Žaliuokės
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „Žaliuokės“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „Žaliuokės“.
Į mišką atėjusi kaišiadorietė grybus tempia kibirais: išdavė auksinius patarimus
62 metų kaišiadorietei Česlovai Česnienei atšalus orams dar pavyko surasti įvairių grybų. Moteris pasakoja, kad jos mylimasis jai parodė slaptą miško lopinėlį, kuriame beveik visada pavyksta surinkti gausybę gėrybių.
Nors moteris sako, kad grybavimo gudrybių neturi, tačiau kol su vyru neprirenka norimo kiekio grybų, tol apie grįžimą namo net nekalba. Kol pora surinko šią gausybę grybų, užtruko keturias valandas.
„Galiu ir dar tiek pat pririnkti.
Receptas. Keptos žaliuokės
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 1 vienetas svogūnų 0.5 kilogramo žaliuokių šiek tiek druskos šiek tiek aliejaus (kepimui) PARUOŠIMO BŪDAS: Žaliuokes išvalykite, gerai išplaukite ir susmulkinkite. Svogūną susmulkinkite. Į įkaitintą aliejų suberkite grybus ir ant vidutinės ugnies pakepkite 10 min. Tuomet sumeskite svogną ir toliau kepkite apie 15-20 min. Pabaigoje pagardinkite druska bei pipirais. Prieš valgydami, įdėkite truputį gretinės.
Receptas. Žaliuokių mišrainė
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų 1 vienetas svogūnų 300 gramų žaliuokių (marinuotos) šiek tiek druskos 3 valgomieji šaukštai grietinės PARUOŠIMO BŪDAS: Grybus nuplaukite ir sumaišykite salotinėje su smulkintu svogūnu, pipirais, druska bei grietine. Valgykite su duona. Galima patiekti kaip garnyrą prie mėsos ir bulvių patiekalų.
Receptas. Sūdytos žaliuokės
INGREDIENTAI: 500 gramų žaliuokių 50 gramų druskos PARUOŠIMO BŪDAS: Šviežios žaliuokės nuplaunamos, didesnės pasmulkinamos. Sumaišomos su druska ir sudedamos į stiklainį, uždengiamos, bet ne sandariai. Per kelias dienas atsiradus sultims, grybai kartu su sultimis perdedami į mažesnį stiklainį iki pat dangtelio viršaus ir sandariai uždaromi. Jei nepakanka sulčių, užpilama sūriu vandeniu. Grybai neturi būti išsikišę iš sulčių.
Receptas. Žaliuokės savo sultyse
INGREDIENTAI: šiek tiek laurų lapų (malti lapeliai) šiek tiek svogūnų šiek tiek žaliuokių šiek tiek druskos šiek tiek kvapiųjų pipirų (malti) PARUOŠIMO BŪDAS: Paprastai žaliuokės yra labai žemėtos, todėl, prieš konservuojant, jas reikia gerai nuplauti tekančiu vandeniu. Po to jos dedamos į emaliuotą puodą, sluoksniuojant su svogūnų griežinėliais. Kiekvienas sluoksnis pabarstomas maltais kvapiaisiais pipirais, trintais lauro lapeliais ir druska.
Receptas. Džiovintos žaliuokės
INGREDIENTAI: šiek tiek žaliuokių PARUOŠIMO BŪDAS: Žaliuokės džiovinamos tik išskirtiniais atvejais, kai nėra kitų grybų. Jos neturi stipraus kvapo kaip baravykai, dėl to džiovintos ne tokios vertingos. Tačiau pagardinti sriubas labai tinka.
Receptas. Marinuotos žaliuokės
INGREDIENTAI: 5 vienetai juodųjų pipirų 1 vienetas laurų lapų 3 valgomieji šaukštai acto 1.5 litro vandens 1 kilogramas žaliuokių 1.5 valgomojo šaukšto druskos PARUOŠIMO BŪDAS: Žaliuokes geriausia sūdyti arba šaldyti, bet jei sugalvojot užsimarinuoti, tai irgi tinka. Žaliuokes švariai nuplaukite, kad neliktų smėlio. Sudėkite į puodą ir iki pusės užpilkite vandeniu. Kai užvirs, įdėkite druskos, pipirų, lauro, acto.