avižos
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „avižos“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „avižos“.
Šie produktai gerina virškinimą: žarnynas padėkos
Jei jus kamuoja pilvo skausmai, geriau į tai atkreipti dėmesį. Tai, kas vyksta jūsų virškinamajame trakte, gali nulemti visos dienos eigą, tačiau yra keli produktai, kurie padeda pagerinti virškinimą ir žarnyno veiklą – rekomenduojama juos vartoti dažniau.
Kad jūsų žarnynas būtų sveikas ir laimingas, dažnai priklauso nuo to, ką į jį dedate. Mityba gali turėti didelę reikšmę sprendžiant virškinamojo trakto problemas, dėl kurių jaučiatės prastai.
Šie produktai – aukso gysla širdžiai: sveikata padėkos
Kardiologas pataria, kaip sumažinti blogojo cholesterolio kiekį iki minimumo ir padidinti gerojo cholesterolio kiekį – nuo mėgstamų pusryčių iki užkandžių.
Didelis cholesterolio kiekis pamažu kenkia arterijoms ir padidina širdies ligų ir insulto riziką. Laimei, septyni maisto produktai jums gali padėti viso to išvengti.
Valgykite šiuos produktus pusryčiams: vadina aukso gysla sveikatai
Britų širdies fondo duomenimis, dauguma šalies gyventojų vartoja nepakankamai skaidulų, todėl jų organizmuose kaupiasi cholesterolis. Didelį cholesterolio kiekį galima sumažinti pakeitus mitybą – specialistė atskleidžia, kaip tai padaryti.
Cholesterolis yra riebi medžiaga, kuri gali kauptis kraujagyslėse. Per didelis jo kiekis yra pavojingas, nes gali jas užkimšti bei sutrikdyti kraujotaką. Jei taip atsitiks, gali kilti rimtų sveikatos problemų.
Ragina valgyti 6 produktus: vadina aukso gysla organizmui
2 tipo cukrinis diabetas gali būti pavojingas, jei nekontroliuojamas cukraus kiekis kraujyje. Žmonės, sergantys šia liga, turi ieškoti alternatyvų, kaip kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, nes jiems trūksta hormono insulino, kuris įprastai atlieka šį darbą. Laimei, gydytoja pasidalino šešiais maisto produktais, kuriuos vertėtų vartoti ir sergantiems, ir sveikiems.
Žolininkas ragina valgyti šias kruopas: žarnynas jums padėkos
Daugelis iš mūsų javus vartojame kiekvieną dieną, kaip mitybos raciono dalį. Duona, pyragai, košės, dribsniai, miltai – tai tik maža dalis produktų, kuriuos galime gaminti iš įvairių grūdų: avižų, grikių, kviečių, rugių ir kitų. Ištarus žodį „grūdai“, mums galvoje šmėkšteli gražūs neaprėpiami laukai, kuriais, papūtus vėjui, gražiai nuvilnija javų bangos lyg jūroje. Tačiau, žinoma, javais galima ne tik grožėtis – jie yra puikus geros sveikatos šaltinis.
Ryte atsibodo košės? Šis turbo greitas apkepas sužavės visą šeimą
Jei įprasta košė rytais jau pabodo, o šaldytuve prisikaupė prinokusių, ruduoti pradėjusių bananų, vos per kelias minutes pasigaminkite avižinių dribsnių ir bananų apkepą, kurio užteks visai šeimai.
Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad tokį sotų ir drėgną apkepą galima skanauti tiek šiltą, tiek šaltą, tad jei patiekalo liks kitai dienai, su kava suvalgysite jo gabalėlį kaip pyragą.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr.
Pasakė, ką geriausia valgyti pusryčiams: organizmas jums padėkos
Aukštas cholesterolio kiekis neturi simptomų, tačiau gali sukelti sunkias sveikatos būkles, įskaitant širdies ligas. Būtina kontroliuoti jo lygį ir vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – valgyti tinkamą maistą pusryčiams, rašo express.co.uk.
Nors daug kalbama apie tai, kaip išlaikyti kuo mažesnį cholesterolio kiekį, svarbu pažymėti, kad tai taikoma tik vienos rūšies cholesteroliui, MTL cholesteroliui.
Nudegėte saulėje? Padės šios naminės priemonės
Jei kada nors esate užmigę tiesiai prieš saulę – žinote nemalonų nudegusios odos jausmą, kuris lydi kelias dienas. Kadangi artimiausiomis dienomis karšta oro temperatūra nežada trauktis, dalinamės 3 natūraliais būdais, kurie padės sumažinti skausmą, kurį sukėlė nudegimas saulėje.
Dažniausiai vos tik pastebėjus pirmuosius jausmus, kurie atsiranda po to, kai smarkiai nudegama saulėje, žmonės skubasi imtis įvairiausių būdų, kurie bet kokia kaina padės nuraminti sudirgusią odą.
Šios kruopos užkariauja virtuvę: ragina valgyti kuo dažniau
Jau eilę metų Lietuvoje avižos – vienos populiariausių ir perkamiausių kruopų. Pastaraisiais metais vis labiau populiarėja kapotos avižos, kurios ne tik gardžios, bet ir naudingos organizmui. Turinčios vitaminų, antioksidantų ir skaidulų, jos suteikia energijos ir užima reikšmingą vietą maisto racione. Dažnai avižos asocijuojasi su pabodusiomis, klasikinėmis košėmis, tačiau iš avižų galima pasigaminti ir maistingą bei sočią vakarienę.
2 produktus ragina rinktis dažniau: padės širdies veiklai, pagerins virškinimą
Avižos ir pupelės turi itin daug tirpiųjų skaidulų, kurios, manoma, apsaugo nuo demencijos. Taip greičiausiai yra dėl jose gausių gerųjų bakterijų, malšinančių uždegiminius procesus smegenyse.
20 metų trukęs beveik 4000 žmonių apimantis tyrimas parodė, kad skaidulos išties pasižymi prevencinėmis savybėmis. Paaiškėjo, kad skaidulas vartojusių žmonių grupė 26 procentais rečiau sirgo Alzheimeriu.
REKLAMA
REKLAMA
Receptas. Beržų sula statinėse
INGREDIENTAI: 100 gramų avižų 10 litrų sulos PARUOŠIMO BŪDAS: Tai mūsų protėvių sulos receptas. Į medinę statinę supilkite sulą. Ant sulos paviršiaus suberkite avižas, kurios sudygs ir padarys natūralų dangtį. Statinę laikykite vėsiame sandėlyje, tamsoje. Taip sula galės išbūti iki pat rudens.
Receptas. Avižiniai blyneliai
INGREDIENTAI: 400 gramų avižų 2 vienetai bulvių (vidutinės) šiek tiek juodųjų pipirų 1 vienetas svogūnų 1 vienetas kiaušinių 1 litras pieno šiek tiek druskos šiek tiek aliejaus (kepimui) šiek tiek grietinės PARUOŠIMO BŪDAS: Avižas iš vakaro pamerkti į pieną. Tada sutarkuoti bulves, supjaustyti svogūną, sudėti į masę. Viską pagardinti prieskoniais bei druska, įmušti kiaušinį. Kepti keptuvėje. Iškepus valgyti su grietine.
Receptas. Sveikuolių sausainiai pagal Martyną
INGREDIENTAI: 200 gramų avižų 50 gramų graikinių riešutų 50 gramų saulėgrąžų 50 gramų sezamo sėklų 50 gramų spanguolių (džiovintos) 1 stiklinė kiaušinių 1 stiklinė kvietinių miltų 100 gramų sviesto 50 gramų razinų 1 stiklinė fruktozės PARUOŠIMO BŪDAS: Sviestą ištirpiname, jį supilame į avižas ir atvėsiname. Kitame puode išplakame kiaušinius su fruktoze. Supilame grietinę ir išmaišome.
Receptas. Avižienė su grybais
INGREDIENTAI: 6 valgomieji šaukštai avižų (kruopos) šiek tiek krapų 1 vienetas petražolių (su šaknimi) 1 vienetas svogūnų šiek tiek druskos 1 valgomasis šaukštas sviesto 2 valgomieji šaukštai grietinės 6 stiklinės sultinio (grybų) 5 vienetai grybų PARUOŠIMO BŪDAS: Sultinyje išverdamos avižinės kruopos, sudedami supjaustyti grybai, pakepintas supjaustytas svogūnas, morka, petražolės šaknis. Užvirinama.
Receptas. Ritos žuvies kotletai
INGREDIENTAI: 1.5 arbatinio šaukštelio avižų (dribsniai) 1 česnakų 100 gramų kopūstų 1 vienetas morkų šiek tiek petražolių (kapotos) 1 vienetas svogūnų šiek tiek džiūvesėlių šiek tiek druskos šiek tiek aliejaus šiek tiek prieskonių 500 gramų žuvies PARUOŠIMO BŪDAS: Smulkintą svogūną ir smulkiai tarkuotą morką pakepiname ant aliejaus.
Receptas. Avižinė košė
INGREDIENTAI: 2 stiklinės avižų 1 vienetas bulvių 1 arbatinis šaukštelis cukraus 1 litras vandens šiek tiek druskos 2 valgomieji šaukštai sviesto PARUOŠIMO BŪDAS: Į verdantį vandenį suberti avižines kruopas. Ant lengvos ugnies vis pamaišant virti, kol kruopos suminkštės. Po to, lėtai maišant, sudėti smulkiai sutarkuotą bulvę (bet nebūtina), pavirinti, suberti cukrų, druską ir nukaitus leisti pastovėti kelias minutes, kad košė subrinktų.
Receptas. Avižų gira
INGREDIENTAI: 500 gramų avižų 50 gramų medaus 5 litrai vandens (šaltinio) PARUOŠIMO BŪDAS: Avižas sutrinti, užpilti šaltu šaltinio vandeniu, virti 30 – 50 minučių, palikti, kad atauštų (2 – 3 valandoms), perkošti, dėti medų. Palikti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Paskui girą supilstyti į butelius, užkimšti ir 3 dienoms išnešti į šaltą vietą.
Receptas. Kareiviška košė
INGREDIENTAI: 400 gramų avižų (kruopos) šiek tiek juodųjų pipirų 100 gramų kiaulės lašinių šiek tiek pieno šiek tiek vandens 100 gramų dešros (Panerio gabaliukais) šiek tiek druskos PARUOŠIMO BŪDAS: Iš kruopų ir vandens išvirti košę. Po to likusias sudedamąsias dalis sudėti į košę ir gerai išmaišyti. Valgyti su pienu.
Pusryčiams rinkitės šią košę: padės sumažinti cholesterolį
Didelis cholesterolio kiekis reiškia, kad jūsų kraujyje yra per daug vaškinės medžiagos, vadinamos cholesteroliu. Šios riebalų sankaupos gali pakenkti arterijoms, susiaurinti jas ir padidinti širdies ligų riziką. Laimei, lengvi gyvenimo būdo pokyčiai gali jums padėti.
Cholesterolis kenkia jums, nors iš tikrųjų, kad jūsų organizmas tinkamai funkcionuotų, reikia šios medžiagos.
Receptas. Vegetariška rytinė košė
INGREDIENTAI: 100 gramų avižų (dribsniai) šiek tiek juodųjų pipirų 100 gramų kviečių (kruopos) 2 litrai vandens šiek tiek druskos 50 gramų sviesto 2 valgomieji šaukštai grietinės 1 vienetas sultinio (daržovių, arba grybų, kubelis) 100 gramų miežinių kruopų šiek tiek linų sėmenų (bei kviečių sėmenys po 50 g) PARUOŠIMO BŪDAS: Vandenį supilame į puodą ir jame sutrupiname buljoną. Didesniame inde sumaišome kruopas į vientisą masę.
Receptas. Obuoliniai trupiniai
INGREDIENTAI: 50 gramų avižų (košė) 2.5 valgomojo šaukšto cukraus pudros 4 vienetai obuolių 100 gramų kvietinių miltų 2 valgomieji šaukštai vandens 50 gramų sviesto PARUOŠIMO BŪDAS: Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite plonomis skiltelėmis ir sudėkite į kepimo indą. Apibarstykite cukraus pudra ir apipilkite 2 šaukštais verdančio vandens.
Receptas. Sveika skrandžiui košė
INGREDIENTAI: 8 valgomieji šaukštai avižų (kruopos) 4 česnakų šiek tiek krapų šiek tiek petražolių šiek tiek aliejaus 0.5 litro sultinio (vištienos) šiek tiek prieskonių PARUOŠIMO BŪDAS: Į verdantį vištienos sultinį dedam avižinių kruopų. Verdame 10 min. ant silpnos ugnies. Po to pagardiname prieskoniais, petražolėmis, krapais ir smulkiai pjaustytu česnaku. Prieš patiekdami, apšlakstome šaltai spaustu aliejumi.
Pabarstykite šiuo produktu gėles namuose: sukraus neregėtą skaičių žiedų
Rūpintis savo kambariniais augalais gali būti sunku, nes jiems reikia tinkamų sąlygų. Žmonės internete ėmė dalintis geriausiais patarimais, kaip palengvinti gėlių priežiūrą namuose.
Pandemijos metu gėles namuose ėmė auginti daugiau žmonių nei bet kada anksčiau, o pradedantieji sodininkai ieško pagalbos socialiniuose tinkluose. Šiuo metu „TikTok“ sklando gausybė sodininkystės patarimų, kaip prižiūrėti kambarinius augalus.
Nudegėte saulėje? Jus išgelbės šie naminiai produktai
Jei nudegėte saulėje, pasirūpinkite, kad gertumėte pakankamai skysčių, nes nudegimai iš organizmo pašalina vandenį. Taip pat svarbu, kad saulėkaitoje daugiau neleistumėte laiko tol, kol neišsigydysite nudegimų.
Patariama, kad jei nudegimas nestiprus, išbandykite šias natūralias odos raminimo priemones.
Ledas
Pasiimkite keletą ledo kubelių ar šaldytų daržovių maišelį ir suvynioję į minkštą rankšluostį dėkite ant nudegusios vietos.
Rinkitės šias kruopas – suteikia daug reikalingų medžiagų
Mėgstate išbandyti įvairiausias kruopas? Štai, kokią naudą turi kiekvienos iš jų.
Grikiai – vienos iš naudingiausių kruopų, pasižymintys gera baltymų sudėtimi. Juose yra visos nepakeičiamos amino rūgtšys, kurių žmogaus organizmas pats jų negamina, todėl turi gauti su maistu. Grikiuose gausu mangano, vario, magnio, geležies ir fosforo. Virtuose grikių kruopose esantys mineralai, palyginti su kitomis kruopomis, yra ypač gerai įsisavinami.
Valgykite šią košę pusryčiams: ji – ypač naudinga organizmui
Stipresnis imunitetas ir atsparumas virusams? Dailėjančios kūno linijos ir daugiau energijos? Sotumo jausmas ir retesnis užkandžiavimas? Visiems šiems klausimams tinka vienas atsakymas – avižinė košė. Nors šio patiekalo nauda neabejoja daugelis, tačiau ne kiekvienas žino, kiek daug naudingų savybių, kurios ypač aktualios šiandien, avižinė košė turi.
Namuose turite avižų? Išbandykite 5 jų panaudojimo būdus
Skaičiuojame jau aštuntą karantino savaitę, todėl minčių, ką pasigaminti – neišvengiamai pritrūksta. Tačiau nustebsite, kiek patiekalų galite sukurti su paprasčiausiu ingredientu, esančiu kiekvieno iš mūsų spintelėse. Ir tas ingredientas – tai avižos. Maisto tinklaraštininkė Gabrielė Žutautaitė teigia, kad avižos nepelnytai priskiriamos tik pusryčiams ir košėms.
Namuose turite avižų? Išbandykite 10 geriausių būdų jas panaudoti
Avižos – ilgai galiojantis produktas, kurio atsargas pastarosiomis savaitėmis pildė mūsų šalies žmonės. Jūsų dėmesiui, mitybos specialistės komentarai apie šio produkto naudą ir 10 receptų, kaip paprastus avižų dribsnius paversti gardžiais patiekalais.
„Tyrimai rodo, kad net senovėje avižos buvo priskiriamos prie naudingiausių maisto produktų žmogui.
Pieną pasigaminkite namuose – prireiks vos 2 ingredientų
Sumani maisto tinklaraštininkė pasidalino savo paslaptimis, kaip namuose pasigaminti pieno. Vos dviejų ingredientų receptą ji ragina išbandyti ir savo sekėjams, įstrigusiems namuose dėl koronaviruso, rašoma dailystar.co.uk.
Georgia Halfacree savo mokomuoju vaizdo įrašu pasidalino „TikTok“ – ji paaiškino, kaip keliais paprastais žingsniais pasigaminti šviežio avižų pieno tik iš avižų ir vandens.
Vaizdo įraše ji aiškina: „Į trintuvą įberkite 75 gramus avižų ir įpilkite 1 litrą vandens.
Sveikuoliškas užkandis: kai norisi saldžiai
Kartais pritrūkstame idėjų, kokiais sveikais užkandžiais galėtume save palepinti, o ypač toks maistas praverčia vasarą stovyklaujant ir aktyviai leidžiant laiką. Dalinamės avižinių batonėlių receptu – užkandžiu, kuris bus ne tik sveikas, suteikiantis energijos, bet ir labai gardus. 20 vnt.
Pamirškite išsausėjusią odą: prireiks tik 2 naminių priemonių
Daugelis veiksnių turi įtakos mūsų odai, pvz., amžius, klimatas ir stresas. Kad išvengtumėte odos problemų, pradėkite ja rūpintis nuo ankstyvojo amžiaus. Kam leisti pinigus brangiam kremui, kai galite sulaukti to paties rezultato naudodami tik du ingredientus iš savo šaldytuvo? „Bright Side“ surinko natūralių kaukių sąrašą, kuriose yra tik dvi medžiagos. Pasigaminkite jas ir naudokite sveikai odai puoselėti.
Veltui nuvertinote šią košę: atstato jėgas net sergantiems
Nors šiandien avižos dažnam atrodo it visai įprastas, niekuo neypatingas mitybos raciono „ingredientas“, tik retas žino, kokią gilią žymę ši grūdinė kultūra įspaudė lietuvių kultūroje. Pasak gastronomijos paveldo tyrinėtojo, profesoriaus Rimvydo Laužiko, skaičiuojama, kad avižos į Lietuvą atkeliavo daugiau nei prieš 4,5 tūkst. metų, ir jau proistoriniais laikais tapo neatsiejama tradicinės virtuvės dalimi.
Kas rytą valgykite šį produktą. Rezultatas tikrai pranoks lūkesčius
Jei trokštate sulieknėti, tačiau alinančios dietos - jums per didelis iššūkis, pamėginkite keisti mitybos įpročius. Tai ypač puikiai veikia kiekvieną, norinti numesti nereikalingą svorį. Pusryčiams pasirinktas maistas suteikia energijos, gali padėti net mesti svorį. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, kurie pusryčiams renkasi maistą, siekiantį 350 kilokalorijų, yra gerokai energingesni ir žvalesni net trimis valandomis ilgiau už tuos, kurie ryte geria tik vandenį.
Kodėl kasdien būtina valgyti avižas?
Avižos priskiriamos prie vertingiausių maisto produktų sveikatai. Avižine koše ar blynais, kuriuose gausu angliavandenių, suteikiančių daug energijos, pradėti dieną vienas iš tinkamiausių pasirinkimų sveikai maitinantis. „Tiesa, jog avižas turėtų valgyti kiekvienas – tiek didelis, tiek mažas.
Inkštirams galas: natūralios priemonės jiems pašalinti
Odos problemos – pavyzdžiui, inkštirai – kamuoja ne tik paauglius, bet ir suaugusius žmones, ypač moteris. Apie inkštirų naikinimą yra daug įvairių teorijų, tačiau viena aišku – geriausia juos šalinti natūraliai. Pateikiame tris veiksmingus būdus, kaip atsikratyti šių darinių saugiai ir natūraliai namuose. Valgomoji soda. Kaip antiseptikas, soda išvalo tavo odą, padeda neutralizuoti pH lygius ir skatina odą gaminti mažiau riebalų, taip mažėja ir inkštirų kiekis.
Gurmanų patiekalas, kurį anksčiau siūlydavo arkliams
Turbūt daugelis esame girdėję, kad avižų dribsniai yra Anglijos karalienės ir kitų žinomų žmonių vertinamas pusryčių patiekalas. Vis dėlto daugeliui tai nėra joks patvirtinimas, kad šis produktas yra skanus. Dalis prisipažįsta: „Valgome, nes tai sveika, ir tai svarbiausia. Nebūtinai turi būti labai skanu.“ Kita vertus, natūralių produktų gerbėjams netrūksta išradingumo. Jie kuria vis naujus patiekalų su avižų dribsniais receptus, kurie vis labiau įtikina, kad tai, kas sveika, nebūtinai neskanu.
Sveikuoliškas produktas, kuris jus išgelbės nuo antsvorio ir vidurių užkietėjimo
Sočių šventinių stalų pasekmė – ne tik veržiantys drabužiai, bet ir smegenis spaudžiantis klausimas: ką valgyti, kad svoris ne augtų, bet kristų? Kas padėtų tapti lieknesniems, tačiau nesumažintų jėgų, padėtų išlikti žvaliems ir energingiems? Sveikuoliško maisto propaguotojų atsakymas – avižos arba avižų dribsniai. „Avižos priskiriamos maistingiausiųjų produktų sąrašui. Jos yra puikus skaidulų šaltinis, be to, turi daugiau baltymų nei dauguma kitų kruopų.
Smuko grūdų kainos
Lietuvoje grūdų supirkimo kainos gegužės pabaigoje mažėjo. Maistinių kviečių vidutinė supirkimo kaina penktąją gegužės savaitę, palyginti su pirmąja, sumažėjo 9,3 proc. iki 754,5 lito už toną, rašo žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro leidinys „Agrorinka“. Antros klasės kviečių supirkimo kaina smuko 5,4 proc. iki 714,3 lito, pašarinių miežių - 6,4 proc. iki 652,7 lito, rugių - 9,5 iki 590,5 lito už toną. Rapsų vidutinė supirkimo kaina per mėnesį sumažėjo 3,2 proc.
Ateities degalai – iš avižų luobelių
Norint pagaminti pakelį mums įprastos avižų košės, beveik trečdalį žaliavos tenka išmesti.
Iš pradžių nuo grūdų pašalinamos luobelės. Jos paprastai sudeginamos ar užkasamos. Be abejo, tai – brangu ir neekologiška. Mokslininkai iš Rusijos Bijsko miesto pasiūlė kitą avižų luobeles naudoti biodegalams gaminti.
Visų pirma iš avižų luobelių mokslininkai išmoko išgauti celiuliozę. Vėliau iš jos laboratorijoje gautas etanolis, kuris jau pretenduoja tapti ateities degalais.
Efektyvi avižų ir avižinių dribsnių dieta
Beveik visos viršsvorio turinčios moterys trokšta sulieknėti, tačiau daugumą jų baido griežtos dietos, kurioms reikia didelių moralinių ir fizinių pastangų. Laimė, greta griežtųjų dietų yra ir tokių, kurių režimas pakankamai lankstus, be to, jos efektyvios ir lengvai pritaikomos. Viena tokių dietų – avižų dieta, kurios pavadinimas kalba pats už save.
Dietos esmė
Avižas ir avižinius dribsnius gydytojai vertina dėl jų gydomųjų profilaktinių savybių.
Avižiniai blyneliai su varške
Ne tik vaikams!
Jums reikės: 1.5 st avižinių dribsnių kiaušinis 1.5 st miltų 1 st pieno 150 gr varškės
Paruošimas:
Dribsnius užpilti pienu ir palikti kelioms valandoms, kad išbrinktų. Į išbrinkusius dribsnius berti miltus, įmušti kiaušinį, pagardinti cukrumi, druska ir išmaišykite. Karštame aliejuje iškepkite blynelius. Gardinkite varške ir cukrumi.
Sviestu košės nepagadinsi – ar tikrai?
Dauguma dietologų sutaria, kad geriausi pusryčiai – košės. O visai neseniai mokslininkai išsiaiškino, kad košės stiprina širdies raumenį ir neleidžia organizme kauptis riebalams. Svarbiausia ją tinkamai pagaminti, mat posakis „sviestu košės nepagadinsi“ nebelabai tinka.
Visų rūšių kruopose, teigia dietologai, yra mūsų organizmui būtinų vitaminų (ypač B grupės), mineralinių druskų, lėtai pasisavinamų angliavandenių, kurie ilgam suteikia sotumo jausmą.
Avižų gira
Sudėtinės dalys: Vanduo, šaltinio, 5 litrai Avižos, 500 gramų Medus, 50 gramų
Gaminimas:
Avižas sutrinti, užpilti šaltu šaltinio vandeniu, virti 30 – 50 minučių, palikti, kad atauštų (2 – 3 valandoms), perkošti, dėti medų. Palikti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Paskui girą supilstyti į butelius, užkimšti ir 3 dienoms išnešti į šaltą vietą.
Avižų sausainiai ir sveikuoliams, ir smaližiams
Nesigąsdinkite, nes tai visai ne tie plokšti rupūs, kiek sprangūs skridinėliai, kuriuos randate parduotuvių lentynose. Ką jau nekalbėti apie skonį, šių sausainių net išvaizda visai kitokia. Jie nedidukai, pasišiaušę, o atkandus tiesiog tirpsta burnoje.
Jei dar įmaišysite į tešlą smulkiai sukapotų riešutų arba migdolų, tai pagaminsite tiesiog delikatesą.
Naminiai avižų sausainukai tinka ir svečiams pamaloninti, ir į kelionę vežtis, ir neštis į darbovietę.