alyvuogių aliejus
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „alyvuogių aliejus“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „alyvuogių aliejus“.
Prieš naktį išbandykite šį triuką: knarkti nustosite akimirksniu
Knarkiantys naktimis dažnai patys nesupranta, kad kelia didelį triukšmą ir trikdo kitų žmonių miegą, o kartais nutinka ir taip, kad patys pabunda nuo savo knarkimo. Kad taip nenutiktų, ekspertai patarė, ką reikia daryti, kad nustotumėte knarkti.
Vienas iš šalutinių knarkimo padarinių yra fragmentiškas miegas, dėl kurio po nakties jaučiamės mieguisti ir tai gali nepraeiti visą dieną.
Knarkimas yra dažna problema, su ja susiduria milijonai žmonių visame pasaulyje.
Šis aliejus – aukso gysla širdžiai: ragina naudoti dažniau
Alyvuogių aliejus – tai ne tik mėgstamas kulinarinis ingredientas, bet ir galingas sveikatos sąjungininkas, kurio nauda akivaizdi visame pasaulyje.
Šis natūralus produktas, išgaunamas iš alyvmedžių vaisių, pasižymi daugybe savybių, kurios gali pagerinti mūsų sveikatą. Štai dešimt alyvuogių aliejaus nauda, kurių negalite ignoruoti.
Širdies sveikata
Alyvuogių aliejus yra turtingas mononesočiųjų riebalų, kurie padeda sumažinti blogojo cholesterolio (LDL) kiekį.
Ispanijoje atšaukiamas PVM alyvuogių aliejui
Ispanijos kairiųjų vyriausybė penktadienį pranešė panaikinsianti pridėtinės vertės mokestį (PVM) alyvuogių aliejui – pagrindiniam ispanų virtuvės produktui, kurio kaina smarkiai išaugo dėl sausų, smarkiai sumažinusių alyvuogių derlių šalyje.
Socialistų premjero Pedro Sanchezo (Pedro Sančeso) vyriausybė nuo liepos „visam laikui“ įtrauks alyvuogių aliejų į „būtiniausių prekių“, kurioms šis mokestis netaikomas, sąrašą, teigiama Biudžeto ministerijos pranešime.
Šie produktai – aukso gysla kepenims: valgykite dažniau
Mityba atlieka svarbų vaidmenį, palaikant sklandžią kepenų veiklą. Daugelyje maisto produktų yra junginių, kurie, kaip įrodyta, padeda gerinti kepenų fermentų veiklą, apsaugo nuo riebalų kaupimosi, mažina uždegimą ir oksidacinį stresą.
Kepenys yra atsakingos už organizmo procesus – nuo baltymų, cholesterolio ir tulžies gamybos iki vitaminų, mineralų ir net angliavandenių kaupimo.
Unikauskas patarė, ką naudoti maisto kepimui: daugelis to nežino
Lietuvoje maisto gamybai dažniausiai naudojamas rafinuotas sėklų aliejus. TV3 laidos „Kviečiame daktarą“ vedėjas Alvydas Unikauskas atskleidė, kad būtent sėklų aliejus yra sveikatai nepalankiausias produktas ir patarė kuo jį pakeisti.
Vietoje sėklų aliejaus kepimui profesorius pataria rinktis taukus, sviestą, kokosų aliejų, o trumpam kepimui netgi tinka alyvuogių aliejus.
„Šaltiems patiekalams tinka visi pirmo spaudimo, chemikalais nepaskaninti aliejai“, – teigia A. Unikauskas.
Labiausiai vagiama prekė Ispanijoje – aliejus, vagys net buriasi į organizuotas grupuotes
Alyvuogių aliejus slysta iš Ispanijos mažmenininkų rankų. Šis pagrindinis virtuvės produktas pramintas „skystuoju auksu“, nes tapo labiausiai vagiama preke iš Ispanijos prekybos centrų. Dėl sausrų ir karščio bangų alyvuogių aliejaus kaina Ispanijoje išaugo, todėl jis šalyje tapo labai brangia preke. 70 proc. šalies regionų jis yra labiausiai vagiamas iš prekybos centrų, aplenkdamas kitus populiarius delikatesus, pavyzdžiui, „ibérico“ kumpį.
Alyvuogių aliejaus kaina Graikijoje per metus išaugo 67 proc.
Graikijoje smarkiai išaugo alyvuogių aliejaus kaina. Vartotojai šiuo metu už litrą įprasto alyvuogių aliejaus moka daugiau nei kada nors anksčiau – nuo 12 iki 15 eurų. Kovą „skystojo aukso“ – taip kartais vadinamas alyvuogių aliejus – kaina buvo 67,2 proc. didesnė, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, trečiadienį pranešė statistikos agentūra „Elstat“.
Kainų sprogimą sukėlė labai prastas 2022/2023 metų sezono derlius.
Šie produktai padės jūsų inkstams: ragina valgyti dažniau
Kai kurie maisto produktai gali būti naudingi inkstams. Pavyzdžiui, tamsūs lapiniai žalumynai, riebi žuvis ar uogos. Tad svarbu maitintis tinkamai, norint pagerinti inkstų veiklą.
Inkstai filtruoja iš kraujo susidariusias atliekas ir su šlapimu išleidžia jas iš organizmo. Jie taip pat yra atsakingi už skysčių ir elektrolitų kiekio subalansavimą.
Šias užduotis inkstai atlieka be išorinės pagalbos.
Knarkti nustosite akimirksniu: štai, ką reikia daryti
Jei knarkiate, greičiausiai nesuvokiate, kokį triukšmą keliate, tačiau tai trikdo partnerio miegą. Tad ekspertai atskleidė, ką reikia daryti, jei norite nustoti knarkti akimirksniu.
Vienas iš šalutinių knarkimo padarinių yra fragmentiškas miegas, dėl kurio dieną jaučiamas mieguistumas. Knarkimas yra dažna problema, su kuria susiduria apie milijonai žmonių visame pasaulyje. Kodėl knarkiate? Ką galite padaryti, kad knarkimas liautųsi?
Miegant atsipalaiduoja gerklės raumenys.
Šie produktai – aukso gysla širdžiai: sveikata padėkos
Kardiologas pataria, kaip sumažinti blogojo cholesterolio kiekį iki minimumo ir padidinti gerojo cholesterolio kiekį – nuo mėgstamų pusryčių iki užkandžių.
Didelis cholesterolio kiekis pamažu kenkia arterijoms ir padidina širdies ligų ir insulto riziką. Laimei, septyni maisto produktai jums gali padėti viso to išvengti.
REKLAMA
REKLAMA
Alyvuogės ir jų aliejus bus brangesni: sausra Ispanijoje kenkia derliui
Ispanijoje vyraujanti sausra ir aukšta temperatūra kelia didelį nerimą dėl alyvuogių derliaus šioje šalyje šiais metais, po itin sudėtingų 2022-ųjų.
Ispanija yra laikoma didžiausia pasaulyje alyvuogių aliejaus gamintoja.
„Nuo sausio mėnesio beveik nelijo. Žemė labai sausa“, – su nerimu kalbėjo smulkiųjų ūkininkų sąjungos UPA generalinis sekretorius Cristobalis Cano pietiniame Andalūzijos regione, Ispanijos alyvuogių aliejaus pramonės širdyje.
Prieš naktį suvalgykite šių produktų: sumažins knarkimą
Knarkimas erzina, svarbiausia, kad tai gali būti prastos sveikatos požymis. Knarkimas paveikia ne tik knarkiantįjį, bet ir aplinkos žmones. Išbandykite šias paprastas priemones, kurios padės atsikratyti knarkimo.
Remiantis Nacionalinio miego fondo duomenimis, naktimis knarkia maždaug vienas iš trijų vyrų ir viena iš keturių moterų.
Knarkimą gali nulemti kelios priežastys, viena jų – antsvoris. Jei knarkiate nedažnai, tai nėra didelė problema.
Parduotuvėje pirkite šiuos aliejus: jūsų sveikata padėkos
Galima drąsiai teigti, kad pravėrus kone kiekvieno lietuvio namų duris, rastume vieną produktą, kurį dažnas laiko savo virtuvėje – aliejų. Šiuo metu rinkoje jų galima rasti pačių įvairiausių – alyvuogių, avokadų, kokosų, linų sėmenų ir t. t. Tačiau, kaip žinoti, kad vartojamas aliejus yra nekenksmingas mūsų sveikatai?
Apie palankiausius organizmui aliejus ir dažniausias vartojimo klaidas naujienų portalui tv3.lt pasakoja dietistė Vaida Kurpienė.
Receptas. Rytietiškos baklažanų, avinžirnių ir alyvuogių salotos
INGREDIENTAI: 100 gramų alyvuogių 1 vienetas baklažanų 1 česnakų (padažui) 1 vienetas paprikų 1 vienetas pomidorų pastos 1 stiklinė žirnių (Avinžirniai) šiek tiek alyvuogių aliejaus (padažui) šiek tiek acto (balzaminis, padažui) šiek tiek sojos padažo (padažui) šiek tiek čili pipirų (padažui) šiek tiek žalumynų (padažui) PARUOŠIMO BŪDAS: Baklažaną supjaustome maždaug 1 cm griežinėliais, pabarstom druska, paliekam 10-15 min.
Receptas. Česnakiniai šašlykai
INGREDIENTAI: 5 česnakų 4 valgomieji šaukštai petražolių 2 kilogramai kiaulienos 250 mililitrų alyvuogių aliejaus šiek tiek druskos 4 valgomieji šaukštai raudonėlių PARUOŠIMO BŪDAS: Sutrinkite česnakus ir sumaišykite su raudonėliu ir petražolėmis. Mėsą supjaustykite gabaliukais ir sumaišykite su česnako ir kitų prieskonių mišiniu. Apšlakstykite mėsą citrinos sultimis ir užpilkite aliejumi. Išmaišykite ir laikykite šaldytuve apie 24 valandas.
Receptas. Trinta sriubytė
INGREDIENTAI: 2 česnakų 2 vienetai morkų 1 vienetas salierų 2 vienetai svogūnų šiek tiek alyvuogių aliejaus 200 gramų dešros (vytinta Biovela) 200 gramų pieno šiek tiek kiaulės šoninės (Biovela) 2.5 litro sultinio šiek tiek prieskonių 800 gramų žiedinių kopūstų Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Aliejuje pakepinkite smulkintus svogūnus ir česnakus.
Receptas. Vištiena su anakardžių riešutais
INGREDIENTAI: šiek tiek vištiena (file) šiek tiek makaronų (tagliatelle) šiek tiek grietinėlės ((12% riebumo)) 120 gramų riešutų (anakardžiai) 1 sauja gražgarsčių 1 sauja gražgarsčių 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus 2 vienetai ruošinio („MAGGI Idea... Vištienai grietinėlės ir žolelių padaže”) 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus šiek tiek druskos Paruošimo laikas: Apie 45 min.
Receptas. Kepti avienos šonkauliai
INGREDIENTAI: 5 česnakų šiek tiek juodųjų pipirų (šviežiai malti) 1 sauja rozmarino (smulkintas) šiek tiek alyvuogių aliejaus šiek tiek druskos (košerinė) 1.5 kilogramo avienos (šonkauliai) 1 sauja mėtų (kapota) PARUOŠIMO BŪDAS: Viename dubenėlyje sumaišyti druską, pipirus, rozmariną, mėtą ir smulkintą česnaką. Avienos šonkaulius įtrinti alyvuogių aliejumi bei prieskonių mišiniu ir palikti šaltai bent 1 val. Po 1 val. apkepinti keptuvėje.
Receptas. Argentinietiškas sojos kepsnys
INGREDIENTAI: 2 česnakų šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 1/3 stiklinės kviečių (gemalai) 3 valgomieji šaukštai petražolių (smulkintos) 2 stiklinės sojos (miltai) 1 vienetas svogūnų 3 vienetai kiaušinių 1 stiklinė kvietinių miltų (pilno grūdo) 4 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus šiek tiek džiūvesėlių (malti) 0.5 stiklinės pieno 2 valgomieji šaukštai vandens 2 arbatiniai šaukšteliai druskos šiek tiek aliejaus ((kepimui)) ...
Receptas. Skrudintos daržovės pitoje su mocarela sūriu
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 1 vienetas paprikų (geltonoji) 1 vienetas svogūnų 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus 0.5 stiklinės pievagrybių 1 vienetas cukinijos 3/4 stiklinės mocarelos sūrio (smulkintas) 2 valgomieji šaukštai padažo (salotoms) PARUOŠIMO BŪDAS: Papildomai dar reikės 2 pitų. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.
Receptas. Pievagrybių sriuba su migdolų riešutais
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų (malti) šiek tiek migdolų šiek tiek petražolių 3 valgomieji šaukštai kvietinių miltų 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus 250 gramų pievagrybių 1.5 litro vandens 120 gramų grietinėlės šiek tiek druskos 3 valgomieji šaukštai sviesto 1 valgomasis šaukštas sultinio (daržovių, sausas) PARUOŠIMO BŪDAS: Pievagrybius susmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje su pora šaukštų aliejaus.
Receptas. Vištienos ritinėliai su špinatais ir feta sūriu
INGREDIENTAI: 4 česnakų šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 1 vienetas svogūnų 250 gramų špinatų (šaldyti/švieži) 4 vienetai kiaulienos kumpio (rūkytas, riekelės) 1 vienetas vištiena (krūtinėlės) šiek tiek alyvuogių aliejaus 100 gramų feta sūrio šiek tiek druskos PARUOŠIMO BŪDAS: Svogūnas supjaustomas mažais kubeliais. Smulkiai supjaustomas česnakas ir kartu su svogūnu pakepinamas įkaitintame alyvuogių aliejuje.
Receptas. Spageti su kukuliais ir lydyto sūrelio padažu
INGREDIENTAI: 500 gramų kiaulės faršo 1 pakelis spagečių 1 vienetas svogūnų 1 vienetas kiaušinių šiek tiek druskos šiek tiek džiūvesėlių (apvaliojimui) šiek tiek juodųjų pipirų Padažui: 2 stiklinės pieno 150 gramų lydyto sūrio 100 gramų sviesto 5 alyvuogių aliejaus 4 valgomieji šaukštai kvietinių miltų Kepimui: šiek tiek aliejaus Paruošimo laikas: Apie 45 min.
Receptas. Argentinietiškas jautienos kepsnys
INGREDIENTAI: 3 česnakų šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 1 ir 1/5 kilogramo jaučio kumpio 100 mililitrų alyvuogių aliejaus šiek tiek druskos 1 valgomasis šaukštas raudonėlių Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Viename dubenyje sumaišyti aliejų, išspaustą česnaką ir SANTA MARIA raudonėlius. Jautienos kumpį padalinti į 6 lygias dalis (maždaug po 200 g), sudėjus į dubenį aplieti paruoštu marinatu ir uždengus palaikyti šaltai apie 1 val.
Receptas. Kopūstų ir morkų salotos (Λαχανοσαλάτα)
Tai populiarios žiemos sezono salotos. Jei norisi sotesnių - galima dėti majonezo. Taip pat galima pagardinti rūgščiu obuoliu ar razinomis. Šitos salotos puikiai tiks ir kasdieniam ir šventiniam stalui.
Receptas. Raudonosios salotos su fetos sūriu ir baziliku
INGREDIENTAI: 1 vienetas rūgštynių (šviežios, raudonosios, gūželės) 1 vienetas salotų (šviežios, Rocket, gūželės) 1 vienetas svogūnų (raudoni, pjaustyti griežinėliais) 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus 200 gramų feta sūrio 100 gramų burokėlių (virti, pjaustyti plonomis skiltelėmis) 1 arbatinis šaukštelis džiovintų bazilikų Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Ingredientai nurodyti 4 asmenims.
Receptas. Marinuota vištiena
INGREDIENTAI: 0.5 vieneto citrinų 1 česnakų 1 arbatinis šaukštelis čiobrelių 1 arbatinis šaukštelis krapų 1 arbatinis šaukštelis rozmarino 1 kilogramas vištienos sparnelių 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus šiek tiek druskos 1 valgomasis šaukštas prieskonių (vištienai) 3 valgomieji šaukštai vorčesterio padažo 1 valgomasis šaukštas kario PARUOŠIMO BŪDAS: Prieskonius vištienai sumaišykite su kario milteliais, druska, susmulkintu če...
Receptas. John Torode kepsnys
INGREDIENTAI: 6 česnakų 2 valgomieji šaukštai čiobrelių 2 valgomieji šaukštai rozmarino 1 kilogramas kiaulės prandinės 200 mililitrų alyvuogių aliejaus PARUOŠIMO BŪDAS: Kiaulieną supjaustome maždaug 2 cm storio gabaliukais. Kiaulienos kepsnelius sumaišome su sutrintais česnakais, čiobreliais ir rozmarinu. Mėsą užpilame aliejumi, kad apsemtų ir laikome šaltai apie 1-2 paras. Po to kepame griliuje.
Receptas. Egzotinės salotos su graikiniais riešutais
INGREDIENTAI: 200 gramų graikinių riešutų 0.5 vieneto kopūstų (raudonieji) 3 vienetai obuolių (žali) 20 vienetų vyniuogių 50 gramų alyvuogių aliejaus šiek tiek druskos PARUOŠIMO BŪDAS: Kopūstą supjaustyti. Obuolius supjaustyti kubeliais ir apšlakstyti citrinos sultimis. Vynuoges perpjauti per pusę, riešutus šiek tiek pasmulkinti. Viską sumaišyti ir užpilti alyvuogių aliejumi bei citrinos sultimis. Jei reikia - pasūdyti. Salotas papuošti žalių salotų lapais.
Receptas. Gurmaniškas guliašas „San Tropez“
INGREDIENTAI: 6 česnakų šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 1 vienetas paprikų (raudona) 1 vienetas vištos filė šiek tiek alyvuogių aliejaus 250 gramų pomidorų padažo šiek tiek druskos šiek tiek prieskonių („IKI Gurmanų“) 50 gramų padažo (bazilikų) PARUOŠIMO BŪDAS: Supjaustome mažais gabaliukais vištienos filė ir sumaišome su pomidorų padažu, druska, pipirais, bazilikų padažu, smulkiai supjaustyta raudonąja paprika, susmulkintu česnaku ir prieskoni...
Receptas. Graikiško stiliaus vištienos gabaliukai su pomidorais
INGREDIENTAI: 80 gramų artišokų (marinuoti, pjaustyti) 150 gramų pomidorų pastos (vyšniniai, pjaustyti) 40 gramų svogūnų (raudonieji, pjaustyti) 40 gramų alyvuogių aliejaus 1 valgomasis šaukštas acto (balzamiko) 1 valgomasis šaukštas aliejaus 1 valgomasis šaukštas prieskonių (mėsos, Santa Maria su čiobreliais) 40 gramų gražgarsčių (lapeliai) 400 gramų kumpio (vištienos) Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Receptas. Višta su grybais ir džiovintais vaisiais
INGREDIENTAI: 12 vienetų abrikosų (džiovinti) šiek tiek cinamono 12 vienetų figų (džiovintos) šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 0.5 stiklinės krapų (smulkinti) šiek tiek muskato 1 stiklinė ryžių 6 vienetai slyvų (džiovintos) 3 vienetai svogūnų 1.5 kilogramo vištiena 0.5 stiklinės alyvuogių aliejaus 1 stiklinė baltojo vyno (sausas) 300 gramų pievagrybių šiek tiek druskos 0.5 stiklinės razinų PARUOŠIMO BŪDAS: Vištą ger...
Receptas. Jautienos "Fajitas"
INGREDIENTAI: 2 kilogramai jautienos 3 vienetai svogūnų (raudoni) 3 vienetai paprikų (raudonos) 3 vienetai paprikų (geltomos) 3 vienetai paprikų (žalios) 4 skiltelės česnakų 2 vienetai citrinų (šviežiai spaustos sultys) 100 gramų alyvuogių aliejaus 3 gramai pipirai (juodieji) 5 gramai pipirai (chipotle) 16 vienetų tortilijos (miltinės (15 cm skersmens)) 500 gramų grietinės 100 gramų gražgarsčių 100 gramų špinatų (lapai) 100...
Receptas. Burokėlių karpačio su feta ir riešutais
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų (šviežiai sumalti) šiek tiek alyvuogių aliejaus šiek tiek acto (balzamiko) 100 gramų feta sūrio 1 vienetas burokėlių (virti) 1 sauja riešutų (kedro) PARUOŠIMO BŪDAS: Burokėlius supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į lėkštę. Apibarstykite burokėlius pipirais, šlakeliu acto ir aliejumi. Apiberkite smulkintu feta sūriu ir sausoje keptuvėje pakepintais kedrų riešutais. Dėkite į šaldytuvą bent 20 minučių.
Receptas. Avinžirnių kremas su krevetėmis
INGREDIENTAI: 1 pakelis krevečių (tigrinės, karališkos) 1 skardinė avinžirniai (konservuoti) 1 vienetas citrinų 2 skiltelės česnakų 1 vienetas paprikų (žalia) 1 vienetas paprikų (raudona) šiek tiek pipirai šiek tiek krapų šiek tiek alyvuogių aliejaus 4 valgomieji šaukštai padažo ( Tahini (skrudintų sezamų pastos)) Paruošimo laikas: Apie 45 min.
Receptas. Pomidorų ir arbūzų salotos
INGREDIENTAI: 250 gramų pomidorų pastos 250 gramų arbūzų 6 lapai bazilikų 3 arbatiniai šaukšteliai alyvuogių aliejaus 1 arbatinis šaukštelis citrinų sultys šiek tiek druskos šiek tiek pipirai Paruošimo laikas: Apie 20 min. Porcijų skaičius: 2 PARUOŠIMO BŪDAS: Pomidorus supjaustykite kubeliais, iš arbūzo išrinkite sėklas, taip pat supjaustykite ir viską sudėkite į dubenį. Suplėšykite baziliko lapelius ir sumeskite juos į dubenį.
Receptas. Pyragėliai su paprikomis ir juoduoju kumpiu
INGREDIENTAI: 2 česnakų šiek tiek juodųjų pipirų 1 vienetas paprikų (raudona) 1 vienetas kiaušinių 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus 60 gramų pieno šiek tiek druskos šiek tiek raudonėlių 300 gramų kumpio (juodasis Biovela) 400 gramų sluoksniuotos tešlos (bemielė) Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Papriką iškepti orkaitėje, nulupti odelę, išimti vaiskotį ir sėklidžius, supjaustyti kubeliais.
Receptas. Tuno salotos su kiaušiniais bei kukurūzais
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 1 vienetas kukurūzų (konservuoti, skardinė) šiek tiek paprikų (raudonoji, smulkinta (papuošimui)) šiek tiek petražolių (smulkintos) 1 vienetas porų 1 vienetas svogūnų 3 vienetai kiaušinių (kietai virti) 1 vienetas tunų (konservuotas savo sultyse, skardinė) 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus šiek tiek majonezo šiek tiek druskos PARUOŠIMO BŪDAS: Svogūną susmulkinti, pabarstyti prieskon...
Receptas. Kepti pomidorai su česnakais
INGREDIENTAI: 4 vienetai česnakų šiek tiek juodųjų pipirų (grūsti) 4 vienetai pomidorų pastos 4 arbatiniai šaukšteliai alyvuogių aliejaus šiek tiek druskos šiek tiek žalumynų PARUOŠIMO BŪDAS: Pomidorų viršuje padaryti kelias įpjovas, kad pomidorą būtų galima šiek tiek praskėsti. Pomidorus sudėti ant atskirų folijos lapelių. Į įpjovą įpilti po šaukštelį aliejaus, įdėti po vieną supjaustyto česnako skiltelę, pasūdyti, įberti pipirų bei mėgiamų prieskonių.
Receptas. Žuvies užkepėlė Kūčių stalui
INGREDIENTAI: 1 vienetas morkų 300 gramų ryžių 1 vienetas svogūnų 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus šiek tiek druskos šiek tiek aliejaus (kepimui) šiek tiek prieskonių (žuvies) 500 gramų žuvies (faršas) 1 vienetas cukinijos (nedidelė) 150 gramų jūros gėrybių PARUOŠIMO BŪDAS: Morką, cukiniją sumalkite smulkiai. Svogūną supjaustykite smulkiai ir pakepinkite, poto sudėkite kitas susmulkintas daržoves.
Receptas. Skaniosios salotos
INGREDIENTAI: 1 vienetas agurkų 2 česnakų 200 gramų kopūstų (kininiai) 1 vienetas kiaušinių (virti) šiek tiek alyvuogių aliejaus šiek tiek majonezo 2 vienetai duonos (balta, riekelės) Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Duoną supjaustome kubeliais ir pakepiname keptuvėje (įkaitinę šlakelį aliejaus), kol gražiai pagelsta. Supjaustome kopūstą, kiaušinį, agurką. Įmaišome sutrintą česnaką. Apiberkite duona. Skanu su majonezu.
Receptas. Morkų salotos su vištų širdelėmis ir grybais
INGREDIENTAI: 3 vienetai juodųjų pipirų šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 2 vienetai morkų 2/5 vieneto pastarnokų 1 vienetas svogūnų 150 gramų vištienos širdelių 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus 80 gramų pievagrybių 100 gramų parmezano sūrio šiek tiek druskos 50 gramų grietinės 1 vienetas laurų lapų šiek tiek žolelių ir česnakų mišinio Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Receptas. Maskvos salotos
INGREDIENTAI: 2 vienetai agurkų (maži) 2 vienetai morkų 1 stiklinė žirnių 400 gramų vištos filė šiek tiek alyvuogių aliejaus 2 vienetai marinuotų agurkų 1 valgomasis šaukštas kaparėlių (konservuoti) PARUOŠIMO BŪDAS: Vištieną supjaustome kubeliais ir verdame su prieskoniais 5 - 7 min., bulves, morkas taip pat pjaustome kubeliais. Į verdantį vandenį sudedame morkas ir užvirus paverdame pora minučių. Sudedame bulves ir užvirus dar verdame 4 - 5 min.
Receptas. Ryžių ir cukinijų apkepas
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 0.5 stiklinės ryžių 1 vienetas svogūnų 3 vienetai kiaušinių 150 gramų sūris 2 arbatiniai šaukšteliai alyvuogių aliejaus šiek tiek druskos 1 vienetas cukinijos Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Ryžius užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti 10 min. Po to virkite 5 minutes. Vandenį nupilkite. Svogūną pakepinkite aliejuje. Įmaišykite tarkuotas cukinijas, po to ryžius.
Receptas. Salotos su lašiša kalėdoms
INGREDIENTAI: 0.5 vieneto avokadų 1 vienetas pomidorų pastos 0.5 vieneto salotų (Iceberg) 0.5 vieneto svogūnų (mėlynieji) 150 gramų lašišų šiek tiek alyvuogių aliejaus PARUOŠIMO BŪDAS: Salotas suplėšyti, avokadą, pomidorą, lašišą bei svogūną supjaustyti ir viską apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Galima dėti jūsų mėgiamų prieskonių. Skanaus.
Receptas. Sveikos tuno salotos
INGREDIENTAI: 1 skardinė tunų (konservuotas) 200 gramų salotų (lapai) 1 vienetas svogūnų (mėlynieji) 1 vienetas paprikų (žalia) 3 vienetai pomidorų pastos 50 gramų kukurūzų (konservuoti) 1 žiupsnelis druskos 1 žiupsnelis pipirai 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus Paruošimo laikas: Apie 30 min. Porcijų skaičius: 2 PARUOŠIMO BŪDAS: Salotų lapus suplėšome iki tinkamo dydžio salotoms, į jas dedame pjaustytą svogūną, papriką, pomidorus.
Receptas. Makaronai su pupelėmis ir pomidorų padažu
Pupelės gal kiek neįprastas ingredientas makaronams, bet suteikia įdomų skonį.
INGREDIENTAI: 400 gramų konservuotos baltos pupelės 300 gramų makaronų 150 gramų konservuotų pomidorų (trinti) 1 vienetas morka 1 vienetas saldžiosios paprikos 30 gramų kietojo sūrio (tarkuotas) 1 saujelė petražolių (smulkintos) 1 skiltelė česnakas 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus 2 žiupsneliai grūsti juodieji pipirai 2 žiupsneliai druskos šiek tiek ...
Receptas. Žaliųjų citrinų ir guaca mole užkandis su fetos sūriu
INGREDIENTAI: 1 vienetas avokadų 20 gramų kalendrų (šviežios) 150 gramų kopūstų (savojinis, pjaustytas juostelėmis) 1 arbatinis šaukštelis alyvuogių aliejaus 50 gramų feta sūrio (trupintas) šiek tiek druskos 80 mililitrų žaliųjų citrinų (šviežiai spaustos sultys) 0.5 arbatinio šaukštelio akmens druskos (malunėlyje) 1 valgomasis šaukštas maltos aitriosios paprikos ((arba SANTA MARIA aitriųjų paprikų)) 4 vienetai tortilijos Paruošimo laikas: Api...
Receptas. Vištiena šampano padaže
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų (malti) šiek tiek svogūnų (laiškai) 500 gramų vištiena 10 gramų kvietinių miltų (padažui) 30 gramų alyvuogių aliejaus 30 mililitrų baltojo vyno (padažui, pusiau sausas) 50 mililitrų pieno (padažui) 100 gramų pievagrybių (padažui) 20 mililitrų grietinėlės (padažui, 30%) šiek tiek druskos 40 gramų sviesto (padažui) 200 mililitrų putojančio vyno PARUOŠIMO BŪDAS: Paruošti padažą: grybus supjausty...
Receptas. Salotos su alyvuogėmis
INGREDIENTAI: 1 vienetas agurkų 100 gramų alyvuogių 200 gramų salotų 100 gramų lašišų šiek tiek alyvuogių aliejaus 1 vienetas batono (riekelės) PARUOŠIMO BŪDAS: Salotas suplėšom, agurką supjaustom, lašišą irgi supjaustome nedideliais gabalėliais. Batoną supjaustome kubeliais ir pakepiname be aliejaus keptuvėje, kol apskrus. Viską sudedame į lėkštę, sudedame alyvuoges ir užpilame alyvuogių aliejumi.