2017-07-28
Į viršų