svarainiai
                    Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „svarainiai“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „svarainiai“.
            
 Skubėkite prisiskinti šių vaisių: jų nauda organizmui neišmatuojama
                                Atėjęs ruduo džiugina savo gėrybėmis. Viena jų – svarainiai, ne be reikalo vadinami šiaurės citrinomis. Šie geltoni, rūgščiu skoniu pasižymintys vaisiai turi daugybę sveikatai naudingų savybių. 
Naujienų portalui tv3.lt Vilniaus universiteto botanikos sodo, kuriame japoninio svarainio kolekcija kaupiama ir tiriama nuo 1975 m., mokslininkė dr.
                            
 Norite užsiauginti svarainių? Patarė, kokios klaidos šiukštu nedaryti lietuviškame klimate
                                Vienas iš vertingų ir dėmesio vertų augalų dėl savo maistinių savybių yra svarainiai. Kad juos auginti yra ypač paprasta ir jiems nereikia beveik jokios priežiūros, sekmadieninėje TV3 laidoje „Svajonių ūkis“ papasakojo selekcininkas, sodininkas Adomas Ryliškis. 
Pasak sodininko, Lietuvoje geriausiai auga viena svarainių veislė, tačiau žmonės turguje dažnai įsigyja ir kitokių. 
„Tai mūsų Lietuvos sąlygomis geriausiai auga „Chaenomeles japonica“. Populiariai vadinama japoniniu svarainiu.
                            
 Receptas. Svarainių kompotas "Aiva"
                                INGREDIENTAI:    5 valgomieji šaukštai   cukraus    240 gramų   svarainių    5 valgomieji šaukštai   baltojo vyno (vynuogių)    3 stiklinės   vandens     PARUOŠIMO BŪDAS:   Svarainius supjaustyti skiltelėmis, pašalinti sėklytes, sudėti į indą ir užlieti vandeniu, kad apsemtų vaisius, ir pavirti. Truputėlį pavirus, suberti cukrų ir virti ant silpnos ugnies, kol svarainiai suminkštės. Į kompotą įberti šiek tiek citrinos žievelės, supilti vyną.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
 
  Receptas. Svarainių sausainiai
                                INGREDIENTAI:    1 stiklinė   cukraus    100 gramų   margarino    1 stiklinė   pistacijų (smulkintos)    2 vienetai   svarainių    2.5 stiklinės   kvietinių miltų    1 arbatinis šaukštelis   kepimo miltelių    Paruošimo laikas: Apie 5 min.   PARUOŠIMO BŪDAS:   Svarainius nulupame ir perpjovę į dvi-keturias dalis dedame į puodą su vandeniu ir verdame apie 5-10 minučių.  Svarainius išimame ir užpilame cukrumi bei sudedame minkštą margariną. Viską sutriname iki vientisos masės.
                            
 Receptas. Vištienos apkepas su pievagrybiais
                                INGREDIENTAI:    5   česnakų    šiek tiek   juodųjų pipirų (malti)    1 valgomasis šaukštas   krapų (smulkinti)    1 valgomasis šaukštas   petražolių (smulkintos)    1 vienetas   svarainių    2 vienetai   vištiena (krūtinėlės)    200 gramų   majonezo    500 gramų   pievagrybių    šiek tiek   druskos    šiek tiek   kario    200 gramų   sūris (kietas (pvz., Džiugas))     PARUOŠIMO BŪDAS:   Nuplaukite vištienos krūtinėles, padalinkite kiekvieną jų į 2 dalis ir pamuškite.
                            
 Receptas. Obuolių ir svarainių pyragas
                                INGREDIENTAI:    5 vienetai   obuolių    3 vienetai   kiaušinių    200 gramų   miltai    4 valgomieji šaukštai   svarainių (su sirupu)    3 valgomieji šaukštai   cukraus    0.5 arbatinio šaukštelio   kepimo miltelių    Paruošimo laikas: Apie 1 val.  Porcijų skaičius: 4   PARUOŠIMO BŪDAS:   Obuolius nulupu, supjaustau ir sumaišau su svarainių sirupu.   Kiaušinius išplaku su cukrumi, dedu miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, viską išmaišau.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
 
  Receptas. Svarainių uogienė
                                INGREDIENTAI:    800 gramų   cukraus    1 kilogramas   svarainių    1.5 litro   vandens    0.5 arbatinio šaukštelio   citrinos rūgšties     PARUOŠIMO BŪDAS:   Uogienei naudojami prinokę, geltoni vaisiai. Pirmiausia jie nuplaunami, po to nulupami (galima ir nelupti), supjaustomi į 4 dalis ir pašalinami sėklalizdžiai. Supjaustyti vaisiai merkiami į parūgštintą (1 L vandens — pusė arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties) vandenį ir apverdami 5—10 min.
                            
 Receptas. Svarainių ir manų putėsiai
                                INGREDIENTAI:    5 valgomieji šaukštai   cukraus    4/5 stiklinės   svarainių (sultys)    1.5 valgomojo šaukšto   manų kruopų    2 stiklinės   vandens    šiek tiek   citrinos rūgšties    1 arbatinis šaukštelis   želatinos     PARUOŠIMO BŪDAS:   Į verdantį vandenį suberiamos manų kruopos ir kaitinama, kol pasidaro tyrė. Ji atvėsinama, supilamos svarainių sultys su minkštimu, suberiamas cukrus ir išplakama. Į šią masę supilama ištirpinta želatina ir dar plakama. Viskas, supylus į formą, atšaldoma.
                            
 Receptas. Pyragas su svarainių pasta
                                INGREDIENTAI:    3 stiklinės   cukraus    5 vienetai   svarainių    1 valgomasis šaukštas   kiaušinių    1 stiklinė   kvietinių miltų    3 valgomieji šaukštai   pieno    0.5 arbatinio šaukštelio   druskos    80 gramų   sviesto    2 arbatiniai šaukšteliai   kepimo miltelių     PARUOŠIMO BŪDAS:   Svarainius nulupame, išimame jų šerdis su sėklomis ir supjaustome nedidelėmis skiltelėmis.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
   
  Receptas. Vištiena su svarainiais
                                INGREDIENTAI:    šiek tiek   juodųjų pipirų (malti)    šiek tiek   paprikų (malta)    300 gramų   svarainių    1 vienetas   svogūnų    300 gramų   vištos filė    šiek tiek   druskos    500 gramų   grietinės (20%)    šiek tiek   kario     PARUOŠIMO BŪDAS:   Svarainius nulupti ir sutarkuoti su stambia tarka. Vištieną supjaustyti gabaliukais ir išmaišyti su prieskoniais - paprika ir kariu. Susmulkintus svogūnus pakepinti iki gintarinės spalvos. Tada sudėti mėsytę ir apkepinti.
                            
 Receptas. Virtos gelteklės
                                INGREDIENTAI:    120 gramų   svarainių    1.5 valgomojo šaukšto   džiūvesėlių    šiek tiek   druskos    600 gramų   gelteklių (šaknys)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Gelteklės nuplikomos, nuskutamos ir išverdamos pasūdytame vandenyje. Nusunktos suberiamos į pašildytą pusdubenį, užpilamos tirpintu sviestu ir apibarstomos džiūvėsėliais.
                            
 Receptas. Svarainių kompotas
                                INGREDIENTAI:    500 gramų   cukraus    1 kilogramas   svarainių    1 litras   vandens     PARUOŠIMO BŪDAS:   Kompotui tinka tik visiškai prinokę vaisiai. Pirmiausia jie nuplaunami, pašalinami koteliai, supjaustomi skiltelėmis, sumetami į karštą 85° C vandenį ir jame išlaikomi 30 min., kad suminkštėtų.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Receptas. Patisonų ir svarainių kompotas
                                INGREDIENTAI:    1 stiklinė   cukraus    250 gramų   svarainių    3 stiklinės   vandens    250 gramų   patisonų     PARUOŠIMO BŪDAS:   Patisonai ir svarainiai (be sėklalizdžių) supjaustomi. Į verdantį sirupą suberiami pirmiausia patisonai, o jiems suminkštėjus, ir svarainiai. Verdama ant mažos ugnies, vėliau ataušinama.
                            
 Receptas. Moliūgo ir gelteklės salotos
                                INGREDIENTAI:    100 gramų   moliūgų    2 vienetai   galteklės šaknies    1 vienetas   morkų    5 vienetai   graikinių riešutų    2 valgomieji šaukštai   svarainių (su sirupu)    1 arbatinis šaukštelis   imbierų (tarkuotas)    Paruošimo laikas: Apie 10 min.  Porcijų skaičius: 1   PARUOŠIMO BŪDAS:   Moliūgą, morką, gelteklę sutarkuoju, dedu šviežiai lukštentus ir nuluptus riešutus. Užpilu svarainių sirupu, maišytu su tarkuotu imbieru.
                            
 Receptas. Sausainiai su svarainių pasta
                                INGREDIENTAI:    0.5 stiklinės   cukraus    2 valgomieji šaukštai   krakmolo (kukurūzų)    1 stiklinė   svarainių (pasta)    1 arbatinis šaukštelis   vanilės (ekstraktas)    1 vienetas   kiaušinių (+ 1 trynys)    2.5 stiklinės   kvietinių miltų    180 gramų   sviesto    1 valgomasis šaukštas   citrinos žievelės (tarkuota)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Pirmiausia reikia į didelį dubenį persijoti miltus kartu su kukurūzų krakmolu.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Receptas. Troškinta veršiena su svarainiais
                                INGREDIENTAI:    šiek tiek   juodųjų pipirų (malti)    2 vienetai   svarainių    2 vienetai   svogūnų    500 gramų   veršienos    0.5 stiklinės   pomidorų sulčių    šiek tiek   druskos    50 gramų   sviesto     PARUOŠIMO BŪDAS:   Veršieną supjaustykite kubeliais, pabarstykite druska, pipirais ir pakepkite su puse (25 g) sviesto. Apkepe įpilkite pomidorų sulčių, suberkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir troškinkite 15 min.
                            
 Receptas. Pyragas su šaldytom braškėm ir svarainiais
                                INGREDIENTAI:    1 stiklinė   cukraus    šiek tiek   svarainių (džiovinti)    2 vienetai   kiaušinių    2 stiklinės   kvietinių miltų    2 arbatiniai šaukšteliai   sodos    1 stiklinė   braškių (šaldytos)    1 stiklinė   grietinės (arba galima naudoti kefyrą)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Kiaušinius išsukame su cukrumi, išplakame. Sodą nugesiname grietinėje supilame braškes, miltus, viską gerai išplakame. Po to supilame į riebalais išteptą skardą. Kepame orkaitėje 45 min 180 karštumo orkaitėje.
                            
 Receptas. Svarainiai su cukrumi
                                INGREDIENTAI:    1 kilogramas   svarainių    1 kilogramas   cukraus    Paruošimo laikas: Apie 1 val.  Porcijų skaičius: 4   PARUOŠIMO BŪDAS:   Gerai nuplaukite svarainius perplaukite virintu vandeniu,išimkite sėklas, susmulkinkite,dėkite į švarius stiklainius sluoksniais. Kiekvieną svarainių sluoksnį pabarstykite cukrumi. Svarainius suspauskite, paviršių apibarstykite cukrumi ir uždenkite dangteliais. Laikykite šaldytuve.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Receptas. Sausainiukai su svarainių pasta
                                INGREDIENTAI:    0.5 stiklinės   cukraus    165 gramai   svarainių (pasta)    1/4 stiklinės   vandens    šiek tiek   aliejaus    250 gramų   sluoksniuotos tešlos    šiek tiek   pabarstukų     PARUOŠIMO BŪDAS:   Kaip gaminti svarainių pastą rasite mano recepte „Manchego sūrio ir svarainių pastos užkandis“. Tešla plonai iškočiojama ir supjaustoma maždaug 10 cm skersmens kvadratais.
                            
 Receptas. Manchego sūrio ir svarainių pastos užkandis
                                INGREDIENTAI:    0.5 vieneto   citrinų    1.5 stiklinės   cukraus    3 vienetai   svarainių    1/3 arbatinio šaukštelio   druskos    170 gramų   sūris (Manchego/Čederio)     PARUOŠIMO BŪDAS:   Pirmiausia pasiruošiame svarainių pastą. Nulupame svarainius, išimame jų šerdis su sėklomis ir supjaustome svarainius nedidelėmis skiltelėmis.
                            
 Receptas. Cukinijų kompotas su svarainiais
                                INGREDIENTAI:    1 vienetas   citrinų (žievelė)    450 gramų   cukraus    2 vienetai   gvazdikėlių    250 gramų   svarainių    600 mililitrų   vandens    1 gramas   citrinos rūgšties    1 kilogramas   cukinijos     PARUOŠIMO BŪDAS:   Cukinijas nulupti, pašalinti sėklas ir supjaustyti kubeliais. Paruoštas cukinijas mirkyti 80 C pasaldintame ir parūgštintame vandenyje 5 - 6 min. Svarainius supjaustyti plonomis skiltelėmis ir išimti sėklas.
                            
 REKLAMA
    
  REKLAMA
  
  Receptas. Svarainių ir moliūgų tyrė
                                INGREDIENTAI:    1.5 kilogramo   moliūgų    750 gramų   svarainių    1 žiupsnelis   laurų lapų (lapai, malti)    25 gramai   kmynų    20 vienetų   pipirai (kvapnieji)    Paruošimo laikas: Apie 1 val.  Porcijų skaičius: 4   PARUOŠIMO BŪDAS:   Moliūgus nulupkite, supjaustykite kubeliais. Svarainius supjaustykite plonomis skiltelėmis, sumaišykite su moliūgais. Įpilkite 0,5 l vandens ir virkite apie 20 min. Į šią masę suberkite sumaltus prieskonius, pasūdykite pagal skonį ir gerai išmaišykite.
                            
 Žolininkė Adelė Karaliūnaitė išdavė geriausius natūralius receptus: štai, kas padės širdžiai
                                Ryškios gudobelės uogos ir geltonskruosčiai svarainiai – tikros gamtos dovanos žmogui. Žolininkė Adelė Karaliūnaitė naujienų portalui tv3.lt pasakojo kuo gudobelė ir svarainiai naudingi žmogaus organizmui bei atskleidė geriausius būdus juos paruošti. 
Žolininkė Adelė Karaliūnaitė nurodo, kad randama 40 gudobelės atmainų, kurių žiedai, šakelių viršūnės su lapais ir vaisiai labai tinkami širdies veiklai pagerinti.
                            
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 