burokėliai
                    Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „burokėliai“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „burokėliai“.
            
 Ragina burokėlius sėti prieš žiemą: rezultatas nustebins
                                Ne visi daržininkai sėja burokėlius prieš žiemą, tačiau ši praktika leidžia gauti ankstyvą derlių.  
Kokie jos privalumai, kokia gali būti rizika, kaip ir kada sėti burokėlius prieš žiemą. 
Burokėlių sėja prieš žiemą – privalumai ir trūkumai
Kaip ir svogūnus, česnakus ir morkas, burokėlius galima sėti prieš žiemos. Šis metodas tarp daržininkų mažiau paplitęs, tačiau tinkamai jį taikant derlių galima gauti 2-3 savaitėmis anksčiau nei sėjant burokėlius pavasarį.
                            
 Per žiemą burokėlius laikykite šioje vietoje: rezultatas nustebins
                                Jei neturite rūsio, daržoves vis tiek galima išlaikyti iki kito sezono. 
Bet kokias daržoves, įskaitant morkas ir burokėlius, reikia tinkamai paruošti laikymui. Jei to nepadaryti, šakniavaisiai jau žiemą ims pūti, pasidengs pelėsiu ir sugestų. Paprastai žmonės derlių deda į rūsį, tačiau jei jo nėra, egzistuoja kiti būdai, kaip išsaugoti morkas namų sąlygomis ir ką daryti su burokėliais.
                            
 Šią burokėlių mišrainę vadina skaniausia iš visų: iš rūsio dingsta žaibo greičiu
                                „Viena skaniausių burokėlių mišrainių, kurias gaminu“, – rašo tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorė. 
Reikės: 
	4 kg virtų burokėlių;
	1 kg svogūnų;
	1 st aliejaus;
	1 st acto;
	1 st cukraus;
	1 v. š. druskos;
	1 l vandens.
 
Burokėlius sutarkuojame, svogūnus nulupame ir supjaustome pusžiedžiais.  
Įkaitiname aliejų ir jame pakepiname svogūnus. Į puodą dedame tarkuotus burokėlius, svogūnus, beriame druską, cukrų, pilame actą ir vandenį. Gerai išmaišome.  
Troškiname apie 20 min.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
 
  Per žiemą burokėlius laikykite šioje vietoje: išliks kieti ir sultingi
                                Pavyzdingai užauginti burokėlius ir laiku nuimti šių daržovių derlių – tik pusė darbo. Ne ką mažiau svarbu žinoti, kaip tinkamai juos sandėliuoti – kur ir kaip laikyti, kad net po ilgo laiko šakniavaisiai neprarastų naudingųjų savybių ir puikios išvaizdos. 
Žinios apie daržovių laikymą per žiemą būtinos ne tik stambiems ūkininkams, bet ir nedidelių sklypų savininkams, auginantiems burokėliu tiktai asmeniniam vartojimui, na, ir galbūt gyvūnams, į kurių racioną įeina šviežios daržovės.
                            
 Štai kada reikia nuimti burokėlius: išduoda 1 požymis
                                Derliaus nuėmimo etapas yra ne mažiau svarbus nei jo auginimas, nes jį praleidus arba nuėmus per anksti galima prarasti daug, o gal net ir visą derlių.  
Todėl, norint gauti gerą šakniavaisių derlių, svarbu laiku iškasti ir tinkamai laikyti. 
Kada išrauti burokėlius iš lysvės?
Burokėlių derliaus nuėmimo laikas priklauso nuo oro sąlygų, burokėlių veislės, jų sėjos laiko.
                            
 Jūsų širdis jums padėkos: sultys, kurios padeda sumažinti net širdies smūgio riziką
                                Vos du burokėlių sulčių „šotai“ per dieną gali padėti sumažinti kraujospūdį – vieną iš pagrindinių širdies ligų ir insulto priežasčių. 
Naujas, intriguojantis tyrimas parodė, kad 70-mečiai, kurie dvi savaites kasdien vartojo ryškios spalvos sultis, pastebėjo, jog jų anksčiau aukštas kraujospūdis nukrito iki sveiko lygio, rašo dailymail.co.uk. 
Primename, kad tai yra tik patariminio pobūdžio straipsnis.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
 
  Patręškite savo burokėlius šiuo mišiniu: rezultatas nustebins
                                Nors burokėliai yra kultūra, kuri visiškai subręsta tik rudenį, tačiau vasarą būtina tinkamai ir kruopščiai prižiūrėti augalą, kad gautumėte didelį derlių.  
Pavyzdžiui, birželio mėnesį ekspertai pataria padaryti dvi svarbias trąšas. 
Humusas (mėšlas)
Šio komponento nereikėtų įterpti grynu pavidalu, nes taip jis tik pakenks. 
Pirmiausia mėšlas turėtų būti perpuvęs. 
Be to, jį reikėtų praskiesti vandeniu (vienai daliai humuso imti 10 dalių vandens), tada gerai išmaišyti.
                            
 Ši mišrainė – Velykų karalienė: receptą verta išbandyti
                                „Artėja Velykos ir ta proga noriu parašyti apie vieną mišrainę, be kurios šventinio stalo neįsivaizduoju“, – rašo tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė Dalia. 
Jums reikės: 
	virtų arba keptų burokėlių,
	virtų morkų,
	virtų pupelių,
	marinuotų agurkų (galite naudoti raugintus agurkus),
	truputis svogūno laiškų ir petražolių,
	druskos, pipirų,
	majonezo.
Burokėlius suvyniotus į foliją geriausia išsikepti kartu su jau kepamu kepsniu šventiniam stalui.
                            
 Sveikesnė burokėlių mišrainės versija: išsisaugokite šventėms
                                Ieškote įdėjų kalėdiniam stalui? Nauja TV3 žiniasklaidos grupės laida „Šviežios idėjos su „Lidl“ siūlo išbandyti šį burokėlių mišrainės receptą. Šįkart virtuvės šefas Justinas Kapkovičius parodė, kaip lengvai pasigaminti patiekalą, kuris puikiai tiks ir artėjančioms šventėms.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
   
  Padėkite tai į dėžės dugną ir burokėliai nesuges: gailėsitės nežinoję anksčiau
                                Burokėliai – vienos iš daržovių, kurios tinkamai laikomos gali džiuginti savo kokybe ir skoniu ilgą laiką. Norint, kad jie neišdžiūtų ir neprarastų maistinių savybių, svarbu žinoti, kokios sąlygos geriausiai tinka jų saugojimui. 
Jei sudarysite tinkamas sąlygas, burokėliai ilgai išsilaikys.
                            
 Ragina burokėlius sėti jau dabar: paaiškino, kodėl
                                Ne visi daržininkai sėja burokėlius prieš žiemą, tačiau ši praktika leidžia gauti ankstyvą derlių. Kokie jos privalumai, kokia gali būti rizika, kaip ir kada sėti burokėlius prieš žiemą. 
Kaip ir svogūnus, česnakus ir morkas, burokėlius galima sėti prieš žiemą. Šis metodas tarp daržininkų mažiau paplitęs, tačiau tinkamai jį taikant derlių galima gauti 2-3 savaitėmis anksčiau nei sėjant burokėlius pavasarį.
                            
 Ši burokėlių ir cukinijos mišrainė puikiai tiks žiemai: rekomenduoja išbandyti
                                „Koks puikus receptas paįvairinti marinuotus burokėlius. Manau, ne viena šeimininkė apsidžiaugs sunaudojus cukinijas, dėl kurių daugelis suka galvą, ką daryti”, – sako tinklaraščio „Oditėlės blogas“ autorė Edita. 
Burokėlių ir cukinijų mišrainei reikės: 3 kg virtų burokėlių; 2 kg cukinijų; 1 kg svogūnų; 200 ml aliejaus; 200-250 g cukraus; 200 ml acto; 2 v.š. su kaupu druskos; 2 didelės česnako galvutės; 1 a.š. maltų juodųjų pipirų; 1 čili pipiro.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Patręškite burokėlius šiuo mišiniu: augs kaip išprotėję
                                Burokėliai yra nepakeičiamas įvairių patiekalų ingredientas, todėl mūsų šalyje juos augina beveik visi. Jo vaisiuose yra vitamino C, vario, vitamino A ir fosforo. Todėl jis naudingas virškinimui ir imunitetui. 
Kad jūsų sklype užaugtų dideli ir saldūs burokėliai, turite žinoti keletą šios kultūros priežiūros paslapčių. Burokėliai mėgsta neužsikrėtusią derlingą dirvą, todėl prieš sodindami būtinai į žemę įberkite pelenų.
                            
 Gegužės mėnesio darbai sode ir darže: nepamirškite nė vieno
                                Gegužė – tikras pavasario mėnuo. Sodininkams ir daržininkams jau pats darbymetis. Žemė ir oras pakankamai įšilę ir dauguma augalų gali būti sėjami ar sodinami tiesiai į dirvą.  
Taip pat netrūksta ir kitų darbų: laikas tręšti, genėti, ravėti piktžoles, persodinti kambarinius augalus ir t.t. Tad peržvelkime, ką mums pataria gegužės mėnesio sėjos ir sodinimo kalendorius. 
Gegužės mėnuo dažniausiai jau tinkamas visoms daržovėms sėti bei sodinti.
                            
 Ragina grikius ruošti šiuo būdu: bus daug sveikesni
                                Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir  projektu „Nori gali“ padėsime Jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškas šios savaitės patiekalas. 
Šios  šiltos grikių ir burokėlių salotos yra lengvos, maistingos, turi daug baltymų, bei mažai kalorijų.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Kiaušiniai lupsis be jokio vargo: štai, ką reikia padaryti
                                Jau susidėliojus kiaušinių patiekalų kupiną velykinį meniu, ne mažiau svarbus klausimas – kaip gi nulupti virtus kiaušinius, kad baltymas liktų kuo lygesnis? Tokius bus ne tik maloniau valgyti, bet lygiai nuluptas lukštas pagerins ir įdarytų ar marinuotų kiaušinių išvaizdą.  
Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tam reikia prisiminti ne tik kelias naudingas gudrybes namuose, bet ir tinkamai pasirinkti kiaušinius.
                            
 Ši mišrainė – Velykų karalienė: receptą verta išbandyti
                                „Artėja Velykos ir ta proga noriu parašyti apie vieną mišrainę, be kurios šventinio stalo neįsivaizduoju“, – rašo tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė Dalia. 
  
Jums reikės: 
	virtų arba keptų burokėlių,
	virtų morkų,
	virtų pupelių,
	marinuotų agurkų (galite naudoti raugintus agurkus),
	truputis svogūno laiškų ir petražolių,
	druskos, pipirų,
	majonezo.
Burokėlius suvyniotus į foliją geriausia išsikepti kartu su jau kepamu kepsniu šventiniam stalui.
                            
 Gydytojas 1 daržovę vadina namine „Viagra“: rezultatas stebina
                                Jei norite padidinti savo lytinį potraukį, gydytojas Michaelas Mosley pataria eiti ne į vaistinę, o į maisto prekių parduotuvę. 
Pasak gydytojo Michaelo Mosley, jei jums reikia papildomos pagalbos tinkamai nusiteikti seksui, „Viagra“ nėra vienintelė išeitis. Sveikatos guru paaiškino, kad tam gali užtekti vienos kuklios daržovės. 
M.Mosley pasidalijo, kad burokėliai organizmą veikia panašiai kaip garsusis „meilės narkotikas“, rašo express.co.uk.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Išklojo tiesą apie šaltibarščių sudėtį: 1 produkto galėtų nelikti
                                Šaltibarščiai – daugelio lietuvių pamėgtas šiltojo metų laiko patiekalas, vasarą ant stalo atsirandantis vis dažniau. Biomedicinos mokslų daktarė, Lietuvos sporto universiteto docentė, dietistė Sandrija Čapkauskienė išnagrinėjo šio patiekalo sudėtį ir patarė, kokio ingrediento į šaltibarščius geriau nedėti.  
Šaltibarščių pagrindas – kefyras, burokėliai, agurkai ir žalumynai, turintys daug organizmui naudingų savybių.
                            
 Pasiruoškite burokėlių sezonui: patarė, kaip pagerinti derlių
                                TV3 laidoje „Svajonių sodai“ – parduotuvių tinklo „Žalia stotelė“ specialistės Liucijos Kunigiškytės patarimai, kaip užsiauginti gerą burokėlių derlių. Ji pažymi, kad norint išgauti geriausias burokėlių savybes labai svarbus sėjos laikas.  
„Ankstyvas veisles mes visada auginame ankstyvam vartojimui – šaltibarščiams, grilinimo sezonui. Vidutinio vėlyvumo ir vėlyvas veisles mes auginame laikymui.
                            
 Šis kiaušinių dažymo būdas sužavėjo tūkstančius: išbandykite
                                Jeigu namuose neturite margučiams skirtų dažyti dažų, nenusiminkite, nes išsisukti iš padėties padės namuose esantys produktai. Tam puikiai tiks šaldytos uogos, arbata. Tačiau, jeigu kiaušinių dažymui gadinti uogas gaila, galite kiaušinius nudažyti ir burokėliais.  
Kaip galima kiaušinius išmarginti burokėliais, pasidalino socialiniuose tinkluose aktyvi Eglė Bložienė. Moteris kone kiekvieną dieną juose dalinasi įvairiausiomis gudrybėmis, kaip per šventes galite nustebinti savo šeimą.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Prieš seksą suvalgykite šių produktų: rezultatas maloniai nustebins
                                Erekcijos problemos gali rimtai pakenkti jūsų seksualiniam gyvenimui. Neretai problemai spręsti vyrai imasi vartoti medikamentus, tačiau pasirodo, padėti gali ir tam tikri produktai. Mokslininkai teigia, kad naująja „Viagra“ vyrams gali būti burokėliai.  
Teigiama, kad natūralių savybių, kurios veikia panašiai kaip „Viagra“, yra ir violetinės, raudonos spalvos daržovėse.
                            
 Šią Ingridos mišrainę gaminsite ne kartą: tiks ir prie kitų patiekalų, ir su duonos riekele
                                „Ir vėl burokėlis. Tikrai niekad ne esu tiek daug gaminusi su juo. Matyt mane apsėdo kažkokia burokėlių karštinė. Bet gal tai nėra visai blogai? Burokėliai užsikariavo garbingą vietą mano virtuvėje ir nenori jos niekam užleisti. Šiai mišrainei ruošti  galite rinktis virtus arba keptus burokėlius. Aš vėl išsikepiau. Nes keptas burokėlis tikrai savyje turi daug daugiau sodraus skonio“, – rašo tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorė Ingrida.
                            
 Atrado superinę burokėlių mišrainę: tiks net ir Kalėdų stalui
                                „Ir vėl burokėlis. Tikrai niekad ne esu tiek daug gaminusi su juo. Matyt mane apsėdo kažkokia burokėlių karštinė. Bet gal tai nėra visai blogai? Burokėliai užsikariavo garbingą vietą mano virtuvėje ir nenori jos niekam užleisti. Šiai mišrainei ruošti  galite rinktis virtus arba keptus burokėlius. Aš vėl išsikepiau. Nes keptas burokėlis tikrai savyje turi daug daugiau sodraus skonio“, – rašo tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorė Ingrida.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Atrado kitokią burokėlių mišrainę: tinka prie visko
                                Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? 
Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir  projektu „Nori gali“ padėsime Jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškas šios savaitės patiekalas.
                            
 Ši burokėlių ir cukinijos mišrainė puikiai tiks žiemai: rekomenduoja išbandyti
                                „Koks puikus receptas paįvairinti marinuotus burokėlius. Manau, ne viena šeimininkė apsidžiaugs sunaudojus cukinijas, dėl kurių daugelis suka galvą, ką daryti”, – sako tinklaraščio „Oditėlės blogas“ autorė Edita. 
Burokėlių ir cukinijų mišrainei reikės: 3 kg virtų burokėlių; 2 kg cukinijų; 1 kg svogūnų; 200 ml aliejaus; 200-250 g cukraus; 200 ml acto; 2 v.š. su kaupu druskos; 2 didelės česnako galvutės; 1 a.š. maltų juodųjų pipirų; 1 čili pipiro.
                            
 Receptas. "Žiemos uoga"
                                INGREDIENTAI:    1 vienetas   silkių    1 vienetas   burokėlių (virtų)    1 vienetas   bulvių (virtų)    šiek tiek   petražolių    Paruošimo laikas: Apie 10 min.  Porcijų skaičius: 6   PARUOŠIMO BŪDAS:   Buroką sutarkuokite. Į vidų dėkite po nedidelį gabaliuką silkės ir supjaustytos bulvės.   Suformokite rutuliukus. Papuoškite petražolėmis.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Receptas. Silkė pataluose
                                INGREDIENTAI:    5 vienetai   kiaušinių    4 vienetai   bulvių    200 gramų   sūris (fermentinis)    2 vienetai   silkių    200 gramų   burokėlių (virti)    šiek tiek   svogūnų laiškų    250 gramų   majonezo    Paruošimo laikas: Apie 45 min.  Porcijų skaičius: 4   PARUOŠIMO BŪDAS:   Kiaušinius išverdame. Bulves supjaustome kubeliais ir dedame į pasirinkto indo apačią, aptepame majonezu. Svogūnų laiškus susmulkiname ir dedame antrą sluoksnį.
                            
 Receptas. Raudonosios salotos su fetos sūriu ir baziliku
                                INGREDIENTAI:    1 vienetas   rūgštynių (šviežios, raudonosios, gūželės)    1 vienetas   salotų (šviežios, Rocket, gūželės)    1 vienetas   svogūnų (raudoni, pjaustyti griežinėliais)    2 valgomieji šaukštai   alyvuogių aliejaus    200 gramų   feta sūrio    100 gramų   burokėlių (virti, pjaustyti plonomis skiltelėmis)    1 arbatinis šaukštelis   džiovintų bazilikų    Paruošimo laikas: Apie 5 min.   PARUOŠIMO BŪDAS:   Ingredientai nurodyti 4 asmenims.
                            
 Receptas. Burokėlių karpačio su feta ir riešutais
                                INGREDIENTAI:    šiek tiek   juodųjų pipirų (šviežiai sumalti)    šiek tiek   alyvuogių aliejaus    šiek tiek   acto (balzamiko)    100 gramų   feta sūrio    1 vienetas   burokėlių (virti)    1 sauja   riešutų (kedro)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Burokėlius supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į lėkštę. Apibarstykite burokėlius pipirais, šlakeliu acto ir aliejumi. Apiberkite smulkintu feta sūriu ir sausoje keptuvėje pakepintais kedrų riešutais. Dėkite į šaldytuvą bent 20 minučių.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Receptas. Švediškos silkių salotos
                                INGREDIENTAI:    2 vienetai   agurkų (marinuoti)    2 vienetai   bulvių (virtos)    šiek tiek   juodųjų pipirų (malti)    1 vienetas   svogūnų    2   kiaušinių (virti)    4 vienetai   silkių (filė marinuotos)    šiek tiek   druskos    180 mililitrų   grietinės    1 vienetas   burokėlių (virti)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Marinuotą silkių filė supjaustyti gabaliukais.  Burokėlį, bulves, svogūną ir agurkus supjaustyti kubeliais, permaišyti, sudėti silkę, dar kartą permaišyti.
                            
 Receptas. Ukrainietiški barščiai su kiauliena
                                INGREDIENTAI:    500 gramų   bulvių    šiek tiek   juodųjų pipirų    500 gramų   kopūstų (rauginti)    šiek tiek   laurų lapų    1 vienetas   morkų    1 vienetas   svogūnų    500 gramų   kiaulienos    šiek tiek   druskos    šiek tiek   aliejaus    šiek tiek   grietinės    2 vienetai   burokėlių    šiek tiek   žalumynų    100 gramų   pomidorų pastos     PARUOŠIMO BŪDAS:   Mėsa dedama į puodą, užpilama vandeniu, įberiama druskos, pipirų, sudedami lauro lapeliai ir verdama apie 1 valandą.
                            
 Receptas. Pyragėliai su burokėliais ir ožkos sūriu
                                INGREDIENTAI:    šiek tiek   čiobrelių    1 vienetas   kiaušinių (trynys patepimui)    2 vienetai   burokėlių (nedideli)    500 gramų   tešlos (sluoksniuota mielinė)    200 gramų   sūris (ožkos ar pan.)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Burokėlius susukti į folgą ir iškepti orkaitėje. Supjaustyti burokėlius plonais skrituliais. Tešloje išspausti skritulius stiklinės pagalba. Į tešlos skritulio vidurį padėti po burokėlio žiedą, ant viršaus sūrio gabalą, apibarstyti čiobreliu.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Receptas. Burokėlių ir skrandukų sriuba
                                INGREDIENTAI:    3 vienetai   bulvių    šiek tiek   juodųjų pipirų    100 gramų   kopūstų    1 vienetas   morkų    1 vienetas   svogūnų    3 litrai   vandens    šiek tiek   druskos    2 vienetai   sultinio (kubeliai)    2 vienetai   burokėlių    1 vienetas   čili pipirų    300 gramų   vištienos skrandukų     PARUOŠIMO BŪDAS:   Į verdantį vandenį sudėkite sultinį, bulves ir skrandukus. Pavirę 20 min., sudėkite tarkuotą morką, burokėlius, smulkintą svogūną, čili bei kopūstą.
                            
 Receptas. Marinuoti burokėliai su obuolių sultimis
                                INGREDIENTAI:    šiek tiek   burokėlių    1 litras   sulčių ((obuolių))    1 valgomasis šaukštas   druskos    Paruošimo laikas: Apie 1 val.  Porcijų skaičius: 5   PARUOŠIMO BŪDAS:   Išvirkite burokėlius ir juos sutarkuokite arba supjaustykite šiaudeliais. Susmulkintus burokėlius užpilkite sūdytomis obuolių sultimis, kaitinkite kol užvirs, pavirkite kelias minutes ir išpilstykite į sterilius stiklainius, sandariai užsukite.
                            
 Receptas. Tikras dietinis karštas kučių patiekalas
                                INGREDIENTAI:    2 vienetai   svogūnų    1 vienetas   silkių (sūdyta)    1 valgomasis šaukštas   acto    1 stiklinė   baravykų (džiovinti)    100 gramų   aliejaus    1 kilogramas   burokėlių (virti)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Džiovintus grybus paverdame ir susmulkiname, burokėlius supjaustome vienodo dydžio kubeliais, silkės filė taip pat supjaustome kubeliais, svogūną supjaustome ir apkepiname aliejuje ir viską sudedame ant burokėlių, gerai išmaišome, užpilame aliejaus, truputį acto ir troškiname, ...
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Receptas. Šaltibarščiai su obuolių sultimis
                                INGREDIENTAI:    1 vienetas   agurkų ((jeigu ilgavaisis 1 arba 2 maži))    2   burokėlių ((kumščio dydžio, virti) )    1.5 pakelio   kefyro ((kuo riebesnis))    3 vienetai   kiaušinių    0.5 litro   obuolių sulčių    šiek tiek   krapų    šiek tiek   svogūnų laiškų    šiek tiek   druskos    Paruošimo laikas: Apie 30 min.  Porcijų skaičius: 2   PARUOŠIMO BŪDAS:   Burokėliai sutarkuojami burokine tarka, agurkas supjaustomas šiaudeliais, kiaušinis, svogūno laiškai ir krapai supjaustomi kuo smulkiau.
                            
 Receptas. Rasalynė
                                INGREDIENTAI:    100 gramų   bulvių    20 gramų   svogūnų    90 gramų   silkių    1 gramas   acto    150 mililitrų   vandens    50 gramų   burokėlių (rauginti)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Receptas vienai porcijai. Silkei išimami viduriai, suvyniojama į popierių ir kepama orkaitėje. Po to išimami kaulai, minkštimas susmulkinamas. Rauginti burokėliai, silkės minkštimas užpilama burokėlių rasalu, praskiedžiama atšaldytu virintu vandeniu, pridedama druskos, pipirų ir acto.
                            
 Receptas. Vištienos ir lapkočių sriuba
                                INGREDIENTAI:    6 gabalai   vištiena ( filė)    10 vienetų   burokėlių (lapai)    2 vienetai   sultinio (vištienos (kubeliais))    1 žiupsnelis   citrinos rūgšties    šiek tiek   grietinės    Paruošimo laikas: Apie 30 min.  Porcijų skaičius: 3   PARUOŠIMO BŪDAS:   Į 2 l verdančio vandens sudėti supjaustytos vištienos filė gabaliukus ir pavirti apie 10-15 min.   Tada sudėti susmulkintus burokėlių lapus ir sultinio kubelius, Virti dar apie 10 min.   Baigiant virti, įberti citrinos rūgšties.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Receptas. Sumuštiniai su varške ir burokėliais
                                INGREDIENTAI:    1 vienetas   obuolių    šiek tiek   acto (balzaminis)    200 gramų   varškės    šiek tiek   druskos    2 vienetai   burokėlių (virti)    šiek tiek   baltųjų pipirų (malti)    šiek tiek   žalumynų    1 vienetas   duonos (Baguette)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Burokėlius sutarkuoti ir sumaišyti su varške, susmulkintu nuluptu obuoliu, balzaminiu actu, druska bei pipirais. Gauta mase užtepti duonos riekeles. Apibarstyti smulkintais žalumynais. Patiekti kaip užkandį.
                            
 Receptas. Tiršta burokelių sriuba
                                INGREDIENTAI:    šiek tiek   cukraus    1.5 valgomojo šaukšto   kvietinių miltų    1 valgomasis šaukštas   acto    šiek tiek   druskos    2 valgomieji šaukštai   sviesto    4 valgomieji šaukštai   grietinės    1 litras   sultinio    1 kilogramas   burokėlių (virti)    šiek tiek   žalumynų     PARUOŠIMO BŪDAS:   Nuluptus ir sutarkuotus burokėlius užpilkite 5-6 šaukštais vandens arba sultinio, įdėkite 1 šaukštą sviesto ir kelias minutes patroškinkite.
                            
 Receptas. Močiutės barščiai
                                INGREDIENTAI:    1 vienetas   morkų    1 vienetas   svogūnų    100 gramų   jautienos    100 gramų   konservuotų pupelių    2 vienetai   burokėlių (virti)    50 gramų   grybų (džiovinti (arba grybų sultinys))     PARUOŠIMO BŪDAS:   Jautieną susmulkinti pailgomis juostelėmis ir apkepti kartu su svogūnu ir morkyte aliejuje. Burokėlius sutarkuoti ir sudėti į puodą, užpilti jautienos sultiniu. Sudėti jautieną, virtas pupeles ir grybus. Įdėti du lauro lapelius ir saujelę rutulinių pipirū.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Receptas. Burokėlių ir brokolių salotos
                                INGREDIENTAI:    50 gramų   svogūnų (laiškai)    1 vienetas   marinuotų agurkų    šiek tiek   druskos    2 valgomieji šaukštai   aliejaus    400 gramų   burokėlių    400 gramų   brokolių     PARUOŠIMO BŪDAS:   Padažui papildomai reikės: šaukštas aliejaus, šaukštelis acto, truputį druskos, cukraus.  Virti burokėliai ir brokoliai supjaustomi kvadratėliais, o agurkas griežinėliais. Viskas sumaišoma, užberiama supjaustytų svogūnų laiškų, pagardinama, užpilama aliejumi ir padažu.
                            
 Receptas. Burokėlių salotos su medaus padažu
                                INGREDIENTAI:    šiek tiek   anyžių    šiek tiek   juodųjų pipirų (malti)    2.5 valgomojo šaukšto   medaus    1 valgomasis šaukštas   garstyčių    šiek tiek   druskos    1 stiklinė   aliejaus    4 vienetai   burokėlių (virti)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Burokėlius supjaustyti šiaudeliais. Citrinos sultis sumaišyti su medumi, garstyčiomis, pasūdyti, įberti pipirų, supilti aliejų, išmaišyti ir palaikyti šaltai šaldytuve. Burokėlius sumaišyti žiupsneliu anyžiaus ir marinatu.
                            
 Receptas. Burokėlių salotos su kukurūzais
                                INGREDIENTAI:    3 vienetai   agurkų (marinuoti)    šiek tiek   juodųjų pipirų (malti)    250 gramų   kukurūzų (konservuoti)    1 vienetas   svogūnų    šiek tiek   druskos    šiek tiek   aliejaus (saulėgrąžų)    5 vienetai   burokėlių (virti, nedideli)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Sutarkuokite burokėlius ir agurkus.  Svogūną smulkiai sukapokite. Burokėlius sumaišykite su agurkais, svogūnais, kukurūzais, prieskoniais ir aliejumi.  Skanu tiek vienos, tiek kaip garnyras prie mėsos ar žuvies.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Receptas. Daržovių sriuba
                                INGREDIENTAI:    4 vienetai   bulvių    šiek tiek   juodųjų pipirų    1 vienetas   laurų lapų (lapeliai)    2 vienetai   morkų    500 gramų   jautienos (šonkauliai)    2 litrai   vandens    šiek tiek   druskos    100 gramų   burokėlių (marinuoti)    šiek tiek   žalumynų (džiovinti)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Porcijomis supjaustyti šonkauliukus ir 20-30 min kepti 200 C orkaitėje.
                            
 Receptas. Burokėlių mišrainė žiemai
                                INGREDIENTAI:    200 gramų   cukraus    šiek tiek   juodųjų pipirų    šiek tiek   laurų lapų    2 kilogramai   pomidorų pastos (žali)    2 kilogramai   svogūnų    2 valgomieji šaukštai   druskos    200 gramų   aliejaus    2 kilogramai   burokėlių (švieži)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Burokėlius nuskusti ir sutarkuoti, svogūnus supjaustyti šiaudeliais, pomidorus -nedidelėm skiltelėm, viską sudėti ir troškinti 40min. Pradžioj atrodys daug masės, bet troškinant sukris, atsiras skysčio.
                            
 Receptas. Burokėlių karpačio su krienų antpilo salotomis bei smulkintomis saulėgrąžomis
                                INGREDIENTAI:    1 valgomasis šaukštas   krienų    1 arbatinis šaukštelis   medaus (skystas)    1 valgomasis šaukštas   saulėgrąžų (gliaudytos)    1 sauja   špinatų    1 valgomasis šaukštas   alyvuogių aliejaus    1 vienetas   burokėlių (nedideli)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Dubenyje sumaišome krienus, alyvuogių aliejų bei citrinos sultis, į šį antpilą įmaišome ir špinatus. Saulėgrąžas virtuviniu kombainu arba peiliu smulkiai sukapojame.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Receptas. Įdaryti kiaušiniai
                                INGREDIENTAI:    6 vienetai   kiaušinių    1 vienetas   burokėlių (virti)    2 vienetai   silkių    0.5 vieneto   citrinų sultys    2 valgomieji šaukštai   grietinės    1 valgomasis šaukštas   ikrų (raudonieji)    šiek tiek   druskos    Paruošimo laikas: Apie 30 min.  Porcijų skaičius: 6   PARUOŠIMO BŪDAS:   Išvirkite kiaušinius, užpilkite šaltu vandeniu, nulupkite, supjaustykite per pusę. Išimkite trynius į atskirą dubenėlį ir gerai sumaišykite šakute.
                            
 Receptas. Burokėlių ir pupelių mišrainė
                                INGREDIENTAI:    100 gramų   pupelių    šiek tiek   saulėgrąžų (lukštentos)    šiek tiek   aliejaus    2 vienetai   burokėlių (marinuoti)    šiek tiek   sezamo sėklų     PARUOŠIMO BŪDAS:   Iš vakaro užmerktas pupeles išvirti. Sezamo sėklas ir saulėgrąžas pakepinti. Krėsti tarkuotus marinuotus burokėlius ir gardinti aliejumi bei viską gerai išmaišyti.
                            
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 